Suva i ispucala koža rukama i prstima

Pod nepovoljnim uslovima, kao što su izloženost alergenima, preterano pranje ili nasledni faktori, suvoća i blago crvenilo mogu da prerastu u bolan problem kada se koža ljušti i puca. Šake i prsti (posebno vrhovi prstiju )su dva najčešća mesta na kojima je koža suva i ispucala zbog većine vrsta osipa koji se javljaju usled ekcema. Lečenje podrazumeva lekove, ali i obazrivu upotrebu ovlaživača i pojačanu negu kože, kako bi došlo do ublažavanja simptoma.

Utvrđivanje uzroka

Kada koža puca samo na šakama i zglobovima prstiju, uzrok može da bude kontaktna alergija, nedovoljna upotreba ovlaživača i prečesto pranje ruku. Međutim, stalno ispucala koža na prstima ruke, duboke brazde, krvarenje i izostanak poboljšanja i nakon pojačane upotrebe ovlaživača, mogu da ukazuju na ozbiljnije kožno oboljenje, najčešće neki oblik ekcema.

ispucala koza na jagodicama prstiju

Dve vrste ekcema, atopijski dermatitis i dishidroza, česti su uzroci pucanja kože na šakama i prstima. Atopijski dermatitis je hronični osip koji svrbi i može da bude povezan sa alergijom ili genetikom, a pogoršava se usled suvog vazduha. Ne javlja se samo na prstima ruke. Zahvaćena koža šaka i nabora na zglobovima prstiju često puca bez pravilne nege. Dishidroza počinje kao plikovi koji svrbe i često se javlja na vrhovima prstiju, dlanovima pa čak i nožnim prstima. Kada plikovi puknu, duboke brazde i pukotine postaju suve i krvare. Samo je dermatolog kvalifikovan da može da razlikuje ove i druge vrste kožnih problema.

Pucanje kože na prstima i nedostatak vitamina

Ispucala koža na prstima ruke može da se javi i usled nedostatka nekog vitamina.Ako imate i pojačano opadanje kose možda vam nedostaje vitamin B7, jer njegov deficit izaziva promene na koži i kosi  – ljuštenje kože, ospi- pojačano opadanje kose.

B3 je još jedan važan vitamin za kožu B3 a zbog njegovog nedostatka mogu se javitu različiti problemi sa kožom. Dugotrajan deficit vitamina B3 može da dovede do bolesti pelagra a simptomi su promene na koži idermatitis.  Nedostatak vitamina B2 izaziva alergijske reakcije i upalne promene na koži.

Ako je pucanje kože na prstima ruku posledica nedostatka vitamina najbolje je da uzmete ceo kompleks vitamina B.Ovi suplamenti nisu skupi a možete ih naći u svakoj apoteci.Ovi vitamini mogu da ubalaže i pucanje kože oko noktiju mada je dobro uvek koristiti neko hidratantno ulje npr. ricinusovo.

Prirodni lekovi

Kako lečiti pucanje kože na prstima ruke prirodnim lekovima ?

Kada dođe do pucanja kože na rukama, kože, skloni smo da potražimo neki kućni lek kao prvu pomoć. Hidriranje kože kuhinjskim uljima, kao što je maslinovo, nošenje gumenih zaštitnih rukavica prilikom pranja sudova, izbegavanje sredstava za dezinfekciju ruku koja sadrže alkohol i upotreba vazelina nakon pranja ruku, samo su neki od najčešćih pokušaja kućnih tretmana ispucale kože ruku.

Potapanje ruku u razblaženi rastvor izbeljivača za veš je prilično čudan kućni lek, međutim, ima zvaničnu potvrdu – studiju dr Ejmi Paler koja je 2009. objavljena u časopisu Pedijatrija, a koja je otkrila da rastvor izbeljivača za veš može da ublaži stafilokoknu infekciju kod ekcema, nakon čega se osip lakše leči medikamentima i negom kože.

Medicinski tretmani

Popucala koža na prstima ruku u dužem vremenskom periodu posebno ako je suva i svrbi počne zahteva da se javite lekaru koji će dijagnostikovati vrstu kožnog oboljenja i početi sa lečenjem. Kreme i masti koje sadrže kortikosteroide su obično prvi lek; ovi lekovi smanjuju otok, crvenilo, ublažavaju svrab na zahvaćenom mestu i pomažu ispucaloj koži da zaceli.

Ponekad, su neophodni topični antibiotici jer otečena, ispucala koža krvari i dolazi do infekcije stafilokokom posebno u slučajevima kad se javi ispucala koža izmedju prstiju na rukama. Uz steroide, duboke brazde, koje su karakteristične za dishidrozu, ponekad moraju da se leče  i losionima na bazi mlečne kiseline koji uklanjaju višak kože koja se ljušti i ožiljačno tkivo. Primena bilo kog od pomenutih lekova obično se praktikuje jednom ili dva puta dnevno i može da traje nedeljama ili mesecima.

Redovna nega

Premda medicinski tretmani mogu da ublaže pojavu suve i ispucale kože kod ekcema, oni nisu dovoljni za kontrolu hroničnih ili ponavljajućih ekcema. Uz lekove, lekar može da preporuči i detaljnu dnevnu negu kože, a ova nega je presudna za rešenje problema sa ispucalom kožom, bez obzira na uzrok. U dnevnu negu kože spada i upotreba preparata poput vazelina i eucerina koji zadržavaju vlagu koja već postoji u koži i smiruju suve površine; hladne obloge koje se stavljaju na kožu sa plikovima ili pukotinama koje krvare, nakon čega se nanosi ovlaživač; i noćno zatvaranje kože, odnosno noćna okluzija (nanošenje masti i medikamenta pre umotavanja i prekrivanja šaka nepropusnim materijalom radi najboljeg efekta).

Šta bi trebalo da znate

Tretman suvih, ispucalih šaka ili prstiju može da bude jednostavan i kratkoročan kada je uzrok konačan; nasuprot tome, koža koja puca usled neke vrste ekcema, može da bude hronično oboljenje sa kojim morate da živite do kraja života.Obično je pucanje kože na prstima ruku (posebno jagodicama) ako nema crvenila posledica nedostatka vitamina.Ako pucanje kože na prstima prati crvenilo vervatno je u pitanju ekcem.Dermatolog je kvalifikovan da dijagnostikuje uzrok pojave suve i ispucale kože, kao i da odredi specifičan način lečenja i nege. Uz pravilnu negu, čak i ispucala koža sa dubokim brazdama može ponovo da bude zdrava.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply