[icegram campaigns=”14081″]

Sve veći broj ljudi ima problema sa nesanicom pre svega zbog savremenog načina života i stresa.Primenite neke od sledećih 11 saveta za borbu protiv nesanice i sigurno ćete rešiti problem!

Jedite pravu hranu

U sintezi serotonina, hormona koji naš mozak priprema za san, učestvuje jedan važan činilac – vitamin B6, koji se nalazi u avokadu, siru, ribi, spanaću, semenu suncokreta… Triptofan takođe ima uspavljujuć efekat, a njegov glavni izvor jesu ugljeni hidrati. Ukratko, laka pasta koju pojedete nekoliko sati pre odlaska na spavanje biće odlična za lako tonjenje u san.

Opustite mozak

To je lakše reći nego učiniti! Ipak, vredi pokušati, a od velike pomoći može biti meditacija. Osim što ćete iz misli izbaciti sva negativna osećanja i remetioce sna, meditacija balansira hormone omogućavajući da dejstvo serotonina dođe do punog izražaja.

nesanica

Biljni pomagači

Čaj od kamilice, kurkume ili mente ima izuzetno umirujuće dejstvo. Ipak, nemojte preterivati, jer ćete u protivnom imati nesanicu zbog noćnih odlazaka u toalet.

Ne zaboravite da dišete

Pre nego što odete u krevet, dobro prozračite sobu i uradite vežbu disanja. Duboko udahnite vazduh kroz nos, zadržite ga nekoliko trenutaka, a potom izdahnite na usta. Ponovite vežbu deset puta.

Savršeni mirisi

Nekoliko kapljica esencijalnog ulja na jastuku, ili još bolje u večernjoj kupci može vas prijatno opustiti i poslati u carstvo snova, lako je ulje lavande tradicionalno sredstvo za umirenje, kombinacija vetivera, sandala i kamilice daleko je efikasnija. Ulje vetivera dobija se iz korena ove egzotične trave, a sadrži supstance koje imaju izuzetno relaksirajuće dejstvo, a u sadejstvu s uljem sandalovine i kamilice njegovo aromatično dejstvo dolazi do punog izražaja.

Deblokirajte chi

Akupunktura i akupresura mogu vam pomoći da se u vreme odlaska u krevet uvedete u stanje potpunog spokoja. Ova stavka ne iziskuje nikakve specijalne napore! Dovoljno je da vrhovima prstiju blago stimulišete tačku „srce 7 – koja se nalazi na spoljašnoj strani vašeg ručnog zgloba, i „stomak 36″ – na prednjoj strani potkolenice, odmah ispod kolena. Gotovo odmah osetićete rekalsirajuće dejstvo masaže.

Male tajne za borbu protiv nesanice

Ugasite svetio. Spavajte u mračnoj prostoriji, sa što manje svetla, budući da sasvim male količine svetlosti mogu prevariti vaš unutrašnji časovnik i smanjiti lučenje „hormona sna”.

Knjiga vs TV. Cilj televizijskog programa jeste da vas drži zaokupljenim, što on uspešno i čini. To se direktno odražava na vašu budnost, a brza izmena slika utiče na našu svest više nego što smo toga svesni. Zato se kao sredstvo uspavljivanja savetuje čitanje knjige, koje vaš mozak postepeno opušta.

Neka bude sveže. Temperatura u spavaćoj sobi treba da bude niža od 21 stepen Celzijusa.

Spavanje kao navika. Možda će vam zvučati čudno, ali i odlazak u krevet treba da bude navika. Ukoliko svake večeri odlazite na spavanje u približno isto vreme, vaš organizam će „uhvatiti” ritam sna i budnog stanja.

Žabe mogu pomoći. Zvuči prirode imaju magičnu moć nad našim moždanim talasima. Tihi žubor vode, udaranje talasa o obalu, šum lišća, cvrkut ptica ili kreket žaba deluju izuzetno umirujuće, pa mnoge osobe koje pate od nesanice tokom noći u dnevnoj sobi priređuju koncert prirodnih zvukova.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply