Oman:čaj od omana

Oman Inula helenium-Regulator organskih funkcija
Oman sadrži razna eterična ulja i lekovite supstancije. S obzirom da sadrži i helenium, koji deluje dezinfikujuće, koristi se u lečenju prehlada i zapaljenja disajnih puteva. Istovremeno ublažava i kašalj.Aktivne supstancije omana uspešno deluju na regulisanje rada žuči, jetre i bubrega. Takođe pospešuju i zarastanje rana. Od biljke oman se koristi samo obrezan deo gomolja.

Saveti za primenu omana
Za ublažavanje simptona prehlade, koristi se alkoholni rastvor, koji se priprema od korena biljke oman (vidi recept). On ima odlično dejstvo na rastvaranje šlajma u disajnim putevima. Tri puta dnevno treba uzeti 15 do 20 kapi rastvora u čaši mlake vode. Ako je ova tinktura suviše gorka, u čašu sa vodom se može dodati malo meda. Kod prehlada i kijavica, dobre efekte ima i mešavina korena omana, majčine dušice i jagorčevine, pripremljena kao čaj, koji se zaslađen medom pije tri puta dnevno, po jedna šolja čaja.

Čaj od korena omana za aktiviranje organskih funkcija
Čaj od korena omana potpomaže i podstiče rad jetre, žuči i bubrega. Pije se po jedna šolja čaja ujutro, u podne i uveče. Najbolji rezultati se postižu tretmanima u određenim vremenskim razmacima tokom godine, u trajanju od tri do pet nedelja.

Gubitak apetita i želudačne smetnje

S obzirom da biljka oman sadrži gorke supstancije i eterična ulja, pokazalo se da ima veoma dobro dejstvo na blaže oblike želudačnih smetnji, a podstiče i apetit.Vino od omana (vidi recept) pomaže pri regulisanju ovih problema. Pije se po jedna čašica, kao rakijska, u podne i uveče, uz obroke.

Brže zarastanje rana
U 150 ml mlake vode stavite 50 kapi alkoholnog rastvora od korena omana, natopite u tome meku pamučnu gazu, malo ocedite, položite na ranu i ostavite da stoji 15 do 20 minuta. Ponovite to više puta dnevno. Zarastanje površinskih povreda kože, odnosno ogrebotina ubrzaće i primena masti od omana (vidi recept).

Oman za zapaljenje desni (zubnog mesa)
Ispiranjem usta alkoholnim rastvorom od korena omana uništavaju se mnogi uzročnici zapaljenjskih procesa u usnoj duplji. U slučajevima infekcije sluzokože usta i zubnog mesa, rastvor se priprema sa 80%-nim alkoholom. Uzima se 30 kapi tinkture sa jednom čašom tople vode. Usta treba ispirati tri do pet puta u toku dana, u trajanju od najmanje tri minuta.
PAŽNJA! Primena omana u narodnoj medicini uglavnom ne uzrokuje nikakva neželjena dejstva. U slučajevima predoziranja, moguća je pojava mučnine, povraćanja, proliva ili grčeva. Kod veoma osetljivih ljudi mogu se javiti alergijske reakcije na koži.U tim slučajevima treba smanjiti doziranje ili prekinuti tretman.

Alkoholni rastvor
Tri vrhom pune kašike usitnjenog korena omana staviti u 1 l 60%-nog alkohola iz apoteke, držati 12 dana na sobnoj temperaturi uz svakodnevno protresanje tegle. Procediti, istisnuti tečnost iz taloga i dodati rastvoru.

Čaj sa omanom od mešanog korenja
Pomešati 4 kašike korena omana, 2 kašike korena majčine dušice i jednu kašiku korena jagorčevine. Od ove mešavine odvojiti 2 kašike smese, staviti u četvrt litre hladne vode, ostaviti da provri, smanjiti temperaturu, kuvati jedan minut, pa procediti.

Čaj od omana

Preliti 2 kašike usitnjenog korena sa četvrt litre vrele vode, poklopiti, sačekati 15 minuta, procediti i popiti.
Preliti 4 kašike korena sa 50 ml 80%-nog alkohola, pokriti i ostaviti da stoji 24 časa. Dodati 1 l belog suvog vina i ostaviti 4 dana na sobnoj temperaturi, zatim procediti kroz gazu, istisnuti ostatak tečnosti iz gaze i dodati u vinski rastvor.

Mast od omana
Stavite u manju posudu 5 kašika usitnjenog korena omana. Dodajte vode u količini do jednog prsta iznad površine suve smese, pa kuvajte uz stalno mešanje, dok ne dobijete žitku masu. Sačekajte da se malo ohladi, pa dodajte čiste svinjske masti u količini koja je potrebna za penasti krem. Ovom mašću premažite kožu više puta dnevno.oman caj

loading...
Loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply