zutica simptomi

Žuta je omiljena boja mnogih ljudi, ali nisu sve žute stvari lepe i prijatne za oko. Ponekad žuta boja može biti znak životne opasnosti u kojoj sigurno niko ne bi želeo da se nađe. Svi smo čuli za žuticu kod beba (neki su je i videli) i neki od nas su sigurno poznavali nekoga koje imao žuticu, što nije prijatno iskustvo. Ponekad sve to deluje kao ružan san. Krivac za žutilo na koži je bolest po imenu žutica, a kako izlečiti žuticu je pitanje koje su ljudi postavljali hiljadama godina. Ovo je samo znak nekog većeg zdravstvenog problema, tako da lečenje žutice mora započeti nalaženjem pravog uzroka. Ipak, lečenje žutice je ponekad neophodno i u sopstvenoj režiji.

Šta je žutica?

Žutica je oboljenje za koje je karakteristično to što koža i beonjače postaju žute.

Žutica se ne klasifikuje kao bolest per se, jer je obično znak nekog ozbiljnijeg oboljenja. Žutica je česta kod novorođenčadi, ali to ne znači da ne pogađa ljude svih starosnih dobi – žutice se javlja kako kod starije dece tako i kod odraslih osoba.

Ovo stanje organizma je uzrokovano prevelikom akumulacijom hemikalije po imenu bilirubin u krvi i telesnim tkivima. Žutica se obično javlja kao posledica lošeg funkcionisanja jetre, što se može desiti zbog bolesti kao što su hepatitis, ciroza ili kamen u žuči.

Lekari određuju lečenje žutice isključivo od zavisnosti od toga šta je uzrokovalo žuticu i nepravilan rad jetre. Žuti pigment u koži i beonjačama može varirati u zavisnosti od nivoa bilirubina i kada je količina ove supstance previsoka, koža i beonjače postaju čak i smeđe boje. Zato lečenje žutice uvek zavisi od toga šta je uzrok žutice.

zutica kod beba

Žutica uzrok

Lečenje žutice uvek zavisi od toga šta je uzrok, a ne od simptoma. Glavni uzrok žutice je povišen nivo bilirubina u krvi. Ova supstanca potiče iz crvenih krvnih zrnaca. Kada crvena krvna zrnca odumru, ona praktično nestaju. Hemoglobin, supstanca koja distribuira kiseonik u krvi je bogata gvožem i oslobađa rubin tokom uništavanja odumrlih ćelija. Bilirubin je ono što ostaje nakon filtriranja gvožđa. Ovaj proces se odvija u ciklusima od oko 120 dana.

Naša jetra ima vrlo važan zadatak, da uklanja gotovo sve hemijske „otpatke“ iz krvi. Pošto je i bilirubin na neki način ovakva otpadna supstanca, on odlazi u jetru gde se meša sa digestivnom tečnošću iz žučne kese.

Mešavina bilirubina i žuči, u normalnim uslovima, izlučuje se iz organizma putem stolice. Upravo je bilirubin ono što stolici daje smeđu boju i žutu boju urinu. Kada previše crvenih krvnih zrnaca odumire odjednom, bilirubin koji tada nastaje često postaje preveliko opterećenje za jetru i javlja se žutica.

Takođe, u situacijama kada jetra iz nekog razloga ne funkcioniše kako treba i ne može da filtrira bilirubin, ova hemikalija počne da se nakuplja u krvi i javlja se žutica. Uzrok tome može biti infekcija ili fizičko oštećenje jetre. Lečenje žutice u ovakvim slučajevima treba da podrazumeva lečenje jetre.

Još jedan moguć uzrok akumulacije bilirubina u krvotoku može biti zakrčenje žučnih puteva, što ometa normalno izbacivanje bilirubina i žuči, što dovodi do njihovog nakupljanja u krvi. Zato lečenje žutice mora da uključuje i uklanjanje nakupljenog bilirubina u krvotoku.

Simptomi žutice

Osim žute kože i beonjača, koji su najočigledniji simptomi žutice, kod obolele osobe se mogu javiti i požutele membrane u nosu i u ustima. Stolica može biti svetla, a urin mnogo tamniji zbog žutih tragova bilirubina. Kada je lečenje žutice uspešno, normalna boja stolice se brzo vraća.

Neke od zdravstvenih komplikacija koje dovode do žutice izazivaju i osećaj groznice, a često su propratni simptomi drhtavica, temperatura, bolovi u stomaku, svrab i gubitak na težini bez ikakvog vidljivog razloga i promena u ishrani. Svrab ponekad može biti toliko jak da obolela osoba ne može da prestane da se češe. Sve ovo čini tretman žutice kod kuće mnogo komplikovanijim.

Drugi simptomi žutice uključuju nesanicu, a ako je uzrok oboljenje jetre, pacijent može osećati jak umor, slabost u mišićima, otečene zglobove, krvarenje u crevima, nakupljanje tečnosti u stomaku, a u najgorem slučaju, pacijent može pasti u komu. Bez obzira na to da li je uzrok žutice zakrčenje žučnih puteva, u većini slučajeva žuč se ne luči u creva, što dosta utiče na varenje masnoća i mnogi vitamini se oslobađaju pre varenja u tankom crevu.

Kako se leči žutica ?

Kao i kod mnogih drugih oboljenja, lečenje žutice zavisi od toga šta je izazvalo ovo oboljenje.

Ako govorimo o lečenju prehepatične žutice, glavni fokus je sprečavanje brzog odumiranja i razlaganja crvenih krvnih zrnaca, jer je to uzrok nakupljanja previše bilirubina u krvi. Ako je prehepatična žutica uzrokovana infekcijom (npr. malarijom), lečenje žutice će zavisiti od lečenja date infekcije. Međutim, ponekad je neophodna transfuzija krvi kako bi se nadomestila crvena krvna zrnca kod pacijenata koji već imaju neko oboljenje krvi (npr. srpastu anemiju).

Lečenje žutice kod beba

Neonatalna žutica je česta pojava kod beba. Najčešći tretmani neonatalne žutice uključuju fototerapiju i eksangvinotransfuziju.

Fototerapija

Ovo je glavni način lečenja žutica kod beba koje dobiju hiperbilirubinemiju. Fototerapija je slučajno otkrivena u Engleskoj tokom pedesetih godina 20. veka i do danas je ostala nesumnjivo najbolji tretman za žuticu kod beba. Ova terapija podrazumeva upotrebu svetlosti, kada se bilirubin, zahvaljujući određenom intenzitetu svetlosti razlaže zbog serije složenih reakcija. Kada se bilirubin, odgovoran za žutu boju kože, razloži, žuta boja nestaje. Zato je fototerapija jedan od najboljih i najefikasnijih metoda lečenja žutice.

„Domaći lekovi“ za žuticu

Kao i mnoge druge bolesti, žuticu je moguće lečiti i uz pomoć prirodnih lekova. Neki od najčešćih prirodnih lekova koji ublažavaju žuticu uključuju:

  • Paradajz: u svež sok od paradajza dodajte malo soli i bibera i pijte svakog jutra kako biste sebi olakšali žuticu. Supstanca po imenu likopen, koju paradajz sadrži u velikim količinama, dosta smanjuje oštećenje jetre i podstiče oporavak jetre.
  • Lišće rotkvica: sok iz zelenog lišća rotkvica možete cediti i piti svakog dana. Ovaj sok će vam pomoći da se rešite neprijatnog osećaja u stomaku i poboljšaće vam apetit. Ovo možete raditi najviše 8-10 dana.
  • Badem: ovo je jedan od najpoznatijih metoda za lečenje žutice. Potopite 7-8 badema u vodu i ostavite tako preko noći. Ujutru oljuštite bademe, izgnječite ih i pojedite tu pastu. Bademe možete jesti i sa kardamomom i sušenim urmama, a ako jedete kardamom, i njega potopite u vodu preko noći.
  • Lišće „zmijskih“ tikvica – ovo je vrlo lak tretman za žuticu. Napravite čaj tako što ćete u vodu staviti osušeno lišće zmijskih tikvica i seme korijandera i ostaviti da se kuva dok se prvobitna količina vode ne smanji na jednu trećinu. Ovaj čaj pijte do tri puta dnevno svakog dana.

Zaključak

Simptomi žutice ponekad nisu opasni, ali su uvek znak neke ozbiljnije bolesti za koju možda ni ne znate da je imate i najčešće je u pitanju oboljenje jetre. Nikada nije bilo glavno pitanje kako izlečiti žuticu, već šta je pravi uzrok žutice i kako ga izlečiti. Zato svaki simptom žutice morate uzeti za ozbiljno odmah potražiti medicinsku pomoć bez odlaganja kako biste otkrili uzrok žutice i odmah ga uspešno izlečili.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply