trudnoca u menopauzi

[icegram campaigns=”14335″]

Menopauza i trudnoća

Da li se tokom menopauze može zatrudneti ?

Menopauza je period u kom žena više ne dobija mesečnu menstruaciju. Ovo se dešava zbog toga što se proizvodnja hormona estrogena i progesterona, koji se nalaze u jajnicima, potpuno zaustavlja. Kada se taj proces završi, trudnoća više nije moguća jer jajašca, koje treba da oplode spermatozoidi, više neće biti prisutna u telu.

Postoji jedna zabluda, da su godine pre nego što žena uđe u menopauzu, isto menopauza. Ali, ovaj prelazni period se zapravo naziva pred-menopauza.

Možete li ostati u drugom stanju tokom menopauze?

Odgovor je – da. Možete zatrudneti tokom menopauze, ili u vreme pred menopauzu. Dok ste u fazi pre menopauze, menstrualni ciklus može postati neredovan, menstruacija počinje i završava se u nejednakom vremenskom razdoblju. Zato nije sigurno reći da ste ušli u menopauzu samo zato što više ne dobijate menstruaciju, pošto je moguće da ste još uvek u fazi tranzicije. Treba sačekati barem godinu dana pre nego što sa sigurnošću možete reći da ste u menopauzi. Možda će vam biti od pomoći da znate da žene ulaze u menopauzu oko 51. godine, iako je bilo slučajeva u rasponu od 40. do 55. godine života.

menopauza i trudnoca

Osim toga, menopauza nije zagarantovana kada menstruacija prestane, pošto to može biti znak nekih drugih zdravstvenih problema. Najsigurniji način da znate da ste ušli u menopauzu, jeste da pitate doktora. Svim ženama se savetuje da razgovaraju sa svojim lekarom, kako bi bile sigurne da su zaista ušle u menopauzu, tj. da nisu više u periodu pre menopauze ili da nemaju neki zdravstveni problem.

Kada izađete iz menopauze, hormoni će se stabilizovati na niskom niveu. Ako vam doktor potvrdi da ste ušli u period koji se naziva post-menopauza, više nećete moći da zatrudnite. U tom stadijumu života, jajnici više neće imati jajnih ćelija koje će se otpuštati kako bi se oplodile. Zato, više ne morate da brinete o kontracepciji tokom seksualnog odnosa.

S druge strane, dok ste još uvek u procesu menopauze, jajnici još uvek imaju nekoliko jajnih ćelija da izbace. To znači da, iako je malo verovatno, moguće je zatrudneti tokom par puta kada ovulirate. Ali, začeće tokom menopauze je zaista teško i retko, jer jajne ćelije koje se otpuštaju mogu biti nepodobne za zdravu trudnoću.

Trudnoća i menopauza – često postavljana pitanja

Osim očiglednog pitanja, na koje smo dali odgovor, postoje još neka na koja možemo odgovoriti.

Da li mi je još uvek potrebna kontracepcija ?

Ovo je veoma često pitanje među svim ženama koje su u periodu pred menopauze. Zapravo, istraživanje koje je sprovedeno 2007. godine , imalo je za cilj da utvrdi upotrebu kontraceptivnih mera među ženama u pred-menopauzi. Rezultati su pokazali da većina žena nije sigurna kada je bezbedno da prestanu da koriste kontracepciju. Od žena koje su učestvovale, preko 87% je bilo seksualno aktivno.

Iako je pozitivan test na trudnoću vrlo redak tokom pred-menopauze, i dalje je moguć, zbog prisustva jajnih ćelija u materici koje se i dalje mogu oploditi. Zato, osim ako ne želite da zatrudnite, i dalje treba da koristite kontracepciju. Nakon poslednje menstruacije, trebalo bi da sačekate oko godinu dana kako biste bili sigurni da ste zaista ušli u menopauzu. Tek tada ćete biti sigurni i možete prestati sa korišćenjem kontracepcije.

Koji su rizici začeća tokom pred-menopauze?

  • Pobačaj. Trudnoća u periodu pre menopauze povećava broj pretnji po život deteta i majke. Šanse za pobačaj se drastično povećavaju, ukoliko se trudnoća desi u tako kasnom životnom dobu. Ovo se dešava zbog promena u materici, fluktuacije horomona i jajnih ćelija koje su lošijeg kvaliteta.
  • Defekti po rođenju. Stare i nepodobne jajne ćelije koje se otpuštaju tokom pred-menopauze, stvaraju veći rizik od defekata poput Daunovog sindroma. Ovo stanje se javlja kada se u telu proizvede višak hromozoma, tokom podele ćelija, u fazi razvoja fetusa.
  • Prevremeno rođenje. Loš kvalitet jajne ćelije povećava šanse od prevremenog porođaja. Prevremenim porođajem smatra se sve što je pre 37. nedelje od gestacije. Ranije rođenje deteta sa sobom nosi određene rizike i komplikacije poput cerebralne paralize i poteškoća u učenju i razvoiju.
  • Rizik po majku. Što se vas tiče, trudnoća posle 40. godine povećava rizik od carskog reza za 50%. Pošto u tim godinama, materica polako počinje da se spušta, to znači da ne može dovoljno dobro da se kontrahuje kako bi „izgurala“ bebu. Možda ćete imati vanmateričnu trudnoću, u kojoj je embrion smešten van vaše materice. Tegobe ove vrste trudnoće mogu biti još opasnije kada ste u pred-menopauzi, pošto ste tada skloniji komplikacijama poput moždanog udara, visokog pritiska, problema sa srcem, gestacijskom dijabetesu i napadima.

Šta ako sam u pred-menopauzi i ipak želim da imam bebu?

Ključna stvar ovde je brzo delovanje, i što češći pokušaji začeća. Ukoliko nakon šest meseci niste imali uspeha, idite na pregled i savet kod lekara. Začeće može biti teže pošto je telo u ovim godinama malo slabije, a plodnost sama po sebi, opada sa brojem godina. Ali, sva nada nije izgubljena, jer postoji puno tehnika i tretmana koji su nam dostupni za poboljšanje plodnosti, pogotovo za starije žene koje žele da zatrudne. Tu spadaju hormonska terapija, donacije jajnih ćelija, pomoć pri začeću, i vantelesna oplodnja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply