Cvet hibiskusa

Hibiskus uglavnom raste u tropskim predelima, gde ga ima u izobilju.Postoji više vrsta a najpoznatiji crveni hibiskus nosi botaničko ime „Hibiscus rosa-sinensis“.Hibiskus je cvet iz porodice slezova (Malvaceae), koja obuhvata višegodišnje biljke, žbunove i nisko drveće. U svetu postoji oko dve stotine sorti hibiskusa.

Izgled cveta

Cvetovi hibiskusa su krupni, trubastog oblika, sa pet ili više latica. Boja i veličina čine ih upadljivim i privlačnim, kako za ljude, tako i za insekte. Zastupljene su nijanse crvene, ljubičaste, roze, žute, kao i bela boja, dok neretko cvetovi znaju da budu i šareni. Listovi hibiskusa mogu biti zaobljeni ili oštri, poređani u cik-cak rasporedu.

Kada se latice odbace, na cvetu ostaje njegov muški reproduktivni deo – tanak, dugačak izrastak roze boje, strukturisan od još tanjih izrastaka koji rastu iz njega, noseći žuti polen. Unutar stabla nalazi se dugačak izrastak koji predstavlja središnji deo ženskog dela cveta. Ispod njih je placenta, koja omogućava reprodukciju semena, i rast nove biljke.

Sorte hibiskusa

Postoje brojni tipovi cveta hibiskusa, u zavisnosti od boje i oblika. Poznatiji od ostalih je Kineski hibiskus, cvet koji raste na ostrvu Havaji. Često se upotrebljava u svrhe ukrašavanja, te je neizostavan deo cvetne ogrlice posetioca Polinezije.Havajski starosedeoci hibiskus nazivaju “Pua Aloalo”, i isti smatraju nacionalnim simbolom.
Državni simbol Malezije je „Hibiscus rosa-sinensis”, a Južne Koreje „Hibiscus syriacus”.

Upotreba i lekovitost

Da li ste znali da ekstrakt iz cveta hibiskusa može pomoći u sprečavanju opadanja kose?

Nekada su naše bake, cedile tečnost iz hibiskusuvog cveta nad temenom glave, govoreći
kako će time pospešiti rast kose.Da sve ovo ima naučni osnov možete shvatiti, naročito kada vidim televizijske reklame koje obećavaju prisustvo ekstrakta hibiskusa u kozmetičkim proizvodima, koji se masovno prodaju.

Veliku upotrebnu vrednost hibiskus ima u industriji kozmetičkih preparata, što je najpre započeto u Indiji i drugim azijskim zemaljama, da bi danas upotreba cveta hibiskusa za kozmetičke proizvode postala globalna.

Ekstrakt iz cveta hibiskusa koristi se pri tretmanima kose i temena glave. Pomešan sa ekstraktom iz hibiskusovog lista i sa biljnim uljima, utiče na poboljšani rast kose.Hibiskus ima umirujući efekat na teme glave, stimulišući oslobađanje toksina.Takođe, ubrzava cirkulaciju krvi, hraneći koren dlake.
Pozitivna dejstva ogledaju se i u sprečavanju opadanja kose, pojave peruti, i drugih uobičajenih problema sa kosom koje izazivaju štetne materije u vazduhu.

Cvet hibiskusa svrsishodan je pri snižavanju telesne temperature, lečenju osipa, i svraba i crvenila temena. Pored navedenog, pomaže u otklanjanju začepljenja pora, čineći kosu zdravijom i manje masnom.

----
loading...
---
Loading...
----
loading...
--

Be the first to comment

Leave a Reply