Čaj od đumbira priprema

Da li ste ikad razmišljali o čaju koji ne služi samo kao osvežavajuće piće, već je i veoma zdrav? Ukoliko niste znali, đumbir je začinska biljka od koje se može napraviti ukusan čaj, već je i veoma zdrav.

Zapravo, pošto se smatra da ima jako detoksikujuće dejstvo na organizam, ako ga redovno pijete, relativno brzo ćete očistiti da Vam je čitav organizam „pročišćen“.

Čaj od đumbira može da poboljša i izoštri um, ublaži fizičke bolove i neugodnosti i pomogne u gubitku telesne težine. Zvuči odlično, zar ne? Pre nego što pređemo na recept za pripremanje čaja od đumbira, iznećemo još nekoliko blagotvornih svojstava ovog čaja vezanih za zdravlje.

Čaj od đumbira može dosta olakšati mučninu i stomačne probleme, poboljšati varenje i cirkulaciju, ima anti-upalna dejstva, odličan je protiv astme, za gubitak telesne težine i još mnogo toga. Ovo su samo neka od blagotvornih dejstava koje izaziva konzumacija ovog čaja.

Šta čekate?

Pripremite sebi šolju toplog čaja od đumbira. Sami pravite čaj od kupljenog, svežeg đumbira, nemojte kupovati već obrađene, industrijske pravljene čajeve. Evo kako se priprema najukusniji i najbolji čaj od svežeg đumbira za koji ste ikada čuli:

Priprema čaja od đumbira je veoma jednostavna i ovaj recept svakako treba da isprobate.Priprema traje oko 10 minuta.

Sastojci za čaj od svežeg đumbira:

– 4-6 tankih kriški đumbira

– Sok od polovine limete ili četvrtine limuna

– Jedna i po ili dve šolje vode

– 1-2 kafene kašičice meda

Priprema čaja od djumbira:

Oljuštite đumbir i isecite ga na vrlo tanke kriške. Ovo će povećati „površinu“ kriški i izvući najviše ukusa iz đumbira.

Kuvajte kriške u vodi najmanje 10 minuta. Ako volite jači čaj, stavite više đumbira za pripremanje, ali ga onda kuvajte 20 ili više minuta. Ne brinite, nećete preterati.

Možete staviti đumbira koliko god želite i kuvati ga koliko god želite. Kad završite, skinite ga s vatre i dodajte med kako bi bio ukusniji.

Kao što vidite, priprema čaja od đumbira je veoma jednostavna. Sve što Vam je potrebno je dosta đumbira, možda čak i više nego što mislite da treba i ne zaboravite da u čaj dodate sok od limete ili limuna i malo meda.
Ukoliko želite, možete dodati još meda.

U ovakvom čaju ćete svakako uživati!

Štaviše, priprema čaja od djumbira nije nikakva filozofija možete sami odlučiti koliko đumbira ćete sipati u određenu količinu vode. Česta konzumacija ovog čaja podstiče zdravije varenje i jača imuni sistem. Takođe, kad god se osećate loše ili Vas nešto boli, pripremite i popijte šolju svežeg čaja od đumbira – vrlo je verovatno da će Vam pomoći.

Pijte koliko god želite i možete. Ako ste prehlađeni ili imate grip, ovaj čaj će Vam pročistiti disajne puteve i ubrzati preznojavanje. Odmah ćete se osećati bolje. Neki ljudi tvrde da je bolje piti što više ovog čaja.

Za one koli ne vole ukus đumbira, postoje alternative da se tokom pripreme jak ukus ublaži dodavanjem drugih sastojaka – naravno, bolje je da i ti sastojci budu hranljivi. Možete pripremati čaj zajedno sa čajem od nane, kamilice, štapićem cimeta i polovinom limete (presecite je na pola, odsecite „vrh“ i stavite u vodu).
Na kraju, možete ga zasladiti medom – osoba koja ne voli đumbir i pije ovako spravljen napitak neće ni osetiti ukus đumbira.

Mogući neželjeni efekti

Redovna priprema i konzumiranje ovog čaja svakako ima mnogobrojne koristi za zdravlje, ali ukoliko se preteruje može doći do nekih problema. Prekomerna upotreba ovog čaja može izazvati gorušicu, mučninu, nesanicu i loše varinje.

Takođe, ovaj čaj se ne preporučuje koji uzimaju anti-koalgulanse ili koji imaju probleme sa kamenom u žuči, jer im može pogoršati stanje. Razlog tome je što ovaj napitak stimuliše proizvodnju i izlučivanje žuči, a to je uvek bolno za ljude koji imaju kamen u žuči.

Takođe, ako pijete previše ovog čaja na prazan stomak, to može izazvati gastroenteralne poremećaje.Pripremajte uvek svež čaj i uživajte u njemu ali u umerenim količinama kako biste izbegli neželjena destva i koristite ga samo dok donosi optimalne rezltate.

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply