Sasvim je normalno da žene imaju nežne, svetle, jedva vidljive dlačice na licu. Međutim, kod nekih žena se javljaju veoma jake i tamne dlake na licu i telu. Ova pojava se zove hirzutizam i ponekad se javlja i zbog nekih zdravstvenih problema.

Oko polovine svih slučajeva hirzutizma se javlja zbog visokih nivoa muških hormona kao što je testosteron. Žene obično imaju malo muških hormona, ali ovaj nivo može varirati, tako da višak muških hormona može stimulisati koren dlake, što dovodi do rasta dlačica na licu i telu i kod žena.Policistični jajnici su još jedan uzrok za hirzutizam.

Smatra se da se hirzutizam javlja kod 5-10% svih žena na svetu, a češći je kod starijih žena, posebno onih koje su izašle iz menopauze.

hirzutizam

Hirzutizam: simptomi

Žene kod kojih se hirzutizam javlja u blažem obliku obično imaju problema sa rastom tamnijih dlačica iznad gornje usne, na bradi, zulufima, kao i oko bradavica i na donjem delu stomaka.

Kod žena sa težim slučajem hirzutizma, tamnije dlačice se javljaju i na gornjem delu leđa, ramenima, grudima i gornjem delu stomaka.Maljavost kod žena utiče na njihov emotivni život i često je uzrok za povlačenje u sebe. Hirzutizam se često javlja i u pubertetu. Ako se pojačana dlakavost kod devojčica javi pre ili nakon puberteta, uzrok je verovatno hormonalne prirode i neophodno je da se ode kod lekara.

Osim pojave neželjenih dlaka po telu, kod žena se mogu se pojaviti i sledeći simptomi: masna koža, akne, gubitak kose (alopecija), uvećani klitoris i dublji glas.

Šta izaziva hirzutizam?

Hirzutizam se može javiti zbog povećanog nivoa androgena, ili zbog povećane osetljivosti korena dlake na androgene hormone. Mada se androgeni hormoni smatraju muškim, imaju ih i žene u minimalnim količinama.

Muški hormoni, poput testosterona, stimulišu rast dlaka, povećavaju veličinu tela, kao i rast i pigmentaciju dlaka.

Višak insulina kod žena može dovesti do pojave hirzutizma, jer on stimuliše jajnike da luče androgene hormone. Zato je hirzutizam čest kod žena sa insulinskom rezistencijom.Dlakavost kod žena je jedan od simptoma ovog poremećaja.

Višak insulina može aktivirati i insulinu sličan faktor rasta 1, receptor u istim ćelijama. Rezultat je, ponovo, pojačano lučenje muških hormona koje izaziva dlakavost kod žena.

Pošto je dijabetes usko povezan sa gojaznošću, i to može biti faktor rizika, a smatra se da je faktor rizika za pojačanu dlakavost kod žena i povišen holesterol.

Hirzutizam se može javiti i kao nuspojava nekih lekova. Na primer, terapija androgenim hormonima, testosteronom ili dehidroeipandrosteronom (DHEA) ili Danazol, može dovesti do hirzutizma.

DHEA je hormon koji se prirodno luči u ljudskom organizmu, a ponekad se uzima kao suplement da bi se sprečio razvoj pojedinih bolesti vezanih za starenje (npr. osteoporoza). Danazol je sintetički steroid koji se koristi za lečenje endometrioze. I jedan i drugi povećavaju nivo testosterona u organizmu.

Pojačan rast dlaka kod žena sa normalnim nivoom muških hormona, redovnim menstruacijama i nepostojanjem drugih uzroka se zove idiopatski hirzutizam. To znači da nema jasnog uzroka ovog poremećaja.

Hirzutizam ne ukazuje uvek na neku anomaliju u organizmu. Međutim, ako se javi kod devojčica pre puberteta i propraćen je drugim „muškim“ karakteristikama (npr. dubljim glasom), može biti i znak tumora i potrebno je potražiti lekarsku pomoć. Hirzutizam koji se javlja zbog tumora se javlja iznenada i prilično je težak kod dece.

Hirzutizam: dijagnoza

Lekar će pogledati vašu ličnu anamnezu i pitati vas da li je bilo poremećaja kod menstruacije. Ako žena ima normalne i redovne menstruacije, onda je verovatno reč o naslednom hirzutizmu.

Ako su menstruacije neredovne, a posebno ako su oduvek bile neredovne, problem koji izaziva hirzutizam su možda policistični jajnici.

Ako su menstruacije tek od nedavno neredovne i javio se hirzutizam, obično se radi niz testova da bi se utvrdilo ili isključilo postojanje nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema (tumora jajnika, nadbubrežnih žlezda ili hipofize).

U slučajevima blažeg hirzutizma, ako nema drugih simptoma koji ukazuju na pojačano lučenje muških hormona, obično nisu potrebni lekarski testovi. Ako je hirzutizam težak, rade se testovi krvi.

Merenjem nivoa hormona u krvi utvrđuje se postojanje sindroma policističnih jajnika, tumora jajnika, tumora nadbubrežnih žlezda ili tumora koji mogu stimulisati nadbubrežne žlezde. Testovima krvi se utvrđuje i deficit hormona nadbubrežne žlezde, što obično dovodi do uvećanja nadbubrežnih žlezda. Nivo hormona prolaktina se meri da bi se utvrdilo postojanje tumora hipofize. Nivo holesterola i šećera u krvi se mere rutinski.

U zavisnosti od rezultata ovih  testova, lekar će vam naložiti da uradite i još neke testove da se utvrdi zbog čega je došlo do pojačanog lučenja muških hormona koji izazivaju dlakavost i da bi se procenila funkcija nadbubrežne žlezde i hipofize.

Ponekad se pacijenti šalju i na magnetnu rezonancu mozga, kompjutersku tomografiju, skener ili na ultrazvuk jajnika.

Lečenje hirzutizma

Kada se utvrdi šta je uzrok hirzutizma, lekar će vam predložiti adekvatan način lečenja tog uzroka. Ako je nivo insulina povišen, ishranom i lekovima se može smanjiti i tako nestaje i hirzutizam. Ako je problem višak kilograma i gojaznost, mršavljenje može dosta smanjiti nivo androgenih hormona, pa samim tim se leči i hirzutizam.Dlakavost kod žena u ovim slučajevima može potpuno nestati.

Hirzutizam: kozmetički pristup

Hirzutizam može biti velik problem, ali postoji dosta kozmetičkih i medicinskih tretmana kojima se smanjuje nivo androgenih hormona u organizmu ili njihovo dejstvo na koren dlake.

Brijanje, depilacija, kreme za depilaciju i hemikalije kojima se omekšavaju dlačice su efikasan tretman za blaži oblik hirzutizma, ali svi oni iritiraju kožu i obično je potrebno više tretmana. Depilacija voskom se mora raditi na svake četiri do šest nedelja.Preterana dlakavost kod žena u tom slučaju postaje ozbiljan problem.

Lasersko uklanjanje dlačica podrazumeva upotrebu laserskih zraka, kojima se stvara toplota u samom korenu dlake, što uništava mogućnost da iz tog korena ponovo nikne dlaka.

Tretman laserom je efikasniji za neke tipove kože i ne sprečava stvaranje novih folikula dlake. Ovi tretmani su skupi i zahtevaju dosta vremena, a potrebno je raditi ih pod nadzorom stručnog lica (plastičnog hirurga ili dermatologa). U svakom slučaju, efekat traje duže nego kod depilacije ili brijanja.

Elektroliza onemogućava rast dlake iz korena, jer se koristi struja da se se uništi koren dlake. Elektroliza je manje popularan tretman nego laser, jer je veća verovatnoća da će ostaviti ožiljke.

Postoje i neki lekovi koji mogu smanjiti uticaj androgenih hormona na kožu čime se smanjuje preterana dlakavost kod žena..

Pilule za kontracepciju koje sadrže i estrogen i progesteron uspešno potiru efekat muških hormona u organizmu i smanjuju lučenje testosterona. Uz upotrebu ovih pilula, hirzutizam nestaje u roku od šest do dvanaest meseci. Ove pilule se moraju piti svakodnevno, po preporuci lekara.Ovo je možda i najbolji lek za dlakavost a posebno za dlake na licu kod žena.

Postoje i antiandrogeni lekovi koji mogu da se uzimaju sami za sebe ili u kombinaciji sa pilulama za kontracepciju posebno kako bi se trajno eliminisale dlake na bradi i licu kod žena..

Ovi lekovi se uzimaju samo po preporuci lekara i ne smeju se uzimati tokom trudnoće.

Prevencija hirzutizma

Nije uvek moguće kontrolisati hirzutizam, ali zdrava ishrana i vežbanje će vam sigurno pomoći da držite telesnu težinu pod kontrolom i smanjite rizik od dijabetesa i povišenog holesterola.

Rizik ćete značajno smanjiti i ako ne pijete lekove bez preke potrebe, posebno one koji mogu izazvati hirzutizam.Ako vas muče dlake na licu i na bradi najbolje je da potražite pomoć od lekara.Testovima će se utvrditi uzrok a onda problem može trajno biti rešen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply