[icegram campaigns=”14335″]

Brinete o bebi u stomaku i bolu koji osećate u leđima? Bol u donjem delu leđa tokom trudnoće je čest simptom koji se u poslednjem tromesečju obično pogoršava, kada vaša beba raste. Šta izaziva bol u donjem delu ledja, ima li saveta koji će ga olakšati? Mi znamo šta možete pokušati.

Uzroci jakog bola u donjem delu leđa tokom trudnoće

Uzrok broj 1: Promene u nivou hormona

Promene kroz koje vaše telo prolazi već od začeća, uključujući lučenje hormona, mogu izazvati bol u donjem delu leđa, čak i u ranim fazama tudnoće. Jedan od tih hormona, relaksin, opušta ligamente, kako bi beba lakše mogla da prođe kroz karlicu. Ali, ligamenti koji drže karlicu na mestu slabe i opuštaju zglobove karlice. Da bi održali telo u ravnoteži, mišići se naprežu kako bi zadržali karlicu na mestu, tako da nesvesno, opterećujete mišiće. Zbog toga se javlja bol u donjem delu leđa.

Uzrok broj 2: Promene u centru za ravnotežu

Kada uđete u treće tromesečje, rast bebe uzrokuje veće isturivanje stomaka, zbog čega centar za ravnotežu više nije u centru tela (stomaku). Da biste povratili balans, prirodno se „naslanjate“ prema nazad. Ako ste i pre trudnoće navikli da ispravljate kičmu i malo se naginjete na nazad, možda ćete osećati bol i nakon porođaja. Osim u leđima, promene poput zatezanja, grčenja i sl. možete osetiti u zadnjici, preponama ili butinama.

bol u donjem delu ledja u trudnoci

Kako se izboriti sa bolom u donjem delu leđa, tokom trudnoće

Izborite se sa bolom u donjem delu leša, pogotovo u poslednjem tromesečju, tako što ćete vežbati i zatezati mišiće u leđima i struku, jačati ih i poboljšati cirkulaciju. Ako možete, vežbajte i napravite manje promene što pre možete – čak i pre trudnoće.

Vežbe:

  • prenatalna joga
  • prenatalno plivanje
  • prenatalni aerobik
  • šetanje

Pazite da se ne preoteretite i nemojte izvoditi vežbe koje su vam preteške. Razgovarajte o ovome sa svojim lekarom i imajte na umu savete koje možete dobiti od trenera. Lagane vežbe poput joge i šetnje, možete raditi svakog dana.

Promene u načinu života

  • Pokušajte da ne opterećujete struk i leđa

Kada pomerate teške stvari, zamolite nekoga za pomoć. Ako imate posao koji zahteva sedenje za stolom, nemojte sedeti dugo u istom položaju. Napravite pauzu ili se protegnite na svakih sat vremena.

  • Lezite i opustite se

Na kraju napornog dana, opustite se u kadi punoj tople vode i rasteretite leđa. Neka vam ovo postane navika, koja će ublažiti bol i napor koji trpi vaše telo.

  • Obratite pažnju na držanje

Dok stojite i sedite, vodite računa o držanju tela, i ne dozvolite grudima da se isture kako biste doveli telo u ravnotežu. Čak i kad sedite u fotelji, ispravite se.

Porodica, prijatelji i lekar vam čuvaju leđa

Sigurno želite da možete da učinite da bol u leđima prosto nestane, ali, budite svesni da beba koju nosite u stomaku opterećuje vaše telo i da je sasvim normalno da osećate bol, pogotovo u donjem delu leđa. Ipak, znajte da niste sami. Obratite se vašim osobama od poverenja, koje vam nikada neće okrenuti leđa. Razgovarajte sa svojim doktorom, prijateljima i porodicom, koji će vam uvek pomoći, kako god mogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply