zdrava-hrana-priprema

Da li je žut jezik ozbiljno oboljenje i kako rešiti taj problem? U većini slučajeva, žuti jezik nije razlog za brigu i problem nestaje sam od sebe, osim u nekim retkim slučajevima. Ovde ćemo navesti koji su najčešći uzroci ove pojave i kako to sami možete rešti.

Žuti jezik uzrok

Žutilo na jeziku se obično javlja zbog bakterija koje žive u ustima. Mikroskopske bradavice na površini jezika postaju žute boje i uvećane. Žute naslage na jeziku su obično bezazlena i privremena pojava.

Žuti jezik se može javiti i kod dece i kod odraslih. Ova pojava je češća kod trudnica zbog hormonalnih promena. Obično su sasvim dovoljne kućni lekovi da bi se ovaj problem rešio, osim ako nije simptom nekog drugog oboljenja.

U retkim slučajevima, u pitanju je žutica koja čini da beonjače i koža požute zbog problema sa jetrom i žuči. Žutica je simptom hiperbilirubinemije, stanja kada u krvi imate previše bilirubina.

 

Simptomi žutog jezika

U zavisnosti od uzroka, simptomi uključuju loš zadah iz usta, neprijatan ukus u ustima, suva usta, groznicu, suvo grlo, peckanje, male grudvice na jeziku, crvene fleke u grlu ili na jeziku, bolne zglobove, gorušicu i žutilo na jeziku.

Žutilo se može javiti na prednjem ili zadnjem delu jezika, ispod jezika ili sa strane. Ponekad mogu požuteti i vrhovi usana, unutrašnja strana obraza, desni ili drugi delovi usne duplje.

Pored nabrojanog, jezik može biti žut i samo ujutru nakon buđenja. Sve zavisi od pravog uzroka.

Uzroci

Žut jezik i kandida

Kandidijaza je najčepči uzrok belog ili žutog jezika. Kandida je normalna pojava u ustima, ali ponekad ima previše kandide i tada se javi kandidijaza. Kada candida albicans, gljivica u ustima, previše naraste, mogu se javiti lezije ili žuta diskoloracija na jeziku, usnama, desnima, unutrašnjoj strani obraza, na krajnicima ili grlu. Ove žute naslage se obično skidaju, ali se može javiti i blago krvarenje kada pokušate da ga izgrebete.

Kandidijaza je česta kod beba, ali i kod starijih ljudi. Može pogoditi svakog. Simptomi obično uključuju crvenilo, suvoću, peckanje, nemogućnost da se oseti ukus, suva usta i čvoriće.

Kandida u ustima obično nije velik problem ako ste zdravi. Međutim, ako vam je imuni sistem oslabljen, simptome kandidijaze je mnogo teže kontrolisati. Ako se kod vas ili vaše bebe jave suve i bele ili žute lezije u ustima, odmah posetite lekara ili stomatologa.

Crni dlakavi jezik

Žuti jezik je obično rani znak pojave crnog, dlakavog jezika, što je zapravo zdravstveni problem koji dovodi do stvaranja papila na jeziku koje postaju predugačke i ne otpadaju kao što bi trebalo. Zbog ovoga jezik izgleda kao da je dlakav.

Crni dlakavi jezik izgleda ružno, ali je česta pojava i nije razlog za brigu. Jezik dobija ovu boju zbog prljavštine i bakterija koje se nakupljaju u papilama. U nekim slučajevima, jezik postaje i smeđ, plav, zelen ili žut.

U najvećem broju slučajeva crni dlakavi jezik ne uzrokuje nikakve neprijatnosti. U nekim ređim slučajevima, ljudi se žale na mučninu, svrab na jeziku, neobičan metalan ukus u ustima i peckanje na jeziku (zbog prisustva gljivice Candida albicans).

Redovna upotreba određenih lekova

Razmislite koje lekove trenutno pijete – neki od njih može biti urok za žutilo jezika. Žuti jezik obično nastaje zbog antibiotika (Penicilin, Tetraciklin), kortikosteroida ili lekova protiv upala koji sadrže bizmut.

Česta upotreba vodica za usta na bazi alkohola

Alkohol je sastojak većine proizvoda za ispiranje usta, kao i pića – piva, vina i žestokih pića. Neki lekari tvrde da je većina njihovih pacijenata sa crnim dlakavim jezikom često koristila vodice za ispiranje usta.

Većina proizvoda za ispiranje usta sadrži mnogo alkohola. Pokazalo se da najpopularniji brendovi ovih proizvoda sadrže duplo više alkohola nego vino. Alkohol je ovde baza za određene aktivne sastojke u vodi za ispiranje usta, kao što su timol, mentol i eukaliptos, koji prodiru i razlažu plak.

Simptom različitih oboljenja

Žuti jezik se može javiti zbog oboljenja jetre, infekcije HIV virusom, gripa i žutice. Za drevne lekare, žute naslage na jeziku značile su da imate problema sa varenjem zbog disbalansa lučenja žuči ili zbog kamena u žuči.

Retka je pojava, ali se dešava, da jezik požuti zbog žutice, koja se javlja kada nastane visok nivo žutog pigmenta u žuči – bilirubina, a kada ima malo novih crvenih krvnih zrnaca. Simptomi žutice su obično prvo primeni na jeziku, koji postaje bled i žućkast.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, zdravim jezikom se smatra onaj koji je ružičast, sa beličastom membranom. Ako neko ima žućkast jezik, to može značiti da ta osoba ima nekih probavnih ili metaboličkih problema koji uključuju slezinu ili stomak.

Umerena dehidratacija

Često izvršavamo svoje dnevne obaveze, a ni ne znamo da smo dehidrirali. Jedan od znakova blage dehidratacije je retko mokrenje i malo mokraće, posebno ujutru. Ostali simptomi su umor, glad, blaža glavobolja i osećaj vrućine. Kada je u pitanju umerena dehidratacija, javlja se suvoća usta i diskoloracija jezika (postaje beo ili žut).

Žut jezik kod beba

Žut jezik kod beba može biti izazvan brojnim stanjima kao što su gorušica, kandida u ustima ili oralne ulceracije. Oralne ulceracije su uglavnom bolne i beba obično ne može da sisa i javljaju se bele ili žute tačkice u ustima.

Kod beba se može javiti i crni dlakav jezik, što dovodi do lošeg zadaha, svraba ili peckanja.

Kako tretirati žuti jezik?

Prva stvar koju treba uraditi jeste da četkicom za zube „iščetkate“ jezik uz pomoć paste za sube. Možete potopiti četkicu i u rastvor vode i hidrogena u razmeri 4:1. Završite čišćenje tako što ćete isprati usta čistom vodom nekoliko puta.

Saveti za ispiranje jezika

  • Nikada ne čistite jezik četkicom za zube sa one strane gde su čekinje, kako biste izbegli iritaciju nerava čula ukusa.
  • Šta je bolje – četkica ili traka za čišćenje jezika? I jedno i drugo je dobro za uklanjanje ostataka sa jezika. Ipak, trake za čišćenje jezika su bolje u uklanjanju sumpornih ostataka koji izazivaju lož zadah. Ako nemate traku za čišćenje jezika, kašičicom za kafu možete skinuti skramu sa jezika. Ponavljajte proces dok ne uklonite problematičan sloj sa jezika.
  • Ubacite više vlakana u ishranu, posebno voća i povrća – to će vam pomoći da bolje očistite jezik.

Ostavite cigarete ako ste pušač

Ne morate prestati odjednom. Napravite plan kako ćete ostaviti cigarete, ali ga i ispoštujte. Dobar plan podrazumeva i prevazilaženje kratkoročnih i dugoročnih poteškoća kad je u pitanju prestanak pušenja i uključuje sve što možete da uradite ta taj plan ne propadne.

Pijte dovoljne količine tečnosti

Najlogičnij stvar koju možete da uradite da sprečite dehidrataciju ili da se izborite sa njom jeste da nadomestite nedostatak tečnosti.

Obratite se lekaru ako…

Ako vam žutilo sa jezika ne nestane nakon više od nedelju dana, obratite se lekaru ili stomatologu. Možda imate neki drugih zdravsteni problem, kao što je gljivična infekcija. U tom slučaju, lekar vam može prepisati lekove ili masti protiv gljivica.

Kod kuće možete kombinovati med i izgnječeni beli luk. Žvaćite ovu mešavinu nekoliko puta tnevno. Istraživanja su pokazala da aktivna komponenta u belom luku, ajoen, ima jaka antigljivična svojstva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply