Upala pupka je bolno stanje u kom koža oko pupka natekne i pocrveni. Zašto se ovo dešava kod odraslih i kako možete ublažiti bol? Nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte.

Infekcija pupka kod odraslih izaziva bol koji može varirati od blagog do izuzeno jakog. Obično se bol javlja zbog unutrašnjih zdravstvenih komplikacija, zbog kojih koža oko pupka pocrveni i postane osetljiva na dodir. Pošto je pupak inače osetljiv deo tela, kada osetite bol, ne bi trebalo da je zanemarite. Zakažite pregled kod lekara, koji će na osnovu pregleda (pritiskanjem različitih tačaka na stomaku) moći da otkrije zašto se javila infekcija pupka i upala. Nakon toga, uputiće vas na dalja istrživanja i laboratorijske analize, kako bi se potvrdila dijagnoza.

Upala pupka uzrok

Kada se javi infekcija pupka, osećate izuzetno jak bol u tom delu tela. Uz to, mogu se javiti i osećaj peckanja, utrnuće, a i najslabiji dodir, izaziva bol. Zašto se ovo dešava? Ovo su samo neki od razloga:

 • Bol u pupku se najčešće javlja zbog rane ili povrede. Čak i najmanja posekotina ili trzaj mišića, mogu uzrokovati bol. Zato, proverite kako vam koža oko pupka izgleda, i potražite modrice.
 • Infekcije urinarnog trakta mogu izazvati bol u pupku kod odraslih.Bol je obično probadajući i osećate ga prilikom mokrenja.
 • Ukoliko ste probušili pupak (stavili pirsing), ne možete pobeći od bola. Infekcija pupka nastaje ukoliko metal od kog je napravljena mindjuša ne odgovara vašoj koži, ili ako pokušate da je izvadite pre zaceljenja rane. U tom slučaju, moguće je i krvarenje iz rane.
 • Kada je infekcija pupka gljivična ili bakterijska, pojavljuje se iscedak koji može biti neprijatnog mirisa. Te vrste infekcija izazivaju blagi bol i upalu, praćenu crvenilom i svrabom. Ukoliko ne čistite pupak redovno, bakterije se mogu razmnožiti i izazvati infekciju.
 • Upala slepog creva uzrokuje bol u predelu pupka. Zapravo, bol nastaje u desnom delu stomaka i postepeno se širi, ukoliko se problem ne uoči na vreme.
 • Upala pupka može biti posledica bruha. Pojava kile na stomaku je bolno stanje u kom pacijent oseća oštar bol u predelu pupka i prepona. Ako ste gojazni, ili imate problema sa bubrezima ili jetrom, veće su šanse da dobijete bruh.

infekcija pupka

Kako se leči upala pupka

Infekcija pupka kod odraslih se može izlečiti samo uz lekarsku pomoć. Tradicionalna medicina pomaže samo u blažim slučajevima, kada bol nije jaka i kada infekcija nije ozbiljna. U svim ostalim slučajevima posebno kad se javi curenje iz pupka, potrebno je pravo lečenje, kako biste se rešili bola, otoka i osetljivosti. Tretmani koji pomažu u slučajevima upale pupka su:

 • Masti sa antiseptik dejstvom, koje se mogu nabaviti u apotekama bez lekarskog recepta. Možete ih naneti na inficirano područje nakon čišćenja pupka blagim antiseptikom u vidu losiona i destilovanom vodom. Nakon mazanja, nemojte pokrivati pupak niti ga brisati, kako bi koža sve upila.
 • Ako ste nedavno probušili pupak, topli oblog će vam pomoći u ublažavanju bola. Umočite vatu u mlaku destilovanu vodu. Stavite oblog na pupak polako, kako ne biste pomerili nakit. Zatim, stavite led na to isto mesto, samo na par minuta. Bol bi trebala da nestane nakon 2-3 dana.
 • Pažljivo očistite pupak. Ako je upaljen, posebno vodite računa o načinu čišćenja. Nemojte ga trljati peškirom, nego ga operite vatom ili sunđerom, pa ga osušite. Umesto da koristite sapun za čišćenje rane, upotrebite lekoviti losion koji vam je prepisao lekar. Zatim, isperite mlakom vodom, sa blagim mlazom. Održavajte hidrantnost kože petrolejom, kokosovim uljem ili maslinovim uljem.
 • Infekcije i rane se obično čiste hidrogenom. Ukoliko vaš doktor ovo odobrava, pupak možete očistiti hidrogenom. Radi što bržeg oporavka, ni slučajno nemojte dodirivati ranu prljavim rukama, i koristite samo one kreme i masti koje vam je preporučio lekar.
 • Bol u pupku koja se javlja zbog drugih problema, kao što su infekcije urinarnog trakta, bruh i upala slepog creva, nestaje uporedo sa oporavkom od tog, primarnog problema.

Infekcija pupka kod odraslih je potpuno izlečiva, ukoliko se pravilno tretira. Pošto postoji više razloga iz kojih se upala pupka javlja, od njih zavisi jačina bola, način lečenja, kao i vreme oporavka. Ukoliko počnete sa tretmanom dok je upala blaga, pomoći će i prirodna rešenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply