Čaj od nane priprema za želudac, decu, bebe, trudnice, lice i kosu

Sasvim sigurno je detinjstvo mnogih od nas obeležio i ukusan čaj od nane, koji su naše bake pripremale od sveže ubrane biljke ili, pak od njenih suvih listova koje su pažljivo pripremale za korišćenje tokom zimskih meseci. Ovaj čaj ima karakterističan, vrlo prijatan ukus, pa se u današnje vreme neretko izmrvljeni osušeni listovi nane koriste i kao začinska biljka.

Čaj od nane

Kada se pominje čaj od nane mnogima je prva asocijacija bol u želucu ili loše varenje, uzevši u obzir da se najčešće primenjuje u tim slučajevima, mada ovaj čaj ima mnogo šire dejstvo.

Čak se preporučuje dodati par listića nane kada se kuva pasulj, jer je dobro poznato da jelo spremljeno na takav način ne izaziva otežano varenje i preveliku količinu gasova.

nana caj

Nana čaj kao lek

Nana čaj kao lek se koristi u mnogim situacijama, a posebno ukoliko je prisutan problem sa varenjem ili nadimanjem. Takođe, preporuka je koristiti ga kao pomoćno sredstvo za mršavljenje, jer utiče na organizam tako da smanjuje apetit. Takođe, koristi se i kod stomačnih problema, poput mučnine i povraćanja, ali i za izbacivanje nagomilanih gasova.

Osim toga, nana čaj kao lek je dobro koristiti i za otklanjanje simptoma groznice, ali i kod prehlade, te za smanjenje, pa i potpuno uklanjanje neprijatnog zadaha iz usta i zubobolje.

Zahvaljujuči prijatnom mirisu i ukusu, nana čaj kao lek se preporučuje koristiti i za ublažavanje nagomilanog stresa, a preporuka je piti ga i u stanjima anksioznosti.

Dobro je poznato da se ovaj čaj konzumira i kod problema sa peskom ili kamenom u žuči, te nakon unošenja teško svarljive hrane.

Čaj od nane priprema

Kada je u pitanju čaj od nane, priprema je nešto oko čega se često javljaju nesuglasice. Dok jedni tvrde da se priprema jednostavnim poparivanjem ključalom vodom, te da ne bi trebalo da stoji dugo nakon toga, drugi tvrde da se čaj od nane priprema samo prelivanjem listića nane vodom, stim da ona ne sme da proključa. Nakon što kratko odstoji, tačnije ne duže od 10 minuta ovaj čaj je spreman za upotrebu.

Za šta je dobar čaj od nane

Pored svega navedenog, čaj od nane je dobar za: regulisanje nivoa hormona i kod žena i kod muškaraca, zubobolju, čišćenje disajnih puteva, otklanjanje loše probave, ali i mučninu, te groznicu, ublažavanje infekcija disajnih puteva, otežan rad organa za varenje i uopšteno, kao odlično prirodno sredstvo za smanjenje nervne napetosti.

Čaj od nane za želudac

Čaj od nane za želudac, odnosno stomak se preporučuje koristiti kod pojave nadutosti i nagomilanih gasova. Smatra se da ovaj čaj izuzetno brzo pomaže kod otežanog varenja, pa je to još jedan od razloga zbog kojih ga treba koristiti, a naročito kao pomoćno sredstvo za mršavljenje.
Kako ima pozitivan efekat na rad organa za varenje, čaj od nane za želudac utiče i na poboljšanje probave, te ga oslobađa od grčeva i pomaže pri otklanjanju mučnine.

Čaj od nane za kosu i lice

Ako želite da vaša kosa ostane zdrava, te da nakon pranja bude svilenkasta, preporučuje se da je nakon nanošenja i ispiranja regeneratora jednostavno isperete ovim čajem. Kako čaj od nane ima i antibakterijska svojstva, dobro je koristiti ga i za negu kože lica i to naročito za masniji tip kože.
Upravo zbog njenih lekovitih sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju iritaciju se često preporučuje koristiti čaj od nane za kosu i lice.

Čaj od nane za bebe i decu

Zbog njenih lekovitih svojstava te smirivanja problema koji se mogu javiti sa organima za varenje može se koristiti i čaj od nane za bebe i decu. Stim što je kod vrlo malih beba ipak bolje primeniti čaj od kamilice koji je blaži, dok je kod starijih beba i dece čaj od nane izuzetno dobro koristiti kod bilo kakvih tegoba koje se jave sa organima za varenje.

Čaj od nane u trudnoći i tokom dojenja

Kada se uzme u obzir njegovo lekovito delovanje definitivno treba pažljivo koristiti, odnosno ne koristiti čaj od nane u trudnoći i tokom dojenja.

Reč je o tome da on deluje opuštajuće između ostalih i na mišiće materice, pa pojedini stručnjaci smatraju da čak može dovesti i do komplikacija, čiji ishod može biti i spontani pobačaj. Ipak, manji je broj zagovornika ove teorije, ali svakako treba biti pažljiv, s obzirom na to da je u pitanju drugo stanje i svakako potražiti savet od ginekologa koji prati vašu trudnoću.

Što se tiče primene ovog čaja tokom dojenja, svakako se ne savetuje koristiti ga u tom periodu, zato što čaj od nane smanjuje lučenje mleka. Jedino kada je dobro konzumirati ovaj čaj tokom perioda dojenja jeste kada žena želi da prestane da doji bebu, jer će u tom slučaju čaj od nane pomoći prestanku laktacije.

loading...
loading...
Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply