[icegram campaigns=”14335″]

Svi stručnjaci uglavnom preporučuju biljne čajeve, jer oni dosta pomažu kod različitih oboljenja i zdravstvenih problema. Čaj od nane je poznat kao dobar lek protiv lošeg varenja, mučnine, sindroma iritabilnih creva i drugih problema sa organizma za varenjem. Neki lekari preporučuju uzimanje čaja od nane i tokom trudnoće, dok drugi sumnjaju da je ovaj čaj sasvim bezbedan. Trudnoća je svakako stanje kada je potrebno biti što oprezniji. U nastavku pročitajte da li je preporučljivo piti čaj od nane tokom trudnoće.

Da li je tokom trudnoće bezbedno piti čaj od nane?

Čaj od nane, generalno, možete piti tokom trudnoće. Kao što je slučaj i sa svim drugim namirnicama i suplementima, ovde je važna umerenost. Čaj od nane je posebno dobar za uklanjanje mučnine, nervoznog stomaka, jutarnje mučnine i vrtoglavice tokom trudnoće. Postoje i neke posebne biljne mešavine za čajeve. Pošto uglavnom sadrže nanu, jasno je da je bezbedno piti ovaj čaj tokom trudnoće.

 

Koju količinu čaja je bezbedno piti ?

Lekari ne preporučuju da trudnice ne piju više od dve šolje čaja od nane na dan. Ako pijete previše čaja od nane, može se javiti gorušica, posebno kod trudnica koje su i ranije imale problema sa gorušicom. Čaj od nane može pogoršati probleme sa kamenom u žuči. Osim što je preporučljivo piti umerene količine ovog čaja, preporučljivo je i koristiti čaj u kesicama, i to kad je reč o svom biljnim čajevima.

Zašto je dobro piti čaj od nane tokom trudnoće i koji su rizici?

Čaj od nane ima i prednosti i mane ako se pije u trudnoći. Ovde navodimo za šta je sve koristan:

Olakšava probleme sa probavnim traktom

Pijenje čaja od nane dosta pomaže u varenju hrane.Poznat je po tome što pomaže kod problema sa varenjem. Tokom trudnoće u telu se dešava mnoštvo promena i mnoge žene se žale na loše varenje i nadimanje.Menta će vam olakšati ove simptome tako što izaziva opuštanje mišića u želucu. Čaj od mente će vam olakšati i nadutost i grčeve.

Olakšava jutarnje mučnine

Čaj od nane je poznat narodni lek za mučninu i povraćanje. Jutarnja mučnina često ide ruku pod ruku sa trudnoćom. Miris nane smiruje grčeve i smanjuje nagon za povraćanje. Mnoge trudnice i majke tvrde da im je čaj od nane umnogome olakšao jutarnje mučnine.

Smiruje disajne puteve

Čaj oda mente pomaže i kod problema sa disanjem u trudnoći. Ovaj čaj opušta zgrčene mišiće u disajnim putevima, tako da ćete mnogo lakše disati.

Ostala lekovita svojstva

Čaj od mente dosta ojačava imunitet, tako da ćete biti manje podložni bakterijskim infekcijama. Trudnoća je vrlo stresan period i čaj od nane će vam pomoći da smanjite taj stres. Pošto ima i smirujuć efekat, čaj od nane će vam sniziti krvni pritisak i telesnu temperaturu i tako sprečiti lučenje hormona stresa koji mogu oštetiti vaš organizam.

Sa druge strane, ovaj čaj ima i neka neželjena dejstva tako da je vrlo važno piti ga u umerenim količinama.

Povećava rizik od spontanog pobačaja

Ako čaj od nane često pijete u trudnoći, to kod osetljivijih trudnice može izazvati opuštanja materice i prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja. Ovo je redak slučaj, ali lekari ne preporučuju konzumaciju čaja od nane ženama koje su imale spontane pobačaje. Treba napomenuti da nije preporučljivo piti čaj od nane tokom dojenja.

Interakcije sa lekovima

Čaj od nane može imati interakcije sa nekim lekovima koje trudnice piju. Mnoge žene piju prenatalne vitamine i suplemente koje su im preporučili ginekolozi, a čaj od nane može smanjiti efikasnost ovih suplemenata.

Alergijska reakcija

Može uzrokovati i alergijske reakcije tokom trudnoće, posebno ako je majka alergična na mentol. Žene koje imaju astmu ne bi smele da piju ovaj čaj. Ako imate neki zdravstveni problem, pitajte svog ginekologa za savet oko svakog biljnog čaja i suplementa koji planirate da uzimate.

Ostali rizici

Previše čaja od nane u trudnoći može izazvati bolove u mišićima, malaksalost, drhtavicu i nepravilan rad srca.

Mere opreza prilikom konzumacije biljnih čajeva tokom trudnoće

Postoji mnoštvo biljnih čajeva koje možete piti tokom trudnoće kako biste olakšali neprijatnost koja se javlja zbog promena u organizmu tokom trudnoće. Najbolji su čaj od đumbira, lista maline, kamilice, majčine dušice i brusnice.

Postoje i neki čajevi koje nikako ne biste smeli da pijete u trudnoći – čaj od lucerke, crnog i plavog kohoša, gaveza, kineske anđelike, efedre, kanadskog ljutića, hibiskusa, kave, očajnice, ljutića, limunove trave, ruzmarina, žalfije, hajdučke trave i vetivera.