Ko još nije čuo za indijski orah? Ljudi ga često koriste kao grickalicu za užinu, a deca ga obožavaju. Indijski orasi su puni antioksidanasa, vitamina i minerala koji su nam neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Zapravo, poreklom su iz Brazila, ali su ih Portugalci doneli u Indiju u 16. veku. Ovo koštunjavo voće u obliku pasulja ima mnoge benefiti po zdravlje, od kojih ćemo navesti samo one glavne.

Zdravstvene koristi od indijskog oraha

U nastavku teksta navodimo zdravstvene koristi od indijskog oraha:

1. Dobra je prevencija protiv raka
Proantocijanidini su vrsta flavonoida koja se uspešno bori protiv kancerogenih ćelija tako što sprečava njihovo dalje razmnožavnje. Proantocijanidini i visok sadržaj bakra u indijskim orasima dosta pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija i dobra su prevencija protiv karcinoma debelog creva. Ovo je jedna od glavnih zdravstvenih benefiti indijskog oraha.

2. Srčano zdravlje
Indijski orah sadrži malo masnoća u poređenju sa drugim koštunjavim voćem, a takođe sadrži dosta oleinske kiseline koja je vrlo zdrava za srce. Uopšte ne sadrže holesterol, a bogati su antioksidansima koji pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih oboljenja.

3. Snižava visok krvni pritisak
Indinjski orah, uz pomoć magnezijuma koji sadrži, može znatno sniziti visok krvni pritisak.

4. Dobar je za kosu
Bakar je mineral koji pomaže vašoj kosi da ima intenzivnu boju. Zato, ukoliko često jedete indijski orah koji je prepun bakra, kosa će vam uvek biti blistava i onakve boje kakvu priželjkujete.

5. Zdravlje kostiju
Poput kalcijuma, i magnezijum je takođe značajan za zdravlje kostiju, a magnezijum je jedan od najzastupljenijih sastojaka u indijskim orasima.

6. Zdravlje nerava
Magnezijum se „taloži“ na površini kostiju i na taj način sprečava kalcijum da „ulazi“ u nervne ćelije i tako održava opuštenim mišiće i krvne sudove. Nedovoljan unos magnezijuma može dovesti do toga da kalcijum dopre u krvne sudove i navede ih na grčenje. Takođe dovodi do visokog krvnog pritiska, glavobolja, migrena itd.

7. Pomaže kod kamena u žučnoj kesi
Svakodnevna konzumacija indijskih oraha može smanjiti rizik od nastajanja kamena u žuči i do 25%.

8. Pomaže kod mršavljenja
Iako se indijski orah smatra punim masnoća, on sadrži „dobar“ holesterol. Zato, nasuprot uvreženom uverenju, oni koji jedu indijske orahe bar dvaput nedeljno lakše gube suvišne kilograme u poređenju sa ljudima koji ih ne jedu.

9. Dobri su antioksidansi:
Selen, bakar, magnezijum itd. deluju kao pomoćni faktori kad je u pitanju rad mnogih enzima.

10. Pomaže kod varenja
Indijski orah pomaže u nastanku i boljoj sintezi nukleinske kiseline i samim tim i procesu varenja.

11. Bogat je vitaminima
Indijski orah je bogat vitaminima B1, B2, B3, panotenskom kiselinom itd. Ovi vitamini dosta pomažu kod sideroblastične anemije, pelagre itd.

12. Zdrave desni i zubi
Kao što je već pomenuto, visok sadržaj magnezijuma u indijskim orasima je odličan za kosti. Isto važi za zdrave zube, kao i za jake desni koji će ih „držati“.

13. Dobar san
Nakon menopauze, indijski orah dosta pomaže u opuštanju i boljem spavanju tokom noći.

14. Slobodni radikali
Indijski orah pomaže našem telu da što bolje iskoristi gvožđe u organizmu i tako uništo što više slobodnih radikala, koji uzrokuju mnoge zdravstvene probleme.

15. Makularna degeneracija
Indijski orasi mogu da „filtriraju“ sunčeve UV zdrake i zaštite nas od makularne degeneracije.
Sad kad znate sve ove dobrobiti indijskog oraha po zdravlje, počnite da ga jedete bar po jednom nedeljno – svakako će vam se svideti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply