cimet i zeleni caj za mrsavljenje

[icegram campaigns=”13765″]

Zeleni čaj i cimet za brzo topljenje sala – recept

Prekomerna težina (predgojaznost) i gojaznost su posledice velikog unosa kalorija i malog trošenja energije. Previše telesnog sala u odnosu na vašu visinu i normalnu težinu dovodi do brojnih fizioloških problema, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, moždani udar i hipertenzija. Čak i 5 – 10% manja telesna težina može da spreči neka od ovih oboljenja. Zeleni čaj i cimet mogu da vam pomognu da postignete ciljano smanjenje telesne težine…

I dok se većina dijeta i programa za mršavljenje  svodi na slabu hranu i gladovanje što dovodi do kršenja pravila i utiče na rezultate, izgleda da je jedno od najdelotvornijih sredstava za mršavljenje drevna kombinacija bilja.

Zeleni čaj i cimet se hiljadama godina koriste zbog ukusa i lekovitih svojstava. Međutim, njihove prave blagodeti su tek nedavno podrobno ispitane. Veruje se da zeleni čaj i cimet sadrže bioaktivna jedinjenja koja mogu da ubrzaju metabolizam, smanje apetit i očuvaju zdravo funkcionisanje organizma. Visok sadržaj antioksidanata, u oba sastojka, aktivno deluje pri eliminaciji štetnih dejstava slobodnih radikala. Ova zaštita ne samo da vodi do zdravijeg organizma, već i do vitkije figure.

zeleni caj i cimet za mrsavljenje

Premda postoje veoma mali rizici koji se povezuju sa ovim čajem koji brzo topi salo, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima ili ozbiljnim zdravstvenim problemima, trebalo bi da se posavetuju sa lekarom. Ako ste osetljivi na kofein, koristite zeleni čaj bez kofeina.

Recept za NAPITAK od cimeta i zelenog čaja

Najveća korist od ovog čaja za mršavljenje je u njegovoj jednostavnosti. Nema pilula niti šejkova za koje vam je potrebna natprirodna veština. Ovo je jednostavno skuvana šolja čaja uz dodatak odgovarajuće količine cimeta.

  • Korak 1 – 2,5dl vode dovedite do tačke ključanja.
  • Korak 2 – 1 kesicu organskog zelenog čaja stavite u šolju.
  • Korak 3 – U šolju dodajte 1/3 kašičice cimeta u prahu.
  • Korak 4 – Sastojke u šolji prelijte vrelom vodom. Poklopite šolju i ostavite čaj da se natapa oko 3 – 5 minuta.
  • Korak 5 – Izvadite kesicu čaja. Dodajte neki potpuno prirodni zaslađivač, kao što je stevija. Međutim, dosta je onih koji smatraju da je kombinacija zelenog čaja i cimeta dovoljno ukusna i bez zaslađivača.
  • Korak 6 – Sačekajte da se čaj ohladi i uživajte! Pijte bar 2 šolje (3 – 4 je bolje) dnevno i uživajte u mršavljenju pomoću ovog potpuno prirodnog i bezopasnog napitka.

Ovo je jeftino i delotvorno oružje koje možete da dodate u arsenal sredstava za mršavljenje. Da biste postigli najbolje rezultate, koristite čaj u kombinaciji sa zdravom dijetom za mršavljenje (npr. paleo dijeta) i redovnim fizičkim aktivnostima. Ništa nećete izgubiti ako probate ovaj ukusni čaj jer zeleni čaj i cimet imaju i druga brojna korisna svojstva i lekovita dejstva. Zapravo, zeleni čaj je verovatno najzdraviji napitak koji možete da nađete.Nabavite kvalitetan zeleni čaj one najjefitinije varijante neće delovati!

Cimet

Za lekovita svojstva cimeta se znalo i pre 5000 godina. Najpre su ga koristili Egipćani, zatim drevni Rimljani i Kinezi, i to ne samo kao začin u hrani, već i zbog njegovih lekovitih svojstava. Cimet se dobija od kore istoimenog drveta. Prodaje se u obliku štapića koji liče na svitke ili u prahu. Postoje dve vrste cimeta –  kasija i cejlonski.Za ovaj napitak nabavite pravi cejlonski cimet u prodavnici zdrave hrane!

Cimet i kontrola glukoze

Interakcija lučenja insulina i glukoze u krvi ima ulogu u metabolizmu, posebno ako imate insulinsku rezistenciju ili dijabetes. Studija iz 2003. godine, objavljena u profesionalnom časopisu Dijabetes, imala je za cilj da utvrdi da li cimet utiče na serum glukoze kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Nakon 40 dana suplementacije cimetom u dozi od 1 – 6g dnevno, ispitanici su pokazali značajno smanjenje nivoa ne samo glukoze u krvi, već i ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida. Kontrola nivoa glukoze u krvi može da pomogne kod regulisanja telesne težine, posebno ako imate dijabetes tipa 2.

Zeleni čaj

Kina i Indija su prve počele da uzgajaju biljku Camellis sinesis od koje se dobijaju zeleni, crni i ulong čaj. Ova tri čaja se razlikuju po procesu fermentacije listova. Listovi zelenog čaja su nefermentisani, ulong se samo delimično fermentiše, a crni čaj je potpuno fermentisan. Što je stepen fermentacije viši, to je više kofeina, a manje polifenola u čaju. Polifenoli su jedinjenja zbog kojih je zeleni čaj lekovit.

Zeleni čaj i mršavljenje

Grupa istraživača je istupila sa tezom da zeleni čaj može da utiče na simpatički nervni sistem, deo nervnog sistema koji kontroliše unutrašnje organe i reakciju na stres. U studiji koja je objavljena u Američkom žurnalu kliničke ishrane, grupa ispitanika je dobila ekstrakt zelenog čaja, nakon čega su bili podvrgnuti posmatranju tokom 24 sata da bi se utvrdila potrošnja energije i oksidacija masti. Pokazalo se da zeleni čaj izaziva procese termogeneze i oksidacije masti, što može da aktivira simpatički sistem. Ovo za rezultata može da ima smanjenje telesne težine.