Šta su saprofitne bakterije ?

Saprofitne bakterije su bakterije koje se ne razvijaju u živom organizmu i hrane se otpadnim materijama koje se stvaraju u njima. One se protive patogenim bakterijama koje ulaze u telo i rastu unutar njih, što dovodi do infekcije.

Većina saprofitnih bakterija su bezopasne za ljude, ali neke mogu biti štetne jer luče otrov. Postoje brojne vrste saprofitnih bakterija u ljudskom telu, posebno na koži, u gastrointestinalnom traktu, kao i u vaginalnoj flori kod žena.

Saprofitna flora u urinu

Rađena vam je urinokultura i na rezultatu piše – izolovana saprofitna flora. Da li imate razloga za brigu?

Ukoliko je izolovana saprofitna flora u urinu, nemate razloga za brigu, to je potpuno normalan nalaz.  To znači da nisu nađeni nikakvi paraziti, nema infekcije i nemate šta da lečite.

Saprofitna flora zapravo sadrži sve domaće bakterije, dakle one saprofitne bakterije u urinu koje se tu prirodno nalaze, u onom broju u kome i treba da ih bude.

Ove bakterije su vrlo korisne, jer sredinu u kojoj se nalaze održavaju optimalnom i štite je od infekcija patogenim bakterijama ili gljivicama.

Pored toga, ove saprofitne bakterije sprečavaju i gljivice koje se tu prirodno nalaze da se prenamnože i počnu da prave zdravstvene tegobe (npr. kao u slučaju kandide).

 saprofitne bakterije u urinu

Saprofitne bakterije u urinu

Koji je uzrok saprofitnih bakterija u urinu?

Kada su u pitanju saprofiti u urinu, Staphylococcus saprophyticus bakterija se nalazi kao deo normalne flore u ženskom genitalnom traktu i perineumu.

Ova bakterija je izolovana i iz drugih izvora, takođe uključujući meso i sir, povrće, okolinu, i ljudski i životinjski gastrointestinalni trakt. Staphylococcus saprophyticus uzrokuje 10-20% infekcija urinarnog trakta.

Kod žena uzrasta od 17-27 godina, to je drugi najčešći uzrok infekcije urinarnog trakta stečene u zajednici, posle Ešerihije koli.

Seksualna aktivnost povećava rizik za infekciju ovom bakterijom, budući da se bakterije šire sa normalne vaginalne flore u uretru. Većina slučajeva se javlja u roku od 24 sata od odnosa.

Kada se prenamnože saprofitne bakterije u urinu, pacijenti imaju simptome slične simptomima cistitisa.

Simptomi uključuju peckanje prilikom mokrenja, nagon za mokrenjem češće nego obično, kao i ”efekat kapanja” posle mokrenja, slabost bešike, bolove u donjem delu stomaka oko područja bešike i jajnika, kao i razorne bolove tokom seksualnog odnosa.

Prema rečima stručnjaka, infekcije urinarnog trakta se češće javljaju kod žena. Smatra se da su oko 20% žena pretrpele ili će pretrpeti infekciju urinarnog trakta tokom svog života, a kod oko 80% od njih, infekcija će se ponoviti za manje od godinu dana.

Muškarci mogu da pate od infekcija urinarnog trakta, ali one su često u vezi sa opstrukcijom prouzrokovanom uvećanom prostatom.

Zašto su žene sklone infekcijama urinarnog trakta?

Razlog je ženska anatomija. Žene imaju kraću uretru, što znači da bakterije ulaze lakše u uretru. Pored toga, kod trudnica hormonalne promene doprinose većoj incidenci infekcija urinarnog trakta.

Žene koje koriste dijafragmu, imaju veći rizik od ostalih žena da pate od infekcija urinarnog trakta. Bez obzira na pol, svako ko koristi urinarni kateter duži vremenski period, ima oslablje imuni sistem i kamen u bubregu – ima povećan rizik za razvoj urinarnih infekcija, uključujući i saprofitne bakterije u urinu.

Zaključak je da je saprofitna flora u urinu zapravo normalan nalaz, ali da u posebnim slučajevima kada dođe do njihovog prenamnožavanja i izazivanja simptoma – saprofitne bakterije  u urinu zahtevaju lečenje. Lečenje saprofitnih bakterija u urinu se sprovodi terapijom antibioticima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply