Semenke suncokreta su glavna zanimacija kada dođe lepo vreme i svi izmilimo iz svojih kuća u potrazi za savršenim mestom za uživanje u gradu. Na utakmici, u parku, u bašti kafića – jednom kad krenemo da jedemo, ne možemo da prestanemo. Pogotovo kad su semenke dobro ispečene, slane i sočne. I još ako postoji neko veće pakovanje grickanju nikad kraja.

ŠTITI I NEGUJE KOŽU

Okej, ako bi postojao eliksir lepote i mladosti, verovatno bi mu baza bila suncokret. Semenke suncokreta toliko pomažu našoj koži da ostane lepa i blistava da bismo mogli do sutra o tome da pišemo, ali sada ćemo navesti samo neke. Vitamin E je jedan od ključnih sastojaka semena u sprečavanju oštećenja kože metaboličkim procesima, kao i oštećenja od sunčevih zraka. Samim tim sprečava pojavu bora.

ODLIČNE SU ZA OPUŠTANJE

Seme suncokreta sadrži magnezijum koji nas može osloboditi napetosti. Takođe ublažava bolne migrene. Semenke suncokreta imaju efekat i na raspoloženje tako što smanjuju šanse od oboljevanja od depresije. Sadrže esencijalnu aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji serotonina, hormona sreće. Kada naš organizam luči serotonin, dosta ublažava napetost, smiruje mozak i pomaže kod opuštanja.

POBOLJŠAVA ZDRAVLJE KOSTIJU

Kao što smo već napisali, semenke suncokreta bogate su magnezijumom koji je, pored kalcijuma, neophodan za jake i čvrste kosti. Ove semenke sadrže i bakar, koji je važani za funkcionisanje enzima koji daju snagu i fleksibilnost kostima i zglobovima. Vitamin E koje Cricky Nuts semenke suncokreta imaju je efikasan u smanjivanju simptoma artritisa zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima.

UTIČE NA ZDRAVLJE SRCA

Vitamin E je bitna stavka kod prevencije bolesti srca, a ovog vitamina Cricky Nuts semenke suncokreta imaju u izobilju. Vitamin E je snažan antioksidans, pa samim tim snižava holesterol koji uzrokuje aterosklerozu, što dovodi do začepljenih arterija, srčanog udara ili šloga. Kesica Cricky Nuts semenki suncokretovog semena obezbeđuje preko 90% preporučene dnevne doze vitamina E.

PODSTIČE VARENJE.

Zbog toga što ima mnogo dijetetskih vlakana semenke suncokreta su odlične brže za varenje hrane i pomažu kod lečenja opstipacije.