dijeta isprekidani post

[icegram campaigns=”13765″]

Isprekidani post može imati pozitivna dejstva na osobe koje pokušavaju da smršaju a da ne izgube na mišićnoj masi.

Mršavljenje je garantovano mada muškarci i žene imaju različite rezultate, kao što je slučaj sa svakom dijetom. Jedini način da saznate kako će isprekidani post dijeta uticati na vas, jeste da isprobate.

Postoji nekoliko načina na koje možete postiti:

  • Brz i redovan post: postite određen broj sati, pa u sledećem vremenskom periodu unesite sve kalorije koje su vam potrebne za taj dan.
  • Jedite normalno, pa postite 1-2 puta nedeljno: jedite normalne obroke svakog dana, pa odredite dan ili dva u nedelji, tokom kojih postite 24 sata. Na primer, pojedite redovan obrok u nedelju uveče, i onda do večere u ponedeljak, nemojte jesti uopšte.
  • Povremeni post: ovo je najlakši metod, za osobe kojima odgovara najmanje posla. Jednostavno, preskočite obrok kada vam je zgodno. Na putu ste? Nemojte doručkovati. Naporan dan na poslu? Preskočite ručak. Jedva ste jeli nešto danas, ceo dan? Neka vam prvi pravi obrok bude večera.

isprekidani post dijeta

Šta je isprekidani post ?

Isprekidani post nije prava dijeta, nego je šema ishrane.

Jednostavnije rečeno: isprekidani post je svesna odluka o preskakanju određenih obroka.

Postom koji je praćen normalnim obrokom, isprekidani post vam omogućava da unosite kalorije tokom određenog vremena, a ostatak dana sami birate, da ne jedete.

Postoji nekoliko načina da iskoristite isprekidani post za mršavljenje:

  • Redovno jedite u određeno vreme: na primer, jedite samo od podneva do 8 uveče, i preskočite doručak. Neki ljudi jedu samo u toku 6 sati dana, ili čak 4.
  • Preskočite dva obroka tokom jednog dana, i 24 sata nemojte jesti: na primer, jedite normalno, završite večeru u 8, i onda sve do sutra uveče u 8 nemojte ništa jesti.

Sada verovatno razmišljate: „Znači, preskakanjem obroka, jedem manje nego obično, i tako gubim kilograme, zar ne?“

To je delimično tačno.

Dakle, izbacivanjem jednog obroka, možete jesti više tokom drugih obroka i, i dalje imati kalorijski deficit, što je važno za mršavljenje. Ali, i vreme u koje jedete utiče na to kako vaše telo reaguje.

Kako isprekidani post deluje na mršavljenje ?

Kada ste na isprekidanom postu, vaše telo drugačije funkcioniše jer se vreme normalnog jela i posta tako brzo smenjuje.

Nakon jela, vaš organizam provede nekoliko sati obrađujući hranu i troši ostatak kalorija. Zahvaljujući obroku koji ste pojeli, telo može da iskoristi tu energiju odmah, umesto da troši nataložene masti. Ovo je posebno tačno ako ste jeli ugljene hidrate ili šećer, jer naš organizam radije troši šećer za energiju, nego bilo šta drugo (npr. salo).

Dok postite, pošto niste jeli, telo nema izvor koji bi mogao da iskoristi za energiju, pa je verovatnije da će se okrenuti mastima koje su sačuvane kao višak kilograma, nego da će pokušati da uzme glukozu iz krvotoka ili glikogen iz mišića i jetre.

A ako sagorevate masti, znači da se krećete prema željenom cilju.

Isto to važi i za vežbanje tokom posta. Bez doze glukoze i glikogena (koje su istrošene dok ste postili, i niste ih obnovili obrokom pre vežbanja), vaše telo je prinuđeno da se prilagodi i, grabi iz jedinog izvora energije koji mu je dostupan- masti sačuvane u ćelijama.

Zašto isprekidani post funkcioniše ?

Naša tela reaguju na konzumiranje enerije proizvodnjom insulina. U suštini, što je vaše telo osetljivije na insulin, verovatnije je da bolje koristite hranu koju unosite, što vam može pomoći da smršate i izgradite mišiće.

Uz to, organizam je osetljiviji na insulin tokom posta.

Glikogen (skrob koji se čuva u mišićima i jetri, pa ga telo crpi po potrebi) se istroši dok spavate (postite) i tokom treninga će se još više isprazniti, čime se povećava osetljivost na insulin. To znači da se obrok koji pojedete odmah nakon vežbanja, najbolje iskoristi. Glikogen se sačuva u mišićima, sagori se energija za oporavak, a minimalna količina se taloži kao masti.

Ako uporedimo to sa običnim danom (bez isprekidanog posta), osetljivost na insulin je na normalnom nivou, ugljeni hidrati i hrana koja se unese dopune glikogen, u krvotoku se nalazi dovoljno glukoze, i ovako je verovatnije da se ostatak sačuva kao masti.

Osim toga, hormon rasta se povećava tokom posta (i dok spavate i dok postite). Ako iskombinujete lučenje hormona rasta sa smanjenom proizvodnjom insulina (i većom osetljivosti na insulin), dobijate pripremu organizma za rast mišića i gubitak masti; sve to zahvaljujući isprekidanom postu.

Jednostavnije rečeno: isprekidani post može naučiti vaše telo da koristi hranu koju pojede, efektnije. Iz uglavnom psiholoških razloga, pravilan post obezbeđuje mršavljenje i izgradnju mišića.

Zašto se odlučiti za isprekidani post ?

Zato što deluje. Iako znamo da nisu sve kalorije iste, organičenje u unosu kalorija, igra glavnu ulogu u mršavljenju. Dok postite (bilo da je to 16 sati svakog dana ili 24 sata dva puta nedeljno), olakšavate sebi proces ograničenja kalorija. Ovako, dajete svom telu priliku da izgubi višak kilograma, a vi prosto unosite manje kalorija nego ranije.

Zato što pojednostavljuje dan. Umesto da pripremate, pakujete jedete i tajmirate obroke na svaka 2-3 sata, jednostavno, preskočite obrok ili dva i razmišljate samo o hrani koju jedete tokom vremena koje sami sebi odredite.

Zato što vam oduzima manje vremena (i potencijalno, novca). Umesto da pripremate ili kupujete 3-6 obroka dnevno, trebaju vam samo dva. Umesto da planirate i kupujete za šest različitih jela svakog dana, treba da odvojite vreme samo dva puta dnevno. Umesto da perete sudove šest puta, praćete ih samo dva puta.

Bićete osetljiviji na insulin i povećaćete lučenje hormona, što su dva ključna elementa za mršavljenje i izgradnju mišića. Objasnili smo već kako ovo radi, ali da ponovimo suštinu- isprekidani post vam obezbeđuje dva benefita odjednom.

Nuspojave isprekidanog posta

Najveća briga koja se javlja među ljudima je pitanje da li će isprekidani post izazvati manjak energije, koncentracije i osećaj gladi. Neki se brinu i kako će izdržati celo jutro bez doručka, da li će biti loše raspoloženi, neučinkoviti na poslu i slično.

Da, prelazak sa čestih obroka na isprekidani post može biti mali šok za organizam. Ali, kada prođete kroz prvu krizu, vaše telo će se brzo prilagoditi i naučiti da funkcioniše sasvim dobro.

Da li isprekidani post drugačije deluje na muškarce i žene ?

Da, žene i muškarci imaju različita iskustva sa isprekidanim postom. Svi smo mi različiti i vaše telo će na isprekidani post reagovati drugačije nego što je to bio slučaj sa vašim najboljim prijateljem, rođakom i bilo kim drugim.

Najbolji savet koji vam možemo dati jeste da isprobate ovaj način ishrane, pratite svoje rezultate i videćete kako se stvari razvijaju.Isprekidani post nije u skladu sa preporukama većine nutricionista ali jednostavno iskustva kod mnogih osoba su pozitivna a rezultati više nego dobri.