Bez obzira na tip, svaku cistu treba pažljivo pregledati i lečiti. Problem sa cistama je to što mogu uticati na kvalitet života. Ciste mogu na obolelu osobu uticati fizički, tako što stvaraju bolove i onemogućuju određene pokrete, ili mentalno, tako što ružno izgledaju i stvaraju postiđenost i neprijatnost.

Svaka vrsta cista izaziva specifične probleme i simptome. Ovde ćemo pisati o dermoidnim cistama.

Šta su dermoidne ciste?

Šta je dermoidna cista? Dermoidne ciste se stvaraju na licu, lobanji, leđima, a kod žena i na jajnicima. Mada je većina cista ispunjena samo tečnošću, dermoidna cista može biti ispunjena i lojem i krvlju, dok se u nekim slučajevima u ovim cistama javljaju i tvrda tkiva – dlake, kožne žlezde, pa čak i zubno tkivo.Dermoidna cista nije kancerogene i često se javlja još kod beba, a zatim polako raste.

Dermoidna cista koja se javlja na telu obično nije bolna, osim ako dođe do pucanja.Dermoidna cista u telu može izazivati bolove i komplikacije u zavisnosti od toga gde se nalazi. Uprkos tome što mogu biti urođene, ove ciste mogu godinama biti neprimetne jer sporo rastu.

dermoidna cista

Tipovi dermoidnih cista

Dermoidne ciste se lako mogu klasifikovati po tome na kom se mestu javljaju. Tako razlikujemo:

  • Demoidne ciste na koži
  • Dermoidne ciste u sinusima
  • Periorbitalne dermoidne ciste (u oku)
  • Dermoidne ciste na ili unutar mozga
  • Spinalne dermoidne ciste (na kičmi)
  • Dermoidne ciste na jajnicima

Zašto se javlja dermoidna cista i da li se može izlečiti ?

Uzroci dermoidnih cista

Dermoidne ciste, posebno one koje se nalaze u telu, mogu napraviti probleme. Šta dovodi do pojave ovih cista? U suštini, ciste se stvaraju kada se kožne ćelije nađu „zarobljene“ tokom fetalnih faza razvoja. Pošto se ciste sastoje od istog genetskig materijala kao i koža, one nastavljaju da rastu kao da je u pitanju deo tela ili organ. U nekima od njih se javljaju i koren dlake, žlezde, pa čak i zubi. To nas dovodi do sledeće stavke, simptomi drmoidne ciste.

Dermoidna cista simptomi

Simptomi dermoidnih cista uglavnom nisu značajni.Dermoidna cista bez obzira na to gde se nalazi je uglavnom bezbolna. Dermoidne ciste se pojavljuju kao mali čvorići boje kože i ponekad postaju žućkasti. Kada se jave na koži, obično se jave na licu ili zadnjem delu vrata i sporije rastu. Ako dođe do infekcije, postaju bolne i crvene. Kada se dermoidna cista javi u telu, može dugo proći neprimećeno, sve do momenta dok ne počne da pravi smetnje kod nekih telesnih funkcija.

Dermoidna cista dijagnoza

Pošto su obično bezbolne ili sasvim neprimetne, kako se uopšte postavlja dijagnoza dermoidnih cista? Ako se dermoidna cista nađe na koži, onda nije problem postaviti dijagnozu. Lekar će pregledati ličnu anamnezu kako bi isključio druge tipove izraslina i pregledaće cistu.

Nakon običnog pregleda, lekar može predložiti magnetnu rezonancu ili kompjutersku tomografiju kako bi se odredilo za šta je cista tačno vezana (ovo je posebno važno za dermoidne ciste na vratu). Kada se utvrdi postojanje dermoidne ciste u organizmu, mogu se uraditi slični testovi da bi se potvrdila dijagnoza dermoidne ciste. Kada se postavi dijagnoza, prelazi se na lečenje.

Lečenje dermoidnih cista prirodnim putem

Kada pričamo o prirodnim metodama lečenja dermoidnih cista, tu je nekoliko opcija, ali nikako ne smete pokušavati da sami uklonite cistu. To može izazvati mnogo komplikacija, posebno ako je cista vezana za nerve ili kičmenu moždinu; infekcije verovatno ne treba pominjati.

Postoji nekoliko stvari koje možete sami uraditi ako želite da se dermoidna cista donekle smanji, ali pošto se sadržaj čvrstih tkiva razlikuje od osobe do osobe, i efekat tretmana će biti različit.

Beli luk i nim (neem)

Pasta od belog luka i lišća nima vam može pomoći ako želite da smanjite veličinu ciste. Ova mešavina dosta pomaže i kod infekcija i upala, s obzirom na to da i beli luk i lišće nima imaju dobra antiupalna i antibakterijska svojstva.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je mnogima omiljeni kućni lek. U ovom slučaju možete mešati ulje čajevca sa vodom (ulje bi trebalo da čini najviše 5% mešavine) i ispirati cistu ovom mešavinom kako biste smanjili veličinu ciste.

Dermoidna cista lečenje

Mada prirodni načini lečenja mogu pomoći u određenoj meri, ako želite da sasvim uklonite cistu, potražite pomoć lekara.Dermoidna cista se uklanja kada postane prevelika ili kada počne da vam iz bilo kog razloga pravi problem. Većina cista koje rastu na površini kože se uklanja rutinskom operacijom.

Složenije ciste zahtevaju i složenije operacije, koje podrazumevaju i po nekoliko dana u bolnici. Ako se cista nalazi blizu površine kože, pravi se mali rez i cista se uklanja. Zatim se rez zašiva i to je to. Ako je u pitanju nešto ozbiljnije, poput ciste na vratu ili jajnicima, radi se sličan postupak, ali je potrebno više nege, u zavisnosti od složenosti operacije.

Nakon uklanjanja, dermoidna cista se obično više ne pojavljuje.

Još jednom naglašavamo da nikako ne smete sami pokušavati da uklonite cistu.

Nekoliko reči na kraju

Dermoidna cista se teško može sprečiti. Sporo raste i može proći neko vreme dok uopšte primetite da je imate. Zato pazite na svaku neobičnu izraslinu koja vam se javlja na telu. Ako primetite bilo šta sumnjivo, idite kod lekara. Lekar će postaviti dijagnozu i odrediti adekvatan tretman.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply