najraniji znaci trudnoce

[icegram campaigns=”14335″]

Jedan od najsigurnijih znakova trudnoće već nakon jedne nedelje je izostanak menstruacije. U daljem tekstu ćemo opisati ostale najranije znakove trudnoće koji se mogu javiti kod nekih žena.

Termin „ovulacija“ opisuje oslobađanje jajašceta iz jajnika. Da bi žena ostala trudna, potrebno je da jajašce bude oplođeno i da se spusti u matericu. Jedan od glavnih znakova trudnoće je izostanak menstruacije.

Najraniji simptomi trudnoće

Najraniji simptomi trudnoće jesu izostanak menstruacije, loš san, zamor i mučnina. Ne mora da znači da ćete i vi imati ove simptome tokom prvih par nedelja trudnoća. Još jedan čest simptom su grčevi slični menstrualnim. Ovi grčevi su obično propraćeni i čistim iscetkom. Ovde navodimo najčešće znakove trudnoće koji se mogu javiti tokom prve nedelje trudnoće.

simptomi trudnoce u prvoj nedelji

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je jedan od prvih i najprepoznatljivijih znakova trudnoće. Razlog tome je to što se oplođeno jajašce spustilo u matericu. Ponekad je izostanak menstruacije i lažni alarm, jer postoji dosta drugih razloga zbog kojih može doći do izostanka menstruacije. Najbolji način da utvrdite jeste li trudni jeste da uradite test.

Promene na grudima

Zbog hormonalnih promena koje počinju da se odvijaju u vašem telu nakon oplodnje, grudi vam mogu postati osetljive, može se javiti osećaj težine u grudima i mogu izgledati veće. Areole oko bradavice mogu postati nešto tamnije.

Grčevi i blago krvarenje

Kod nekih žena se tokom prve dve nedelje javljaju grčevi slični menstrualnim. Uz njih se često javlja i blago, tačkasto krvarenje. Uzrok ovakvog krvarenja je to što se oplođena jajna ćelija zakačila za zid materice, što se obično dešava 10-15 dana nakon začeća. Ovo krvarenje je obično znatno blaže u odnosu na običnu menstruaciju i ne traje dugo.

Zamor

Tokom početnih faza trudnoće, nivo hormona progesterona rapidno skače. Kada je nivo progesterona povišen, možete biti pospani. Ako imate nizak šećer u krvi i/ili nizak pritisak, to će vas dosta iscrpsti.

Mučnina i/ili povraćanje

Kod većine žena se javljaju mučnina i/ili povraćanje zbog povišenog nivoa estrogena. U početnim fazama trudnoće javlja se i pojačano čulo mirisa, tako a bilo koji jači miris koji potiče od hrane, raznih vrsta hemikalija ili dima cigarete može izazvati mučninu. Jutarnje mučnine su klasičan znak trudnoće u početnim fazama i često su i rezultat hroničnog umora.

Gađenje na hranu ili želja za određenom hranom

Hormonalne promene mogu dovesti do toga da vam se jako jede određena vrsta hrane, dok se kod nekih žena javlja i gađenje na neke namirnice.

Promene raspoloženja

Promena u nivou hormona kod trudnice može je učiniti vrlo emotivnom. Tokom trudnoće su promene raspoloženja česte.

Saznajte više>>>  Znaci i simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

Glavobolje

Hormonalne promene mogu izazvati i blage ili jače glavobolje na početku trudnoće.

Opstipacija

Tokom prvih par nedelja trudnoće nivo progesterona naglo skače. Povišen nivo progesterona dovodi do toga da se hrana sporije kreće u crevima, što može izazvati zatvor.

Vrtoglavica

Na početku trudnoće često opada nivo šećera u krvi i krvni pritisak, što dovodi do širenja krvnih sudova. Zbog ovoga često dolazi do vrtoglavice, a ponekad i do nesvestice.

Povišena bazalna temperatura

Bazalna temperatura je zapravo temperatura u ustima, što lako možete beležiti tako što ćete meriti temperaturu svakog jutra u isto vreme. Tokom ovulacije, ova temperatura je povišena. Lako ćete odrediti i ovulaciju i to da li ste trudni ako vodite dnevnik bazalne temperature. Ako vam je bazalna temperatura povišena i dve nedelje nakon ovulacije, to bi mogao biti znak da ste trudni.

Ako primetite neki od ovih znakova, uradite test na trudnoću ili se obratite svom ginekologu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply