Kako da znate da li ste dobili infekciju nakon vađenja zuba

Infekcija nakon vađenja zuba je veoma česta pojava. Slično infekcijama koje se javljaju u drugim delovima tela, oralna infekcija koja se javlja nakon operacije vađenja zuba može biti fatalna, ako se ne leči pravilno. Zato bi bilo dobro da posmatrate ranu i znate koji su simptomi infekcije postoperativnog vađenja zuba, jer ćete tako na vreme moći da tražite pomoć i rešenje za taj problem.

Kako možete zaraditi infekciju nakon vađenja zuba ?

Kada izvadite zub, može se javiti upala desni koje su okruživale kost, pogotovo ako se krv nije dovoljno zgrušala. Zato je važno da brinete o rani koja vam ostaje u ustima, jer ako nema ugruška koji će je štititi, mogu se javiti brojne postoperativne komplikacije, uključujući infekciju. U rani koja ostaje iza izvađenog zuba, a ne postoji dovoljno zgrušane krvi, infekcija se može javiti jer:

  • bez ugruška, unutrašnji zidovi rane su izloženi spoljašnjim uticajima i lako se mogu iziritirati i nadražiti
  • bez ugruška, u ovoj rupi će se naći delići ostataka hrane, i naravno, bakterije.

vadjenje umnjaka oporavak

Ispod desni, bakterije se vrlo uspešno razmnožavaju zbog toga što nema dovoljno kiseonika. Ove bakterije su anaerobne, pa je rupa u desnima idealno mesto za njihov razvoj, što povećava šanse za infekciju. Infekcije nakon vađenja zuba uglavnom izazivaju bakterije, koje su se okupile oko zuba i pre nego što je izvađen, ili nakon hirurškog zahvata.

Osim bakterijske, infekciju mogu izazvati i neki drugi faktori rizika, poput pušenja dan nakon operacije, prerano ispiranje usta (u roku od 24 sata nakon vađenja zuba), ali i sam zahvat može doprineti infekciji, ako je bio suviše komplikovan i trajao duže nego što je to obično slučaj.

Infekciju posle vađenja zuba simptomi

Infekcija desni ili rupe koja ostaje nakon vađenja zuba izaziva ono što se zove suva rana ili suvi džep. Ovo se u stvari odnosi na prazninu u desnima koja ostaje kada se zub izvadi, a naziva se suvom zato što nema krvi koja bi je ispunila i zaštitila. Odsustvo krvnog ugruška u rani olakšava proces upale desni i kostiju koje je okružuju.

Simptomi i znaci ‘suvog džepa’ se ponekad mogu pomešati sa znacima koji ukazuju na infekciju a ovo su u stvari dve različite stvari. Ovo su simptomi koji ukazuju na suvu ranu:

  • Osećate jaku bol, 3-5 dana nakon vađenja zuba. Ova bol se javlja pošto ste izvadili zub, u proteklih pet dana. Bol koja se javlja zbog infekcije se vrlo retko oseća ovako kasno nakon vađenja zuba.
  • Bol osećate u vilici iz koje je zub izvađen. Iako se javlja jaka bol, obično je ne prate otok i upala ni vilice, ni obraza. Ovo se objašnjava činjenicom da su se kosti koje okružuju ranu nadražile, zbog nedostatka krvi u njoj.
  • Iz rane može dopirati neprijatan miris. Osim toga, može doći do ceđenja gnoja, zbog čega će sve što jedete biti ružnog ukusa. Miris i gnoj se obično javljaju zbog hrane koja upada u ranu.

Poređenja radi, ovo su simptomi koji ukazuju na infekciju nakon vađenja zuba:

  • Osećate bol, dan-dva nakon operacije vađenja zuba. Bol može biti prisutan u samoj rani, ili u zubima oko nje.
  • Na strani desni iz koje je izvađen zub, imate vidljivo crvenilo.
  • Prisutna je upala, otok desni i obraza i vrlo je upadljiva.
  • Teže gutate i žvaćete, zbog upale u obrazima, desnima ili mestu iz kog je izvađen zub.

Šta možete uraditi

Bol koju izazivaju upaljene kosti oko rane može biti neverovatno jak. Ali, iako suvi džep bez krvnog ugruška može izazvati infekciju, on je sam po sebi bezopasan, ne treba ga posmatrati kao ‘oboljenje’. Suva rana i bol koji ona donosi mogu se rešiti lekovima koji sadrže ibuprofen. Suprotno tome, prava infekcija se može izlečiti samo antibioticima koji će uništiti one bakterije koje su se naselile u rani i izazvale problem.

Kada da zatražite lekarsku pomoć

Bez obzira na to da li je u pitanju suvi džep ili infekcija nakon vađenja zuba, najbolje je da se odmah obratite svom zubaru. Kada se pravovremeno reaguje i utvrdi razlog bolova, bilo da je to bakterijska infekcija ili suvi džep, i lečenje će biti odgovarajuće. Ali, neke infekcije mogu biti ozbiljnije, sa većim otokom, otežanim otvaranjem usta, lošim zadahom i ukusom (što je rezultat sušenja gnoja) i upalom zbog prevelikog broja bakterija. Ako primetite ove simptome, od ključne je važnosti da odmah zatražite lekarsku pomoć jer se infekcija rane može proširiti na cela usta, i izazvati još veće komplikacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply