U ovom članku saznajte kako brzo zaustaviti proliv kod odraslih, dece i beba…

Dijareja ili proliv je čest problem sa digestivnim traktom. Verovatno je svima poznato šta je dijareja – često i nekontrolisano pražnjenje creva u vidu vodenaste stolice, a bolovi su takođe česta pojava. Ako vam se desilo da imate proliv, verovatno je prvo pitanje koje vam pada na pamet: „Kako da brzo zaustavim proliv ?“

Akutna dijareja obično traje nedelju do dve dana, dok vas ne prođe infekcija koja izaziva proliv. U slučajevima hronične dijareje, problem može potrajati i nekoliko nedelja. Ako imate veoma retku stolicu tri ili više puta na dan u roku od 24 sata – onda imate dijareju. Verovali ili ne, akutna dijareja je jedan od najboljih odbrambenih mehanizama organizma protiv infekcija, a posebno virusa. Mada je proliv veoma neprijatan simptom, od velike je pomoći kad je reč o izbacivanju štetnih i nepoželjnih supstanci iz probavnog trakta, pre nego što te supstance uspeju da nanesu veću šetu organizmu.

Šta izaziva proliv ?

Dijareja je prirodna reakcija organizma na dehidrataciju, infekciju ili toksine koje organizam odmah mora da izbaci iz probavnog trakta.Proliv se obično javlja zbog nekih tipova bakterija, parazita, kao alergijska reakcija i slično. Problem sa dijarejom je to što pogoršava dehidrataciju i izaziva još gori osećaj kada se već osećate loše. Razlog tome je to što organizam gubi mnogo vode i minerala, a posebno elektrolita, i to u jako kratkom vremenskom roku.

kafa i secer za proliv

Ako ne znate koji su klasični simptomi dijareje, evo onih najčešćih:

 • Često pražnjenje (više od 2-3 stolice dnevno)
 • Retka stolica
 • Bolovi u stomaku, grčevi i nadimanje
 • U nekim slučajevima javljaju se i povraćanje i mučnina
 • Bolovi u stomaku, a ponekad i gubitak apetita i gubitak kilograma
 • Povećana žeđ zbog gubitka vode
 • Ponekad se javljaju simptomi groznice, u zavisnosti od toga šta je izazvalo dijareju
 • Simptomi dehidratacije, koji uključuju slabost, zbunjenost i dezorijentisanost, nervozu u stomaku, vrtoglavicu i nagle promene krvnog pritiska

Najvažnije je da znate kako zaustaviti proliv i sprečiti simptome dijareje čim se pojavi i da sprečite dalje napade, u zavisnosti od uzroka dijareje. Proliv se može javiti iz različitih razloga – zbog dehidratacije, neke bolesti ili trovanja hranom.

Povezano>>> Prirodni lekovi i lekovito bilje za proliv

Proliv se može javiti kod bukvalno svakoga – beba, dece, odraslih osoba i starijih ljudi, i to iz najrazličitijih razloga. Obično je reč o poteškoćama sa varenjem hrane, zbog fekalne inkontinencije, stresa povezanog sa sindromom iritabilnog creva ili dehidratacije.

Saznajte više>>>  Čaj za proliv

Sasvim smo sigurni da ne postoji osoba koja nije imala proliv makar jednom u životu. Iako se vrlo često događa da prilikom odlaska na godišnji odmor ili, uopšteno na putovanje, dođe do promena u radu organa za varenje, a koje se najčešće ispoljavaju na taj način, činjenica je da se proliv javlja i u mnogim drugim situacijama.

Najbolje da prvo upotrebite neki prirodni lek za proliv kao što je kafa ili kafa i šećer, kafa i limun…

Prirodni lek za proliv

Često se preporučuje najpre isprobati prirodni lek za proliv u vidu čaja ili biljnih kapi, a u pojedinim situacijama je svakako dobro koristiti i industrijski spravljene lekove, a primarno probiotike i lekove namenjene baš za zaustavljanje proliva, jer je vrlo važno da ne dođe do dehidracije organizma i da se ta neprijatnost što pre zaustavi.

Dostupni su i brojni homeopatski lekovi, ali je kao najbolji prirodni lek za proliv okarakterisana pirinčana voda, ali i čaj od lista dunje.

Svakako, često se preporučuje koristiti i tursku kafu u različitim kombinacijama, kao na primer sa limunom, ali i piti čaj od kantariona, te pojesti malo čokolade za kuvanje ili, pak popiti malo “Koka – kole”.

Proliv lečenje biljem

Možda je najsigurniji način kada se javi proliv, lečenje biljem, jer se smatra da spravljanjem čajeva od određenih biljaka vrlo brzo dolazi do ublažavanja vrlo neprijatnih simptoma koje on izaziva u većini slučajeva.
Izuzev čaja od lista dunje, proliv se može lečiti i čajem koji je spravljen od šipka, odnosno od lista kupine.
Neko koristi i ulje divljeg origana, ali ako je siguran da se proliv pojavio isključivo nakon konzumiranja neke pokvarene namirnice, a preporučuje se primenjivati i čaj od đumbira u pojedinim situacijama.

Kafa protiv proliva

Kada je u pitanju kafa protiv proliva, postoje dve varijante za njeno konzumiranje. Češće se koristi kafa u kombinaciji sa limunom, a isto tako je prisutna i varijanta koja uključuje kafu i šećer.Smatra se da primenom ovog prirodnog leka vrlo brzo dolazi do značajnog poboljšanja.

Kafa i limun protiv proliva

Potrebno je pomešati 2 supene kašike soka od limuna sa 3 kašičice kafe, a nakon što se dobro sjedine, trebalo bi tu smesu popiti (pojesti).Iako kafa i limun protiv proliva u prilično kratkom roku daju odlične rezultate, mora se priznati da ta kombinacija ima prilično neprijatan ukus.

Kafa i sećer protiv proliva

U većini slučajeva već posle unosa prve doze se primećuje pozitivan efekat koji kafa i šećer protiv proliva imaju.
Potrebno je izmešati po jednu kafenu kašičicu šećera i kafe, te pojesti dobijenu smesu i popiti nekoliko gutljaja vode posle toga.Kafa i šećer protiv proliva su dobro rešenje kad morate brzo zaustaviti proliv jer morate negde da idete što se veoma često dešava.Kad se pojedu kafa i šećer protiv proliva posle nekog vremena dobro je pojesti  i nekoliko štangli čokolade za kuvanje jer je i čokolada za kuvanje dobar prirodni lek za zaustavljanje proliva.

Čaj protiv proliva

Kao najbolji čaj protiv proliva je okarakterisan onaj koji se priprema od dunjinog lista. Naravno, postoje i osobe koje garantuju da čaj od lista kupine pokazuje izuzetno pozitivne efekte u ovakvim situacijama, ali se neretko može čuti da pomaže i čaj koji se priprema od kore nara ili đumbira.
Zato i jeste vrlo nezahvalno reći koji je to najbolji čaj protiv proliva, jer je najvažnije da svako odabere onaj koji u njegovom slučaju ispoljava najbolje efekte.

Čajevi za proliv

Brojni su čajevi za proliv, a osim onoga koji je pripremljen od đumbira ili lista dunje, preporučuje se i čaj od kamilice, kupine i šipka.

Svakako je dobro isprobati u tom slučaju i čaj od nane ili kamilice, ali i čaj od lista maline. Što se tiče čajnih mešavina, obično se za zaustavljanje proliva koristi ona koja je sačinjena od istih delova nane, kamilice i matičnjaka.
Isto tako je dobro isprobati mešavinu čaja od šipka, te listova maline i lipe.

>>> Čaj od lista dunje protiv proliva

Brzo zaustavljanje proliva

Najbolji lek za prirodno zaustavljanje proliva je sasvim sigurno crna, to jest čokolada za kuvanje. Naravno, u tim situacijama je dobro koristiti i pirinčanu vodu, ali i čaj od kupinovog lista.

Može se konzumirati i kafa u kombinaciji sa limunom, ali i čaj koji je pirpemljen od kore nara ili lista dunje.
Smatra se i da čaj od đumbira ima vrlo pozitivan efekat na zaustavljanje proliva, ali i na smanjenje mučnine, a naročito one koja je izazvana hemoterapijom, stim što sa njegovim unosom u tim slučlajevima treba biti obazriv, te početi od male količine i postepeno je povećavati.

Probiotik protiv proliva

Najčešće se preporučuje primenjivati probiotiok protiv proliva, pa čak i ako se koriste različiti prirodni lekovi.
Veliki je broj preparata ove vrste u prodaji, tako da bi svakako bilo dobro da se pre kupovne konsultujete sa stručnjakom, odnosno da koristite onaj lek koji ste, možda ranije već primenjivali.

Konvencionalno lečenje dijareje

Nije neophodno da idete kod lekara ako ovi problemi traju kraće od nekoliko dana i ako vam postaje bolje. Ako rešite da odete kod lekara, on će vam verovatno preporučiti neki od sledećih tretmana:

 • Lekovi protiv dijareje: ovi lekovi pomažu u brzom uklanjanju simptoma dijareje, ali to ne znači da su sasvim dobri. Pošto je proliv jedan od prirodnih mehanizama organizma da izbaci toksine i mikrobe koji prave problem u probavnom traktu, ovi lekovi ne dozvoljavaju da dođe do tog „čišćenja“ i štetne bakterije će se duše zadržati u organizmu. Zato mnogi lekari preporučuju da „sačekate“ u slučajevima akutne dijareje koliko god možete i da ne uzimate lekove, sve dok ne postoji rizik od komplikacija i ako se na prirodan način možete izboriti sa dehidratacijom.
 • „Eliminacijska dijeta“: ako imate simptome hronične dijareje, lekar će vam verovatno posavetovati da pokušate sa eliminacijom namirnica na koje sumnjate da vam izazivaju dijareju. To su najčešće mlečni proizvodi i najbolje je da pokušate da ih neko vreme ne konzumirate kako biste utvrdili da li vam je bolje bez njih. Nakon nekog vremena ih ponovo ubacite u ishranu i pratite da li će se simptomi vratiti. Tako ćete najlakše odrediti da li bi trebalo da neku namirnicu trajno izbacite iz ishrane.
 • Potrudite se da pijete dovoljno vode kako ne biste dehidrirali i jedite lakšu hranu dok vam ne bude bolje.

Faktori rizika

Šta najčešće izaziva dijareju kod odraslih? Uzroci i faktori rizika kod odraslih osoba uključuju:

 • Bakterijske infekcije, koje se prenose sa osobe na osobu, ili se „pokupe“ sa zaraženih površina.
 • Alergije na hranu, npr. intolerancija na laktozu (vrstu šećera koja se nalazi u mleku). Stručnjaci smatraju da je intolerancija na laktozu jedan od najčešćih uzroka dijareje kod dece i odraslih, posebno ako govorimo o hroničnoj dijareji. Ono što je veoma problematično kod intolerancije na laktozu je to što se nekada može javiti i u poznim godinama, ili zbog hormonalnih promena (npr. u trudnoći).
 • Pijenje zaražene vode, koja može sadržati parazite, bakterije i viruse.
 • Trovanje hranom, zbog jedenja hrane koja je zaražena nekom vrstom štetnih mikroba.
 • Dehidratacija (unošenje nedovoljno vode ili gubljenje previše vode zbog povraćanja ili nekog drugog razloga)
 • Loše varenje i slični problemi – npr. sindrom iritabilnog creva, ili autoimune bolesti poput Kronove bolesti.
 • Prejedanje ili pijenje previše tečnosti u kratkom vremenskom roku.
 • Jedenje nezrelog ili prezrelog voća.
 • Jedenje previše masne hrane, koju je teško svariti.
 • Previše kofeina i/ili alkohola, što može dovesti do dehidratacije i lošeg varenja.
 • Stres i anksioznost.
 • Neželjena dejstva određenih lekova, posebno antacida. Stručnjaci smatraju da su antacidi najčešći uzrok dijareje kada pričamo o lekovima, jer sadrže magnezijum, koji stolicu čini retkom. Ako uzimate ove lekove zbog gorušice, najbolje je da pokušate da lečite pravi uzrok bolesti. Ako baš morate da uzimate lekove, pokušajte sa onima koji ne sadrže magnezijum ili smanjite dozu.
 • Drugi suplementi i lekovi, uključujući antibiotike, lekove koji sadrže hinidin, laktulozu i kolhicin. Previše vitamina C i magnezijuma u vidu suplemenata takođe može izazvati napad dijareje.

Uzroci dijareje kod dece i beba:

 • Rotavirus, koji je najčešći uzrok dijareje kod dece mlađe od dve godine.
 • Alergije na hranu, uključujući i intoleranciju na laktozu, ili reakcije na druge česte alergene (jaja, kikiriki…)
 • Reakcije na formule, a ponekad i na majčino mleko, ako majka jede hranu koju je teško svariti.
 • Nedovoljno tečnosti, ili previše tečnosti (uglavnom sokova)
 • Bakterijske infekcije zbog dodirivanja prljavih površina, igračaka ili drugih ljudi i stavljanje prljavih ruku u usta. Deca u jaslicama i vrtićima imaju mnogo veći rizik od zaraze bakterijama koje uzrokuju infekcije creva i dovode do dijareje.
 • Antibiotici, koji izazivaju promene u probavnom traktu zbog uništavanja zdravih bakterija u crevnoj flori.

Ne zaboravite da je normalno da bebe i mala deca imaju stolicu koja je dosta mekša nego kod odraslih. Stolica kod bebe može ponekad biti i različite boje i imaju stolicu mnogo češće, ali ništa od toga nije razlog za brigu.

Ako dijareja kod bebe traje duže od nekoliko dana, idite kod lekara, posebno ako primetite znake dehidratacije: ređe mokrenje, suve oči prilikom plakanja, suva usta, upale oči ili letargiju, karakterističan neprijatan miris za dijareju, rektalno krvarenje (krv u stolici) ili tešku dijareju nakon upotrebe antibiotika. Kod beba sa dijarejom se često javljaju i temperatura i groznica, izgledaju zbunjeno i ne žele da jedu.

Kako zaustaviti dijareju kod beba i dece ?

Kod beba se veoma lako javlja dehidratacija kao propratna pojava dijareje. Osim toga, bebe mnogo češće imaju dijareju kao posledicu alergije ili neke bolesti, jer se kod njih još uvek nije sasvim razvio imunitet. Oko 3% beba je alergično na proteine u mleku. Tu spadaju i formule koje sadrže mleko i majčino mleko (ako i majka sama pije mleko). Simptomi alergije na proteine iz mleka su povraćanje i osip, kao i dijareja. Bebama i deci nije bezbedno davati lekove protiv dijareje koji su prikladni za starije osobe. Umesto toga, pokušajte sa nekim od ovih metoda:

 • Dajte bebi više tečnosti nego obično. Pokušajte da je dojite što češće i stalno joj „nudite“ flačicu sa vodom. Ne zaboravite da zašećerena pića poput sokova mogu drastično pogoršati simptome dijareje, pa zato nemojte davati bebi sokove.
 • Većina pedijatara savetuje da bebama, u slučaju dijareje, date neki dobar izvor elektrolita i natrijuma.
 • Dajte detetu probiotsku hranu. Fermentisane namirnice poput jogurta i kefira, ali i suplementi sadrže probiotike, koji će pomoći u vraćanju crevne flore u normalu. Na taj način će nestati mnogi simptomi nervoznih creva.
 • Ako se kod deteta javi iritacija kože i osip zbog pelena jer morate često da ih menjate, budite jako pažljivi. Perite bebu nekim sunđerom i toplom vodom, i nemojte koristiti maramice i sapune koji isušuju kožu. Ako je moguće, ostavite da im se koža osuši pre nego što im stavite pelene. Zatim im namažite odgovarajuću kremu, najbolje neku koja sadrži cink-oksid, kako biste zaštitili kožu od dalje iritacije.
 • Dijareja u normalnim okolnostima prolazi u roku od jednog do tri dana. Ako ni tada nema poboljšanja, idite kod lekara. Najbolje je da na vreme isključite druge zdravstvene probleme kao uzrok i da budete sigurni da nema nikakve gljivične infekcije ili problema sa crevima.

Mere opreza

Najbolje je da sami lečite akutnu dijareju tokom nekoliko dana, pratite simptome i pokušate da poboljšate stanje uz pomoć opisanih saveta. Ako se proliv javi kod bebe ili deteta i traje duže od par dana, idite kod lekara. Idite kod lekara i ako ste u poznim godinama, nemate dovoljan broj kilograma u odnosu na svoju visinu i ako imate srčanih problema, ili ako se jave i neki ozbiljniji simptomi:

 • Krv ili sluz u stolici
 • Naglo mršavljenje
 • Temperatura

Obratite pažnju na znake dehidratacije i pijte što više vode. Ako postanete veoma slabi, dobijete vrtoglavicu ili imate problem sa koncentracijom, obratite se lekaru za savet:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply