kuglica u dojci koja se pomera

Šta izaziva čvoriće i kvržice u dojkama? Da li su takvi čvorovi kancerogeni? Kako se bolna kvržica u dojci leči?

Otok, cista ili čvor u grudima se može pojaviti i nestati, jer je tkivo u dojkama veoma osetljivo na hormonalne promene. U nekim slučajevima su ove kvržice bolne, a u drugim nema nikakvog osećaja. Čvorići u dojkama se mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.Kvržica u dojci je u nekim slučajevima simptom raka dojke, mada je ipak većina ovih čvorića sasvim benigna i bezopasna.

Uzroci i lečenje bolnih kvržica u dojkama

Adenom dojke: adenomi dojke su nekancerogene kvržice u grudima. Ti čvorići su gumaste teksture na dodir i lako se pomeraju u tkivu u dojkama. Često se javljaju tokom godina dok žena još uvek ima menstruaciju mnoge žene se obično prepadnu kada napipaju kuglicu u dojci koja se pomera. Nisu bolni na dodir. Ovi adenomi u jako retkim slučajevima postaju kancerogeni.U većini slučajeva pomična kvržica u dojci je adenom ali obavezno idite kod lekara, i po potrebi uradite biopsiju, kako bi se potvrdilo da li je neki čvor adenom ili nije.

bolna kvrzica u dojci

Fibrocistične promene: fibrocistične promene se mogu javiti na jednoj ili obe dojke. Ovaj problem je čest dok je žena u godinama kada je sposobna za rađanje. Fibrocistične promene se smatraju normalnim promenama u tkivu u dojkama. Fibrocistične promene uopšte ne povećavaju šansu od dobijanja raka dojke. U nekim slučajevima se javlja osetljivost dojki. Najbolje je da odete kod lekara kako bi on procenio da li je reč o ovakvoj vrsti promena u tkivu.

Ciste: ciste u dojkama su samo kesice ispunjene tečnošću i podsećaju na zrno grožđa. Bolni čvorić u grudima koji se javlja pre menstruacije može biti cista. Ciste su ponekad bolne, posebno nekoliko dana pre menstruacije. Lekar će vas pregledati i verovatno drenirati cistu. Čist ili zelenkasti iscedak je znak da nije potreban tretman i ciste nakon dreniranja nestaju. Ako je iscedak krvav, šalje se u laboratoriju kako bi se proverilo ima li kancerogenih ćelija. Ako se cista ponovo javi, obično se uklanja hirurškim putem.

Mlečne ciste: reč je o upali dojke, obično izazvane infekcijom, i stručan termin za ovaj problem je mastitis. Mlečne ciste (ciste ispunjene mlekom) i mastitis se mogu pretvoriti u čireve. Bolni čvorovi u grudima tokom dojenja takođe mogu da se jave zbog mastitisa. Otoci, bolovi, peckanje tokom dojenja, osetljivost i crvenilo oko bradavica su glavni simptomi mastitisa. Lekar će vam u nekim slučajevima prepisati lekove protiv bolova ili antibiotike.

Kvržica na dojci ispod bradavice – Intraduktalni papilom dojke: intraduktalni papilom je oboljenje kada se u mlečnim kanalićima javi tkivo. Ovo se obično javlja u blizini areole, „obojenog“ dela oko bradavice, kod žena starih između 35 i 55 godina. U većini slučajeva, kvržica na bradavici dojke je sasvim bezopasna, a često i asimptomatska. U nekim slučajevima se javlja vodenast, roze iscedak. Ako primetite vodenast i krvav iscedak iz dojke, odmah se obratite lekaru.

Rak dojke: čvorić u dojci koji boli može biti simptom karcinoma dojke, koji je karakterističan zbog čvorića u dojkama, koji se lako mogu osetiti pod rukama. Ovi čvorići su ponekad bezbolni. Mlečni kanali se šire zbog karcinoma. U takvim slučajevima se javljaju osetljivost i bolovi. Karcinom dojke se potvrđuje uz pomoć mamograma, ultrazvuka ili biopsije. Čak i muškarci mogu dobiti rak dojke. Važno je imati u vidu da i mlađe žene mogu imati rak dojke, i da se broj obolelih povećava iz dana u dan. U većini slučajeva, otklanja se jedan deo ili cela dojka i preporučuju se hemioterapija i zračenje.

Kvržice tokom trudnoće

Tokom trudnoće se javljaju brojne promene na dojkama. Pre svega, veoma je često i uočiti kvržice, a one koje se uoče, često se pogrešno smatraju normalnim promenama u trudnoći. Trudnoća sama po sebi ne izaziva rak, ali hormonalne promene koje se odigravaju u organizmu mogu ubrzati njegov razvoj. Ako primetite čvorić u dojci koji boli, to najverovatnije nije karcinom, ali je ipak najbolje ići kod lekara.

Drugi uzroci: nakupljanje masnog tkiva u dojkama može izazvati pojavu kvržica. I povrede grudi mogu dovesti do nakupljanja krvi, koja se skuplja u čvorić. Ovakvi čvorovi u dojkama obično nestaju sami od sebe kroz nekoliko dana ili nedelja. Ako ne nestanu, obratite se lekaru.

Tretman kvržice u dojci zavisi od uzroka. Ako je čvorić bezbolan, odmah idite kod lekara, jer je neophodno odmah postaviti dijagnozu, a onda pričati o tretmanu. Izbegavajte mnogo kofeina i čokolade i jedite što raznovrsniju ishranu kako biste unosili dovoljno nutrijenata. Jedite mnogo voća i povrća, povećajte unos vlakana i smanjite unos masnoća, redovno vežbajte i smanjite stres. To su najbolje stvari koje možete učiniti za svoj organizam i sprečiti karcinom. Izbegavajte alkohol i duvan, jer tako smanjujete rizik od raka dojke.

Ne zaboravite da nije svaki čvorić u dojkama kancerogen, ali je ipak najbolje da se konsultujete sa lekarom kako bi on utvrdio uzrok čvorića.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply