Čaj od nane (mente) priprema, upotreba, lekovita svojstva

Biljni čajevi su na kraju dana idealan način da se opustite, jer ovakvi čajevi ne sadrže kofein. Neke biljke čak sadrže sastojke koji pomažu u ublažavanju stresa ili bar vas opuste nakon teškog dana. Možda ste osetili ukus mente u nekom slatkišu, a ukus ovog čaja je veoma sličan. Vidite kako se čaj od nane može uklopiti u gotovo svačiji dnevni raspored kao zdrava namirnica i možda će vam postati nov omiljeni napitak bez kalorija.

Za šta je dobar čaj od nane?

Sladak i osvežavajuć ukus ovog pića ga čini odličnim načinom da započnete jutro ili se opustite pred spavanje. Ako koristite čajeve i u lekovite svrhe, evo koja sve lekovita svojstva ima čaj od nane:

 • Poboljšava varenje, posebno ako ste se prejeli
 • Smanjuje bolove u stomaku, gasove i grčeva
 • Opušta meka mišićna tkiva poput creva i debelog creva
 • Olakšava bolove i druge simptome migrene i jakih glavobolja
 • Osvežava dah i poboljšava oralnu higijenu
 • Neznatno poboljšava memoriju i moždane funkcije
 • Ublažava suvoću grla i bolove u grlu kada ste prehlađeni ili imate infekciju sinusa

caj od nane

Za koga je dobar čaj od mente ?

Svako ko pati od lošeg varenja može mnogo poboljšati svoje stanje ako svakodnevno pije čaj od nane nakon svakog obroka koji izaziva neprijatnosti sa stomakom. Ovo je zdravija alternativa lekovima na bazi lakcijuma koji utiču na apsorpciju nutrijenata u crevima. Ako pokušavate da smršate tako što izbacujete zašećerene sokove i energetska pića, čaj od mente koji deluje na moždane funkcije će vam pomoći u održavanju stanja budnosti bez kofeina i kalorija i bez problema ćete uz njega izgurati dan.Nana čaj je savršen za svakog kome je potrebno opuštanje, jer ulja mentola u lišću nane opuštaju organizam na više načina.

nana caj

Da li je bezbedno piti čaj od nane tokom trudnoće?

Nana ima nekoliko neželjenih nuspojava. Može se javiti gorišica ako pijete čaj sa dodatkom ulja nane ili slinih suplemenata. Dok čaj od običnog lišća nane smanjuje nervozu u stomaku, ulje može imati potpuno suprotan efekat. Dijareja se javlja retko, ali se javlja u slučajevima kada preterate sa čajem (više od šest šolja dnevno). Trudnice mogu slobodno piti čaj od nane tokom trudnoće, jer nema nikakvih loših efekata na bebu. Ipak, nemojte ga piti u velikim količinama, posebno ako dojite bebu, kako biste sprečili potencijalne komplikacije.

Slično>>> Čaj od nane priprema za želudac, decu, bebe, trudnice, lice i kosu

Mogu li deca da piju ovaj biljni čaj?

Ovaj blagi biljni čaj ima nekih nuspojava, ali se većina doktora i travara slaže da ga deca mogu normalno piti. Ako se dete žali na bolove u stomaku ili ima kijavicu, topla šolja ovog čaja će olakšati te tegobe. Nemojte davati čaj od nane deci koja još uvek nisu dovoljno odrasla da bi pila iz šolje i uvek proverite da li se čaj dovoljno prohladio kako se dete ne bi opeklo.

Kako se pravi čaj od nane?

Ako kuvate čaj samo da biste popili šolju čaja pred spavanje, pripremite čaj kao i svaki drugi. Ako želite da pojačate njegova lekovita svojstva, pratite sledeće uputstvo:

 • Uzmite dve kašike sveže, izmrvljene nane ili jednu kašiku osušenih listova
 • Zagrejte vodu do tačke ključanja, ali da ne prokluča
 • Prelijte vodom kesicu sa čajem ili pripremljene listiće
 • Prekrijte šolju nekom tacnom kako bi se sačuvala aroma i ukus
 • Ostavite čaj da se natapa najmanje 2, a najviše 10 minuta, zatim procedite, zasladite po želji i uživajte

Dodajte zdrav, ukusni čaj od nane u svakodnevnu ishranu i videćete koliko ćete se bolje osećati.

Povezano>>> Čaj od nane: Dobrobiti za raspoloženje i opšte zdravlje

Gde se može kupiti čaj od nane?

Čaj od nane je jedan od čajeva koji se najviše koriste u celom svetu. Postao je neverovatno popularan u Americi krajem ’80ih i početkom ’90ih godina prošlog veka, kada je širom Amerike postala popularna biljna tradicionalna medicina istočnjačkih i evropskih zemalja. Ovaj čaj možete naći u gotovo svakoj prodavnici u kesicama. Naravno, nedavno osušeni listovi nane koje dobijate direktno od uzgajivača i koji su obično nezapakovani u vrećice su bolji izbor. Možete preliti listove čaja vrelom vodom, a zatim samo procediti i piti ga.

 

Loading...
loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply