tecna dijeta za mrsavljenje

[icegram campaigns=”13765″]

Ne postoji jedinstvena tečna dijeta. Međutim, postoje brojne varijacije ove dijete na kojima možete živeti danima, nedeljama pa čak i mesecima, a koje se sastoje od sokova, klinički pripremljenih hranljivih napitaka, smutija ili mešavine kajenske paprike i limunovog soka.

Neke od ovih dijeta koriste stručnjaci iz oblasti medicine u slučajevima morbidne gojaznosti; drugima pribegavaju holivudske starlete da bi se stesale za ulogu; neke praktikuju oni koji se nadaju čudu za mršavljenje.

Ukoliko nameravate da brzo skinete višak kilograma i mislite da je tečna dijeta dobar izbor, obavestite se o posledicama i rizicima pre nego što se odlučite za neku. Takođe, konsultujte se sa vašim lekarom – neke od ovih dijeta jednostavno nisu dobre, osim ako niste pod medicinskim nadzorom.Tečna dijeta može da izazove brzo mršavljenje ali, zbog posledica, ona možda i nije vredna toga.

tecna dijeta

Ukratko o tečnim dijetama

Tečna dijeta podrazumeva zamenu svih čvrstih oblika hrane sokovima, smutijima, supama, smrznutim voćnim pločicama ili kombinacijom svega pomenutog. Obično je rezultat tečne dijete brzo mršavljenje jer drastično ograničavate unos kalorija čim izbacite čvrstu hranu. Do mršavljenja dolazi kada trošite više kalorija nego što ih unosite u organizam; smršaćete 05,kg kada deficit kalorija bude oko 3500.

Prosečnoj osobi je potrebno oko 2000 kalorija da bi održavala telesnu težinu. Većina tečnih dijeta ima od 600 do 1000 kalorija dnevno, što znači da će vam nedostajati mnogo kalorija – u suštini, to je izgladnjivanje – pa ćete neizbežno izgubiti i na telesnoj težini.

Nemojte da mešate tečnu dijetu za mršavljenje i ishranu tečnom hranom koja se prepisuje pre nekih hirurških i medicinskih procedura. Ove druge nisu osmišljene kao niskokalorične, već kao blaže za digestivni sistem i lakše za varenje.

Mršavljenje uz pomoć tečne dijete

U slučajevima ekstremne gojaznosti, lekar može da odredi pacijentu veoma niskokaloričnu tečnu dijetu da bi se kilogrami brže topili. Na ovaj način mogu da se spreče trenutne posledice po zdravlje koje su prouzrokovane preteranom težinom ili se pacijent priprema za barijatrijsku hirurgiju (lečenje gojaznosti operativnim putem). Pacijent brzo mršavi ali je pod strogim nadzorom lekara, kako ne bi došlo do komplikacija.

Postoje i brojne vrste nemedicinskih tečnih dijeta.

Tečna dijeta za brzo skidanje kilograma, zahteva da se držite prvenstveno sokova od povrća ili tečnosti sa niskim sadržajem šećera, kao i da izbegavate čvrstu hranu. Za sve obroke možete da uzimate domaće ceđene sokove ili one koji mogu da se kupe već pripremljeni.

U drugim vrstama tečnih dijeta možete da pijete supe ili smutije umesto da jedete povrće, voće, slabe proteine i integralne žitarice.Tečna dijeta ovog tipa obično nije kreirana od strane dijetetičara ili lekara, već se radi o jednostavnom smanjenju unosa kalorija pa zato i gubite na težini. Rezultati će biti brže vidljivi ako se držite isključivo tečne hrane i ne koristite suplemente.

Neželjena dejstva tečne dijete

Bilo da se praktikuje post na sokovima koji se reklamira kao dijeta za „čišćenje“ ili tečna dijeta koja obećava brzo skidanje 5kg, u suštini izgladnjujete organizam i uskraćujete mu čvrstu hranu koja mu je potrebna za preživljavanje. Post na sokovima nosi rizik da ćete preopteretiti organizam ugljenim hidratima i šećerom, dok ćete istovremeno sagorevati mišićnu masu da biste obezbedili energiju. Možete brzo da oslabite ako se držite samo sokova, međutim, izlažete se riziku da počnu da vam nedostaju neki nutrijenti, da imate nizak energetski nivo, da počnete da gubite mišiće i osećate mučninu.

Čak i tečna dijeta pod nadzorom, kao medicinske, niskokalorične tečne dijete može da dovede do ozbiljnih posledica. Pacijenti mogu da dobiju upalu jetre, nelagodu u stomaku, slab imunitet, gubitak mišića, nedostatak hranljivih materija, zadah, glavobolju, dehidraciju, ozbiljan umor, žučni kamenac i kamen u bubregu.

Nedostaci tečne dijete

Tečna dijeta sa sokovima vam obezbeđuje  obilje fitonutrijenta, ugljenih hidrata i vitamina, međutim, u njemu nema esencijalnih masnih kiselina koje održavaju zdravlje mozga, niti proteina koji su neophodni za mišiće.

Medicinske nadzirane tečne dijete podrazumevaju hospitalizaciju ili redovne kontrole da ne bi došlo do komplikacija; niskokalorična tečna dijeta ne sme da se praktikuje duže od 12 nedelja, čak ni pod lekarskim nadzorom.

Većini ljudi nije potrebna niskokalorična tečna dijeta i trebalo bi, radi mršavljenja, da se pridržavaju dijete sačinjene od čvrste hrane koja je niskokalorična.

Kod tečnih dijeta nema uputstava kako da pripremate jela koja će dugoročno uticati na smanjenje težine. Pre ili kasnije, počećete da jedete čvrstu hranu; ako nemate dobre i zdrave navike, možete da vratite izgubljene kilograme pa i više od toga kada se vratite uobičajenom načinu ishrane.