predmenopauza simptomi

[icegram campaigns=”14335″]

Predmenopauza ili perimenopuza je deo prirodnog procesa starenja kroz koji prolazi svaka žena. Ovo je faza u kojoj se označava kraj plodnih godina. Smatra se da je perimenopauza prirodna pojava kojom telo saopštava ženi da sada treba da se fokusira na sebe, nakon što je posvetila puno vremena odgajajući svoju decu i porodicu.

I, dok nekim ženama ova faza predstavlja olakšanje, druge su nesrećne zbog činjenice da više ne mogu da zatrudne.Takođe kod nekih žena perimenopuzu prate brojne tegobe.

Baš zbog toga, predmenopauza varira od osobe do osobe. Ali su simptomi predmenopauze uglavnom, slični. U proseku, žena ulazi u menopauzu oko 45. godine života. Doduše, treba reći da ne postoji neka granica u godinama, kada je reč o predmenopauzi. Devojke u 20-im godinama mogu imati znake predmenopauze, a u nekim slučajevima, kod žena u 60-im godinama prvi put se javljaju simptomi predmenopauze. Ovaj period privikavanja na menopauzu, traje od jedne, do pet godina.

predmenopauza

Pred menopauza, znači da telo prolazi kroz puno promena. Najdrastičnija je fluktuacija hormona i menstrualnog ciklusa. Zbog opadanja estrogena, menstrualni ciklusi se skraćuju i postaju neredovni. Kod nekih žena je stanje potpuno drugačije. Menstruacija traje kraće, a ciklus postaje duži. U nekim slučajevima, menstruacije su neredovne i vremenski neodredive.

Pored promene u menstrualnom ciklusu, predmenopauza dolazi sa mnogim drugim simptomima.Najkarakterističniji su gojenje, osetljivost u grudima, glavobolja, suvoća vagine i manjak sna. Često ćete čuti da se žene žale o dobijanju na težini, tokom predmenopauze. Osim ovoga, javljaju se i simptomi na emotivnom palnu, žene prolaze kroz puno emotivnih promena, poput nadražljivosti, velike anksioznosti i depresije. Neke žene se jako teško mogu nositi sa stresom. Valunzi (osećaj vrućine, oblivanje znojem) i česte promene raspoloženja su takođe, česti i sigurni simptomi predmenopauze.

Među retkim znacima i simptomima koji se vezuju za period predmenopauze su manjak želje za seksualnim odnosom, opadanje kose i teže zadržavanje urina. Ako počnete da zaboravljate stvari, nemojte se uplašiti, i to je normalno. Kao što vidite, postoji puno simptoma koji će vam pomoći da prepoznate period života u koji ulazite.Mnoge žene zanima koji su prvi simptomi predmenopauze ali je to teško odrediti pošto sve varira od osobe do osobe.

Ako ste svesni svih pomenutih simptoma, biće vam lakše da se nosite sa stanjem. „Oni koji su upozoreni, naoružali su se na vreme“. Takođe, bilo bi dobro da razgovarate sa svojim lekarom i obavestite ga o svemu što osećate, pogotovo ako vam neki simptomi izazivaju bilo kakve nelagodnosti. Vaš doktor će vam preporučiti neke promene u ishrani i načinu života, a verovatno će vam predložiti i da uzimate određene vitamine. Pored ovoga, obično se većini žena savetuje da redovno vežbaju.

Takođe, postoje i lekovi koje možete dobiti i bez recepta, a služe za ublažavanje simptoma. Njih bi naravno, trebalo uzeti samo ukoliko vam ih lekar preporuči.

Prirodna rešenja za simptome predmenopauze

Jačina simptoma pred-menopauze varira od osobe, do osobe.

Oko 25% žena nema značajne simptome. Polovina njih oseća neke poteškoće, ali na tom nivou koji je izlečiv jednostavnim promenama navika. Drugima je možda potrebna intenzivna medicinska terapija, kao što je na primer hormonska terapija ili uzimanje antidepresiva.

U zavisnosti od simptoma, evo šta treba prvo da probate i kome da se obratite, ako vam i dalje treba pomoć.

Valunzi – talasi vrućine

Isprobajte ovo: za početak, nosite odeću od prirodnih vlakana poput pamuka, u kojoj koža može da diše. Takođe, imajte na umu da začinjena hrana može pokrenuti valunge, kao i alkohol. Istraživanje obavljeno u martu 2011. godine pokazalo je da akupunktura značajno smanjuje intetnzitet valunga. Joga, vežbanje i omega-3 masti su takođe od pomoći.

Zatim, probajte ovo: ako su valunzi česti i intenzivni, razgovarajte sa lekarom o medicinskim opcijama koje postoje. Jedini odobreni način lečenja je hormonskom terapijom. Ako ste zabrinuti zbog mogućih zdravstvenih rizika, možda će vas umiriti novootkrivena činjenica da žene koje imaju manje od 60 godina i primaju hormonsku terapiju, nemaju veći rizik smrtnosti*.

Promene raspoloženja

Isprobajte ovo: dobra ishrana, dovoljno sna i redovno vežbanje su sveto trojstvo zdravog života, koji vam mogu pomoći i kod naglih promena raspoloženja. Možete probati i sa suplementima, npr. kantarion. Ispitivanja ukazuju na to da je ova biljka dobra u borbi protiv depresije i promena raspoloženja.

Zatim, probajte ovo: ako su promene raspoloženja tokom predmenopauze intenzivne, razmislite o uzimanju male doze oralnih kontraceptivnih pilula. One mogu smiriti nivo estrogena. Drugi zdravstveni problemi poput štitne žlezde, mogu takođe doprineti promenama raspoloženja. Imajte na umu da i drugi izvori stresa poput roditelja, dece, problema u braku, mogu biti izvor emotivnih turbulncija.Predmenopauza nije kriva za svaki problem u životu. Istražite svoja osećanja i nađite koren problema, savetuju stručnjaci .

Migrene

Kod nekih žena predmenopauza izaziva migrene.

Isprobajte ovo: alkohol, sir i čokolada obično pokreću glavobolju. Trebalo bi da ih izbegavate, u širokom luku. U isto vreme, vežbanje može biti od velike pomoći: u nemačkoj studiji Univerziteta u Kielu iz 2011. godine pokazalo se da ljudi koji treniraju tri puta nedeljno, imaju ređe i slabije migrene, od onih koji ne vežbaju. Vežbanje pomaže i kod izbegavanja ekstremnog senzornog opterećenja poput jarkog sunca, glasnih zvukova i neobičnih mirisa.

Zatim, probajte ovo: beležite svaku migrenu u dnevnik i razgovarajte sa svojim doktorom o lekovima koji se dobijaju na recept. Postoji vrsta lekova za migrenu, koji se zovu triptani, i oni uklanjaju bol koja se javlja sa početkom simptoma. Neki antidepresivi, lekovi protiv zgrušavanja krvi i beta blokatori takođe mogu biti od pomoći ako se svakodnevno uzimaju. O svemu ovome je najbolje posavetovati se sa lekarom.

Manjak sna

Isprobajte ovo: mnogi simptomi predmenopauze su međusobno isprepleteni i povezani. Ako budete rešili valunge nekom od gore navedenih metoda, lepše ćete i spavati. Takođe, pre nego što legnete, nemojte preterivati sa alkoholom i provoditi vreme na telefonu. Alkohol vam pomaže da zaspite, ali sprečava vaše telo da upadne u dublju fazu sna, zbog čega ne možete lepo da se odmorite. I u ovom slučaju, vežbanje pomaže, zajedno sa ranim ustajanjem iz kreveta.

Zatim, probajte ovo: šansa da žena dobije apneju u snu povećava se kada stupi u menopauzu (hrkanje i pospanost tokom dana su upozoravajući simptomi). Razgovarajte sa svojim doktorom, kako biste to prvo mogli da proverite. Ako nemate apneju, antidepresivi ili lekovi protiv anksioznosti, u blagoj dozi, mogu pomoći u normalizaciji sna. Ukoliko dobijete lekove za spavanje, nemojte ih koristiti često, pogotovo ne svakodnevno.

Suvoća vagine

Isprobajte ovo: u ovom periodu života, vagina ne proizvodi dovoljno vlage. Čak 90% žena ima problema sa suvoćom vagine kad počne predmenopauza. Kada je reč o polnim odnosima, lubrikanti na bazi vode mogu biti od velike pomoći. Unutrašnji ovlaživači vagine, koji se ubacuju sa aplikatorom, mogu se koristiti dva puta nedeljno. Oni smanjuju pH promene koje se vezuju za bakterijske infekcije – drugog uzročnika suvoće ili iritacije.

Zatim, probajte ovo: ako vam ovi proizvodi ne pomažu, ili imate krvarenje ili bilo kakav diskomfort, razgovarajte sa svojim lekarom o lokalnoj primeni estrogena. Ovakvi tretmani pomažu u oporavku vaginalnog tkiva, povraćaju elastičnost i vlažnost, kažu stručnjaci.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply