peckanje pri mokrenju

Peckanje tokom mokrenja ili posle mokrenja je, u najvećem broju slučajeva, znak infekcije u organizmu. Ipak, može ukazivati i na bubrežno oboljenje. Pročitajte više o mogućim uzrocima koji dovode do ovog problema.

Peckanje pri mokrenju se može javiti iz različitih razloga i ovo je jedna od najčešćih stvari na koje se žale i muškarci i žene. Razlog tome je to što su i rektum i vagina vrlo skloni infekcijama, jer bakterije lako prolaze i množe se tuda. Postoji dosta stvari koje mogu uzrokovati osećaj peckanja, od bubrežnih oboljenja do veneričnih bolesti.

Zašto se javlja peckanje prilikom mokrenja?

Infekcija urinarnog trakta

Jedan od najčešćih uzroka peckanja prilikom mokrenja jeste infekcija urinarnog trakta. Jedna od pet žena ima najmanje jednu infekciju urinarnog trakta godišnje. Razlog zbog kog su urinarne infekcije češće kod žena je to što muškarci imaju dužu uretru, a prostata luči prirodne antibakterijske supstance, zbog čega se urinarne infekcije ređe javljaju kod muškaraca. Urinarne infekcije se obično jave kod muškaraca koji već imaju neku drugu infekciju ili slab imunitet.

I peckanje prilikom mokrenja u trudnoći je česta pojava. To se dešava jer žene u trudnoći često imaju potrebu za mokrenjem i povećava se rizik od dobijanja neke infekcije. Kod muškaraca se s godinama povećava i šansa da dobiju neku infekciju urinarnog trakta.

Seksualno prenosive bolesti

Još jedan čest uzrok pecanja pri mokrenju jesu seksualno prenosive bolesti. Postoji mnogo ovakvih oboljenja koja mogu izazvati i peckanje prilikom ili posle uriniranja. U te bolesti spadaju gonoreja, hlamidija, vaginaln i genitalni herpes i još mnoge. Iako svaka od ovih bolesti ima i drugih simptoma, peckanje prilikom mokrenja je zajednički simptom za većinu ovih bolesti.

Bubrežna oboljenja

Ponekad i bubrežne bolesti mogu izazvati peckanje prilikom mokrenja. Kada postoji infekcija bubrega, lako se prenosi do bešike i uretre. Mikroorganizmi se luče urinom, što izaziva peckanje. Ponekad i kamen u bubregu dovodi do bolnog mokrenja, jer su ovi kamenčići veliki, a ako se inficiraju, izazivaju bolove prilikom mokrenja.

Drugi uzroci

  • Nuspojave nekih lekova
  • Hronične infekcije bešike
  • Cistitis
  • Upala uretre
  • Vaginalna kandidijaza
  • Uvećana prostata
  • Alergijska reakcija na materijal od kog je napravljen donji veš
  • Karcinom prostate

Lečenje

Tretman će zavisiti od uzroka. U najvećem broju slučajeva antibiotici pomažu kod bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ako je kamen u bubregu uzrok infekcije, najbolje je podvrći se otklanjanju kamena iz bubrega kako biste se potpuno rešili bolova. Ako je u pitanju seksualno prenosiva bolest, lekar će vam verovatno prepisati lekove ili kremu kojom ćete lečiti tu bolest.

Kao što je već pomenuto, bol i peckanje prilikom mokrenja ne bi trebalo ignorisati, posebno ako ste muškarac, jer je možda u pitanju neki problem sa prostatom. Zato, ako peckanje potraje, najbolje je da se obratite lekaru koji će vam postaviti dijagnozu i propisati adekvatan tretman.

Napomena: ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Nije zamena za lekarski savet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply