ulje od psenicnih klica

Ulje pšeničnih klica i njegova zadivljujuća korisna svojstva

U našem užurbanom životu stalno smo u potrazi za sveobuhvatnim rešenjima koja mogu da nam pomognu da se izborimo sa brojnim problemima. Jedno takvo rešenje je ulje pšeničnih klica koje se ekstrahuje iz jezgra pšeničnog zrna.

Ulje pšeničnih klica je bogat izvor vitamina B6 i folne kiseline iz kompleksa B vitamina, magnezijuma, kalijuma i fosfora i brojnih drugih esencijalnih hranljivih materija i zdrav je dodatak ishrani.

Ulje pšeničnih klica ima visoku nutritivnu vrednost u poređenju sa drugim biljnim ili žitnim uljima. Sadrži skoro 25% svih hranljivih materija pšeničnog zrna pa zato ima brojna korisna svojstva. Ako vas zanima kako može da vam koristi, nastavite da čitate.Ulje pšeničnih klica se koristi za kožu lica i celog tela protiv bora i strija kao i za kosu.

ulje psenicnih klica za lice

Korisna svojstva ulja pšeničnih klica

U nastavku teksta je navedeno 10 najvažnijih korisnih svojstava ulja pšeničnih klica koja će vas dovesti u iskušenje da i sami počnete da ga koristite.

Protiv bora

Antioksidantni i agensi koji usporavaju starenje

Pšenične klice sadrže antioksidante i agense koji usporavaju starenje, što pomaže u sprečavanju brojnih bolesti poput kancera, kardiovaskularnih oboljenja itd. Ulje pšeničnih klica takođe pomaže da se ublaže znaci starenja – borice i bore, a takođe smanjuje pojavu znakova prevremenog starenja. Čuva teksturu vaše kože i čak štiti kožu od oštećenja.

Protiv strija

Regeneriše tkivo

Ulje pšeničnih klica sadrži vitamin B koji pomaže kod oporavka oštećenog tkiva i regeneracije. Takođe pomaže mineralima, vitaminima i nutrijentima da dopru u naše ćelije.Zbog ovoga se ulje pšeničnih klica koristi za strije.

Ulje pšeničih klica za lice

Sprečava probleme sa kožom

Ulje pšeničnih klica je dobro za zdravlje kože jer sprečava brojne probleme sa kožom poput psorijaze, ekcema i suve kože. Možete ga nanositi topično – umiriće i popraviti oštećenu kožu. Sadrži vitamin E koji se smatra veoma dobrim zalice.

Ulje od pšeničnih klica za kosu

Ukoliko želite da popravite štetu koju ste naneli svojoj kosi, priroda ima neka rešenja. Razmislite o upotrebi prirodnih ulja, poput ulja od pšeničnih klica, koja će vam pomoći da nadoknadite izgubljenu vlagu i pomoći da sprečite nova oštećenja. Ulje od pšeničnih klica za kosu koristite topično a ne oralno. Ako imate težak oblik alergije na pšenicu ili gluten, ulje pšeničnih klica nije za vas.

Pšenično ulje za omekšavanje kose

Suva kosa dovodi do pojave ispucalih krajeva i pucanja, tršavost i beživotnost da ne pominjemo. Skalp luči loj koji kosi daje vlagu, međutim, taj loj ima tendenciju nakupljanja na skalpu. Ako imate dugu kosu, koren može da bude mastan, a ostatak kose suv i krt. Možete da upotrebite ulje od pšeničnih klica koje se sastoji od dugolančanih masnih kiselina koje imaju svojstva emolijensa, kako biste ublažili suvoću i kosu učinili mekom i hidriranom. Može da se koristi u tretmanima i maskama za kosu da bi regenerisalo i omekšalo kosu, posebno ako često koristite toplotu ili boje za kosu.

Vitamin E

Ulje pšeničnih klica sadrži brojne vitamine, uključujući i vitamin E. Vitamin E, ili tokoferol, je dobro poznat po korisnom delovanju na kožu i lako se apsorbuje u koži i kosi. Prema nekim izvorima, vitamin E može da pomogne formiranje ćelija kože. Međutim, on je izuzetno hidrirajuća supstanca što ga čini idealnim dodatkom šamponima i regeneratorima. Sadržaj vitamina E sprečava da se ulje užegne i na taj način produžava rok upotrebe proizvodima za negu kože i kose.

Skvalen

Ono što ulje od pšeničnih klica sadrži, između ostalog, je i polinezasićena mast koja se zove skvalen. Prema studiji koja je 2009. objavljena u časopisu Molekul, ulje jetre ajkule je najbogatiji poznati izvor skvalena, međutim, biljna ulja, poput ulja pšeničnih klica, takođe ga sadrže. Skvalen je glavna komponenta polinezasićenih lipida površine kože pa je tako veoma blizak loju koji proizvodi organizam. Ovu vrstu ulja ćelije kože i kose lako apsorbuju i već se koristi u kozmetičkim preparatima.

B vitamini

Ulje pšeničnih klica sadrži i brojne B vitamine – B1, B2 i B6. Premda se ulje ne guta, koža lako apsorbuje B vitamine. Oni pomažu da se popravi cirkulacija krvi u skalpu,  a neke kompanije koriste kompleks B vitamina za debljanje dlake. B vitamin su potrebni organizmu za formiranje ćelija i tkiva, posebno krvi i nerava. Vitamin B6 ima ulogu u inkorporaciji L-cisteina u ćelije kose. Žurnal dermatološke nauke je 2006. objavio studiju koja pokazuje kako se alopecija kod pacova sprečava suplementacijom L-cisteinom i vitaminom B6.

Ulje pšeničnih klica u ishrani

Daje energiju

Ulje pšeničnih klica je bogato dugolančanim, zasićenim primarnim alkoholom koji se zove oktakozanol. On popravlja mišićnu energiju. Stoga se ulje pšeničnih klica svesrdno preporučuje sportistima. Ono daje energiju i kiseonik tokom treninga i čini vas ornima.

Pozitivno deluje na nervni sistem

Ulje pšeničnih klica je korisno za popravljanje raspoloženja jer sadrži dobre omega 3 masne kisleine koje sistematski utiču na regulisanje rada nervnog sistema. Čini vas energičnima i u velikoj meri smanjuje stres jer sadrži vitamine B kompleksa.

Sprečava urođene defekte

Ulje pšeničnih klica sprečava nastanak brojnih vrsta urođenih defekata poput impotencije i spontanog pobačaja. Bogato je vitaminom E. Ulje pšeničnih klica se preporučuje i trudnicama jer ima brojna korisna dejstva i sprečava urođene defekte. Pomaže i stvaranju zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Sprečava akumulaciju masti

Ulje pšeničnih klica je borac protiv sala, a kada se redovno koristi pomaže u smanjenju masnih naslaga na telu. Može da se uvrsti u bilo koju dijetu za mršavljenje jer je izuzetno delotvorno.

Popravlja nivo šećera u krvi

Ulje pšeničnih klica ima visok sadržaj magnezijuma. Iz tog razloga, kada se redovno koristi, održava zdrav nivo šećera u krvi, što je posebno važno za pacijente koji boluju od dijabetesa. Drži nivo šećera u krvi pod kontrolom i tako u velikoj meri kontroliše dijabetes.

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Ulje pšeničnih klica snižava nivo lošeg holesterola i pojačava cirkulaciju krvi, što zauzvrat održava zdravlje srca. Pojačana cirkulacija krvi pomaže i očuvanju zdravlja kože i kose.

Poboljšava ukupno zdravlje

Redovno konzumiranje ulja pšeničnih klica obezbediće vam zdrav i dug život bez bolesti. Ono sprečava brojne bolesti, smanjuje nivo stresa i daje energiju. Ako želite da vodite zdrav život, u svakodnevnu ishranu uključite tri šolje pšenice.

Da biste iskoristili sve blagodeti ulja pšeničnih klica, pomenute ranije, uvrstite ga u ishranu. To  možete da učinite i na sledeće načine:

  • dodavanjem u keks, hleb, vafle itd.
  • posipanjem sladoleda, čorbi, salata ili ceralija
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply