vodena glava kod dece

Hidrocefalus (vodena glava) je stanje kada se u šupljinama u mozgu nakupi suviše likvora. Ovo nakupljanje najčešće nastaje zbog neke opstrukcije koja sprečava pravilnu drenažu tečnosti. Nakupljena tečnost izaziva pritisak unutar lobanje, što pritiska okolno moždano tkivo i tako nastaju posledice progresivno uvećanje glave, konvulzije (grčeve) i oštećenje mozga. Hidrocefalus može biti fatalan ako se lečenje ne počne na vreme.

Oštećenje mozga zbog hidrocefalusa izaziva glavobolje, povraćanje, probleme sa vidom, kognitivne probleme i poteškoće u hodanju.

Termin „vodena u glava“  voda u glavi nije tačan, jer se u mozgu nakuplja cerebrospinalna tečnost – likvor, a ne voda. Likvor ima tri vitalne funkcije:

  • Štiti nervni sistem (mozak i kičmenu moždinu) od oštećenja
  • Uklanja suvišne supstance iz mozga
  • Dovodi hormone u mozak

Ljudski mozak svakog dana proizvede oko pola litre likvora. Stari likvor se apsorbuje u krvnim sudovima. Ako se poremeti proces obnavljanja likvora, likvor počinje da se nakuplja u mozgu i tako nastaje hidrocefalus.

hidrocefalus kod dece

Postoje tri tipa hidrocefalusa:

  1. Urođeni hidrocefalus

Kao što ime govori, ovaj hidrocefalus je urođen. Jedna do dve novorođene bebe na 1000 ima urođeni hidrocefalus. On se može javiti zbog infekcije majke tokom trudnoće (npr. rubeola ili zauške), ili zbog nekog urođenog defekta. Ovo je jedna od najčešćih urođenih bolesti, a češća je i od Daunovog sindroma i gluvoće.

  1. Stečeni hidrocefalus

Stečeni hidrocefalus se dobija kasnije, obično kod odraslih – nakon šloga, zbog tumora na mozgu ili kao rezultat teže povrede glave.

  1. Simptomatski hidrocefalus

Ovaj hidrocefalus se javlja kod odraslih ljudi starijih od 50 godina. Obično se javlja nakon šloga ili neke povrede glave. U najvećem broju slučajeva, lekari ne mogu da utvrde uzrok.

Postoji više od 180 potencijalnih uzroka zbog kojih se može razviti hidrocefalus. Jedan od najčešćih je krvarenje u mozgu zbog prevremenog porođaja.

Ultrazvučnim pregledom trudnice se obično može registrovati da li se kod bebe razvija hidrocefalus.

Prognoza za pacijenta sa hidrocefalusom obično zavisi od toga kada je bolest dijagnostikovana, kada je tretman počeo i da li osoba ima drugih oboljenja.

Lečenje hidrocefalusa obično podrazumeva šant – tanku cev koja se ubacuje u mozak kako bi se drenirao suvišni likvor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply