Kardamon potiče iz prašuma Indije. Ovaj začin se često koristi u Indijskoj kuhinji, ali je našao svoje mesto i u tradicionalnoj indijskoj ajurvedskoj medicini kao lek za čir u ustima, probleme sa varenjem, čak i depresiju. Neka od lekovitih svojstava ovog biberastog, citrusnog začina su danas predmet istraživanja savremenih studija. Kardamon je zbog svog ukusa dobar i samo kao začin, ali treba uzeti u obzir i njegova lekovita svojstva kada god ga koristimo u ishrani.

Probava

Kardamon je u srodstvu sa đumbirom i može se koristiti na isti način u tretiranju problema sa probavom. Koristite ga protiv mučnine, kiseline, nadimanja, gasova, gorušice, gubitka apetita, zatvora i mnogo toga drugog.

Detoksifikacija – Ovaj začin pomaže telu da izbaci toksine putem bubrega.

Zadah – U Indiji žvaću kardamon posle obroka ili kad god žele da osveže zadah.

Diuretik – Jedan od razloga što je kardamon odličan za detoksifikaciju je taj što što ima diuretička svojstva. Pomaže u pročišćavanju urinarnog trakta, bešike i bubrega, soli, viška vode, toksina i borbi protiv infekcija.

Depresija – Iako antidepresivna svojstva kardamona nisu proučavana na nučnoj osnovi, u ajuverdskoj medicini je uvreženo mišljenje da ona postoje.

Zdravlje usta – osim neutralisanja neprijatnog zadaha, kardamon se koristi za čireve u ustima i infekcije usta i grla.

Prehlada i grip – Ovaj opor začin može pomoći u prevenciji i lečenju prehlade i gripa. Koristi se i protiv bronhitisa i kašlja.

Rak – Studije na životinjama ukazuju na veliku verovatnoću da kardamon štiti od pojave raka, sprečava njegovo širenje a neke čak i ubija.

Krvni pritisak – Kao diuretik i začin bogat vlaknima, kardamon značajno snižava krvni pritisak.

Krvni ugrušci – Kardamon sprečava opasno ugrušavanje krvi onemogućavajući nagomilavanje trombocita na zidovima arterija.

Antioksidant – Mnogi vitamini, fitonutrienti, i ulja u kardamonu deluju kao antioksidanti, čisteći slobodne radikale i sprečavajući starenje ćelija.

Patogeni – Ulja koja sadrži kardamon sprečavaju razmnožavanje virusa, bakterija, gljiva i buđi.

Protiv upale – Kao đumbir i kurkuma, kojima je srodan, kardamon deluje i protiv raznih vrsta upala umanjujući bol i oticanje, posebno na sluzokoži, u ustima i grlu.

Štucanje – Kardamon, kao spazmolitik, pomaže u tretiranju štucanja i ostalih neželjenih mišićnih kontrakcija, kao što su stomačni i crevni grčevi.

Afrodizijak – U tradicionalnoj medicini kardamon se vodi kao moćan afrodizijak koji može pomoći kod erektilne disfunkcije i impotencije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply