maska za lice od kurkume i meda

Za kurkumu ste svakako čuli – za ovom biljkom vlada prava pomama, jer je zdrava na mnogo načina i koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini. Međutim, da li ste znali da kurkuma može biti dobra i za kožu?

Kurkuma, ili indijski šafran, se vekovima koristi kao boja za tekstil zbog svoje karakteristične žute boje. Kurkuma je izuzetno zdrava, ne samo kada je unosimo u sebe, već i kada je nanosimo na sebe. Žene u indiji vekovima koriste kurkumu za pravljanje pilinga za telo i maske za lice kako bi očistile kožu.

Kurkuma, koja je glavni sastojak karija, može biti odličan lek za razne probleme sa kožomakne, psorijazu, suvu kožu, bore i tamne kolutove ispod očiju.Zlatna maska za lice od kurkume ublažava upale kože jer je bogata antioksidansima, i usporava oštećenje ćelija. I na kraju, kurkuma za lice ublažava pigmentaciju kože i ujednačava njenu boju.

maska za lice od kurkume

Zbog čega je kurkuma toliko dobra za lice ? Dokazano je da kurkuma ima odlično antiupalno dejstvo zbog isparljivih ulja i sastojka koji joj daje karakterističnu žutu boju, kurkumina. Kurkumin je fitonutrijent i ima jaka antiupalna svojstva – podjednako jaka kao i mnogi komercijalni proizvodi, ali za razliku od njih, kad se primeni kao maska za lice nema nikakva neželjena dejstva.

Povezano>>> Kurkuma za lice: “Zlatne maske Indije” originalni, izvorni recepti

Maska za lice od kurkume je sjajan piling, a veoma ju je lako napraviti kod kuće. Potrebno vam je samo par sastojaka. Ipak, imajte na umu da postoji mogućnost alergijske reakcije na kurkumu. Iako su ovi slučajevi retki, najbolje je da se maska za lice od kurkume prvo testira tako što ćete je naneti na manji deo kože.Kurkuma maska za lice može da ostavi žute fleke na koži. Za uklanjanje žutih fleka sa kože koristite običan, blag sapun i pazite da vam maska ne dospe na odeću ili nameštaj, jer može ostaviti fleke.

Ako se alergijska reakcija ne pojavi, obavezno isprobajte ovu masku od kurkume za sjajnu kožu!

Idijska zlatna maska za lice od kurkume recept

Sastojci:

 • Pola kašičice kurkume u prahu
 • Pola kašičice organskog jabukovog sirćeta
 • Jedna supena kašika prirodnog meda
 • Pola kašičice mleka ili jogurta
 • (po želji) kap esencijalnog ulja limuna ili par kapi limunovog soka, za dodatno posvetljivanje kože

Upotreba:

 • Dobro se umijte i operite ruke, kako biste uklonili sve nečistoće.
 • U manjoj posudi izmešajte sve sastojke tako da dobijete gušću i ujednačenu smesu. Pazite da maska od kurkume ne bude bistra, jer će onda kapati sa lica.
 • Pažljivo nanesite masku na lice, izbegavajući deo oko očiju.
 • Ostavite masku na licu 15-20 minuta, a zatim se umijte toplom vodom.
 • Ako vam ostane maske, možete je čuvati u frižideru i iskoristiti sledeći put.
 • Maska za lice od kurkume se koristi dvaput nedeljno.

Mada se kurkuma sve češće navodi kao jedan od sastojaka za pripremu vrlo ukusnih jela, ne može se osporiti i uticaj koji njeno korišćenje ima za negu kože, ali i kose.

>>> Najbolje maske od kurkume za lice i kosu

U poslednje vreme je naročito poznata maska za lice od kurkume, koja se u kombinaciji sa različitim sastojcima koristi za negu problematične, ali i masne i suve kože.

Zahvaljujući kurkuminu koji se u njoj nalazi, a koji je poznat po svom protivupalnom, kao i antialergijskom dejstvu, kurkuma kao maska za lice se posebno preporučuje za primenu kod bubuljica i akni, to jest kod problematične kože.

Takođe je poznato i da pomenuti sastojak ima pozitivan uticaj na poboljšanje kvaliteta kože lica, jer umiruje njenu iritiranost, te je podmlađuje, a ujedno i utiče na usporavanje procesa njenog starenja, pa se maska za lice sa kurkumom može koristiti, sa podjednakom uspešnošću kod svih tipova kože.

Maska za lice od kurkume i meda

Maska od kurkume u kombinaciji sa mdeom se obično koristi kada je u pitanju nega problematične kože. Pored ova dva sastojka, potrebno je dodati još i jogurt, kao i malo aloje vere.

Prema receptu, biće vam potrebno po pola kafene kašičice meda i kurkume, te jedna kašičica jogurta, kao i par kapljica aloje.

Ovako pripremljena maska od kurkume za lice se nanosi na prethodno očišćenu kožu, a trebalo bi da stoji oko pola sata, nakon čega je potrebno lice oprati mlakom vodom.

Maska od kurkume i limuna

Kada je u pitanju ova kombinacija, naglašavamo da se maska za lice sa kurkumom i limunom, najpre preporučuje za negu suve kože.

Od sastojaka će vam, izuzev soka od limuna i praha kurkume, biti potrebno i jedno belance, kao i malo maslinovog ulja.

Kurkuma kao maska za lice u ovoj varijanti se priprema jednostavno, mešanjem svih navedenih sastojaka, a kada se stegne na licu, možete je isprati mlakom vodom i sačekati da sekoža osuši, pa naneti kremu, ako želite.

Maska za lice od kurkume i jogurta

U mnogim časopisima i na internetu se maska za lice sa kurkumom i jogurtom naziva i zlatnom maskom Indije. Osnovni razlog za takav naziv je vezan za istorijske činjenice, koje govore da se upravo kurkuma kao maska za lice u ovoj zemlji vekovima koristi. Obično se navodi da je ona primenljiva za različite tipove kože, ali uz dodavanje različitih sastojaka, a njeno blagotvorno dejstvo je relativno brzo vidljivo.

Osim za negu kože, ova maska se preporučuje i za primenu kod pojave bubuljica i akni, ali i mitisera, te se smatra da ima uticaja i na smanjenje fleka.

Kada se koristi za mešovitu i normalnu kožu, odnosno onu na kojoj su se pojavile fleke, maska od kurkume i jogurta se priprema uz dodatak par kapljica soka od limuna.

Potrebno je pomešati po polovinu kafene kašičice kurkume i jogurta, te dodati istu količnu maslinovog ili kokosovog, te nekog drugog ulja, a ako se primenjuje maska od kurkume za lice koje je suvo, odnosno ako je potrebno smanjiti bore.

Kurkuma za bubuljice

Razlog zbog koga maska za lice sa kurkumom najpre preporučuje za lečenje bubuljica je vezan za lekovite sastojke koje kurkuma sadrži, a koji imaju izuzetno blagotvorno dejstvo u ovim situacijama. Takođe se koristi i kurkuma za akne, a postoje indicije da se poboljšanje vidi već nakon nekoliko korišćenja.

U ovom slučaju se maska za lice od kurkume priprema vrlo jednostavno, a koristi se samo kurkuma i obična voda. Nakon nanošenja ovako pripremljene smese je potrebno ostaviti da se ona osuši, a zatim lice isprati mlakom vodom.

Kurkuma za lice iskustva

Mora se priznati da kada je u pitanju kurkuma za lice, iskustva su različita, ali su u većini slučajeva pozitivna.
Jedno od onih, koje bi moglo da bude smatrano donekle negativnim se odnosi na podatak da se mora znati da maska za lice sa kurkumom nema magična svojstva, kao što se često može pročitati, tako da neće baš preko noći potpuno ukloniti bubuljice, bore ili akne, već to sve ide postepeno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply