oksidativni stres simptomi

[icegram campaigns=”14081″]

Termin „oksidativni stres“ se često pominje kada pričamo o nauci i nutricionizmu, ali obično nije sasvim jasno šta to znači kada je u pitanju zdravlje. Postoje naučne tvrdnje da je oksidativni stres zapravo uzročnik karcinoma, tako da je razumevanje i sprečavanje oksidativnog stresa vrlo mudra strategija za dobro zdravlje.

Ovde ćemo objasniti šta je oksidativni stres, navesti koji su najčešći simptomi i neke jednostavne mere uz koje ga možete sprečiti.

Šta je oksidativni stres ?

Proces oksidacije se javlja kada organizam metaboliše (procesuira) kiseonik koji udišemo i naše ćelije iz njega crpu energiju. Ovaj proces takođe podrazumeva i nastanak slobodnih radikala, koji reaguju sa molekulima u našim ćelijama, što rezultira oštećenjem ćelija, mitohondrija i DNK (genima).

Slobodni radikali su normalna pojava i donekle su nam i neophodni. Osim što uzrokuju oštećenja, oni stimulišu i oporavak ćelija. Samo kada broj slobodnih radikala prevazilazi broj slobodnih radikala neophodnih za oporavak, to postaje problem. To je, zapravo, oksidativni stres.

oksidativni stres simptomi

Oksidacija se javlja iz više razloga, uključujući:

  • Kada ćelije troše glukozu da bi proizvodile energiju
  • Kada se imuni sistem bori protiv bakterija i izaziva upalu
  • Kada se naše telo detoksikuje od zagađenja, pesticida i dima od cigareta

Naravno, tu su doslovno hiljade drugih procesa koji se odvijaju u našem organizmu koji mogu izazvati oksidaciju.

Oksidacija se pojačava kada smo pod fizičkim ili emotivnim stresom. Sve dok imamo dovoljno antioksidanasa u telu, moguće je održati ravnotežu i sprečiti štetu.

Oksidativni stres nastaje kada broj slobodnih radikala nadmašuje broj antioksidanasa. Tada oksidacija oštećuje ćelije, proteine i DNK.

Kako da znate da li imate oksidativni stres ?

Najčešći simptomi oksidativnog stresa su zamor, loše pamćenje, bolovi u mišićima i/ili zglobovima, slaba kosa, loš vid, glavobolje i osetljivost na buku i sklonost infekcijama.

Ne samo da su ovi neprijatni simptomi problem, oksidativni stres se povezuje i sa brojnim zdravstvenim problemima, kao što su sindrom hroničnog umora, fibromijalgija, dijabetes, Alchajmerova bolest, anksioznost, nesanica, karcinom i još mnogo toga.

Kako smanjiti oksidativni stres ?

Postoje dva načina da smanjite oksidativni stres:

  1. Izbegavajte izlaganje nepotrebnoj oksidaciji
  2. Povećajte unos antioksidanata

Smanjeno izlaganje oksidaciji

Kao što je već rečeno, oksidacija se povećava kada smo izloženi stresu, toksinima i infekcijama. Oksidativni stres pojačavaju šećer i hemikalije, tako da je najbolje izbegaati sve ovo.

Hranite se organskom hranom i izbegavajte toksine koliko god je to moguće – to će vam mnogo pomoći. Smanjivanje stresa dosta pomaže i nije toliko teško koliko vam se možda čini. Sledite ova četiri koraka kako biste smanjili oksidativni stres:

  1. Izbegavajte šećer i procesuiranu hranu i održavajte optimalan nivo šećera u krvi: kada organizam mora da procesuira šećer, javlja se oksidacija i što više šećera jedemo, to je oksidacija jača. Industrijska hrana obično sadrži mnogo šećera i ostalih hemikalija koje takođe izazivaju oksidaciju. Ako jedete velike obroke i neredovno jedete, to izaziva još više oksidativnog stresa, tako da će vam mnogo pomoći ako izbalansirate svoju ishranu tako što ćete jesti manje i češće.
  2. Sprečite infekcije: kada se imuni sistem bori sa infekcijom, taj proces se završava nastankom oksidacije i to je razlog zašto nemate energije kada ste bolesni. Najbolje je maksimalno se čuvati od svih infekcija, posebno od gripa.
  3. Nađite vremena da se rešite stresa: deluje lako i vrlo je korisno. Vrlo je važno da tokom dana pravite pauze u poslu, kako bi vam se telo odmorilo. Obavezno napravite raspored pauza na poslu i zaista se odmarajte, uživajte u prirodi, dišite svež vazduh i opustite se koliko kod možete. Da biste lakše podneli stres, najbolje je da vežbate, meditirate, pričate sa prijateljima, uživate u prirodi, gledate nešto što vas opušta, pišete dnevnik ili šetate.
  4. Izbegavajte toksine: birajte samo organsku hranu i izbegavajte cigarete, sveće, salone za negu lepote, dim i plastiku. Uzmite sve svoje proizvode za negu lepote i proverite sadrže li štetne sastojke – ako neki od njih sadrži toksine, odmah ga bacite i kupite zdraviju alternativu.
  1. Povećajte unos antioksidanasa

Bez obzira na to koliko pokušavate da izbegavate toksine, uvek će se u blizini naći neki izvor, a i ne možete se sasvim osloboditi stresa, tako da je sledeći korak povećan unos antioksidanasa.

„Posao“ antioksidanasa jeste da spreče oksidativni stresi da učine oksidaciju manje štetnom.

Podstaknite proizvodnju antioksidanasa !

Jedan od najjačih antioksidanasa je glutation, koga proizvodi naš organizam. Sastoji se od tri aminokiseline – glicina, glutamata i cisteina – i sadrži sumpor, koji ga i čini tako efikasnim.

Jedite namirnice koje pomažu telu da proizvodi više glutationa, a to su: špargle, kruške, orasi, spanać i paradajz. Proizvodnju glutationa možete podstaći i jedenjem namirnica bogatih sumporom, gde spadaju beli i crni luk, avokado i lisnato povrće kao što su borkoli, kelj i kupus.

Suplementi za koje se pokazalo da pojačavaju lučenje glutationa su suplementi vitamina C i E (štite glutation od oksidacije), cink, magnezijum i vitamin D.

Naravno, pošto je prenaporno uzimati sve ove suplemente, potražite njihovu kombinaciju. Važno je dobro poznavati svoje zdravstveno stanje i pažljivo odabrati ono što je najbolje za vaš organizam, a to ćete najlakše postići kroz priču sa svojim doktorom.

Jedite hranu bogatu antioksidansima

Možete lako ubaciti antioksidanse u svoje telo i podstaći njihovu proizvodnju tako što ćete svakodnevno jesti hranu bogatu antioksidansima. To su obično namirnice živih boja, kao što su cvekla, kelj, bobičasto voće, paradajz, koštunjavo voće, ali i crni i zeleni čaj. Tu su i začinske biljke – kurkuma, cimet i đumbir.

Što više antioksidanasa jedete, to ćete više suzbiti proces oksidacije i sprečiti oksidativni stres.

Konzumirajte biljke bogate antioksidansima

Istraživanja su pokazala da su, među biljkama, najbogatiji antioksidansima kurkuma, kvercetin i zeleni čaj.

Važno je zaštititi sebe od oksidativnog stresa

Verovatno je sad sve mnogo jasnije. Zaštititi se od oksidativnog stresa nije teško, jer zapravo dajete svom organizmu ono što mu je potrebno i izbegavate ono što vam nije potrebno.

Jasno je da smo svi izloženi stresu, toksinima i potencijalnim infekcijama i to svakodnevno, ali možemo pokušati da smanjimo oksidativni stres i povećamo unos antioksidanasa, čime pomažemo sebi u prevenciji karcinoma i darujemo sebi duži i zdraviji život.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply