u mokraci leukociti

Kada se javljaju povišeni leukociti u mokraći? Ovaj problem koji je često prisutan kod žena i dece može biti simptom ozbiljne bolesti…Normalne vrednosti su do 5 ako ima leukocita u urinu.

Test urina je najbolji dijagnostički test za većinu oboljenja. Količina različitih supstanci prisutnih u urinu se koristi kao parametar za određivanje zdravlja osobe. Svaka varijacija u količini ovih supstanci je indikator da nešto nije u redu. Većina oboljenja bubrega i organa za varenje se i dijagnostikuje preko testa urina. Ako se utvrdi da su prisustni leukociti u urinu, to je znak bubrežne infekcije.

Leukociti u mokraći uzroci

Svi znamo da su leukociti ili bela krvna zrnca ono što štiti naše telo od različitih bakterijskih i virusnih infekcija. Kada se leukociti pojave u mokraći, to je jasan znak neke infekcije. Pojava leukocita u urinu je poznata pod imenom leukociturija. Postoji više uzroka za povišene leukocite u mokraći, a najčešći su sledeći:

  • Pijelonefritis (infekcija gornjih organa urinarnog trakta)
  • Glomerulonefritis (upala krvnih sudova u bubrezima)
  • Infekcija bubrega uzrokovana Fenacetinom
  • Bakterijska infekcija donjeg urinarnog i genitalnog trakta
  • Cistitis (upala urinarnog trakta i uretre)
  • Infekcije bešike
  • Preveliko naprezanje bešike

Prisustvo ovih infekcija takođe se potvrđuje testom urina. U svakom slučaju, povećani leukociti u urinu su ozbiljna stvar. Uglavnom su leukociti u mokraći neutrofilni granulociti. U slučajevima ozbiljnijih alergija urinarnog trakta, javlja se i određeni broj eozinofila. Kad je u pitanju hronična bubrežna infekcija, u mokraći ima i limfocita. U normalnoj količini urina (750 – 2000 ml na dan) normalna pojava jeste do 10 leukocita. Sve preko ove vrednosti je razlog za brigu.

Detekcija leukocita u mokraći

Analiza urina je proces kada se u uzorak urina umoči plastična traka sa potrebnim hemikalijama kako bi se videlo ima li promena u boji urina. Normalna boja urina je bistra i svetlo žuta. Promene u boji urina su uglavnom znak infekcije. Zatim se sprovodi makroskopsko ispitivanje kako bi se proverilo ima li prisustva crvenih krvnih zrnaca, leukocita, ketona, proteina, glukoze, nitrita i krvi u mokraći.

Testom urina se ispituje i prisustvo leukocitne esteraze (enzima belih krvnih zrnaca). Ovo je značajan pokazatelj infekcije urinarnog trakta. Leukociti u mokraći se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca, što je posledica anatomije – uretra kod žena je kraća i bliža anusu. Osim toga, čak i kiselost mokraće dosta govori o zdravlju osobe. I poslednje, ali ne najmanje važno, koncetracija urina može pomoći u određivanju kiselosti. Veoma kisela mokraća govori o metaboličkim poremećajima, elektrolitičkom disbalansu i alergiji na određene namirnice. Zamućen urin govori o abnormalnoj funkciji bubrega.

Ako se utvrdi prisustvo belih krvnih zrnaca u mokraći, taj znak treba uzeti za ozbiljno, jer osoba može patiti od hematurije ili neke infekcije bubrega. Postoji još nekoliko faktora koji mogu dovesti da leukociti u urinu budu visoki – tumori, kamen u bubregu ili poremećaj rada bešike.

Leukociti u urinu u trudnoći

Ovaj problem se može javiti i u trudnoći.Međutim, kod trudnica ovo nije alarmantan znak, jer je česta pojava da se kroz zid vagine zajedno sa mokraćom izluče i leukociti. Međutim, ako je količina leukocita povišena, to je problem koji zahteva medicinsku pomoć bez odlaganja.

Kod beba

Povišeni leukociti u urinu kod beba, zahtevaju ultrazvučni pregled pre svega za proveru stanja bubrega, mokraćnih kanala i same bešike.Na osnovu nalaza se preduzima lečenje.

Otečen bubreg (lako se uočava i na dodir), tumor bešike, često i bolno uriniranje, zamućena mokraća neprijatnog mirisa i mokraća sa tragovima pink ili crvene boje su znak prisustva leukocita u urinu.

Lečenje

Lečenje se preduzima u zavisnosti od uzroka.Za lečenje bubrežne infekcije se koriste antibiotici, ali se moraju uzimati uz lekarsku preporuku. Najbolji lek je ipak voda. Morate piti što više vode tokom dana, čak i do četiri litre. Leukociti u mokraći su ozbiljna stvar i mogu biti znak mnogih bolesti koje mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply