Kumkvat je jedna od najmanjih citrusnih voćki. Ima kiselkasto-sladak ukus, sočna pulpa kumkvata u sredini ima male zelene semenke koje bi trebalo ukloniti pre jela. Uprkos tome što je jako mala, ova vrsta pomorandže je pravi „rudnik“ nutrijenata.

Poreklom je iz jugoistočnih planinskih krajeva Kine i postoje četiri različite sorte ove pomorandže.Sve četiri sorte ovog voća imaju vrlo malo razlike u obliku i ukusu; takođe, i nutricionističke vrednosti su prilično slične.

Kumkvat zdravstvene dobrobiti

Medicinski stručnjaci su potvrdili da kumkvat voće ima gotovo bezbroj povoljnih dejstava po zdravlje. U nastavku navodimo samo neka od njih:

1. Antioksidansi
Kumkvat voće je neverovatno bogato vitaminom C, supstancom rastvorljivom u vodi koja je odlična za uništavanje infekcija izazvanih patogenim mikroorganizmima. Prodire duboko u ćelijsku membranu i štiti ćelije od virusa i bakterija. Dovoljan unos vitamina C svakoga dana takođe je odlična prevencija protiv srčanih oboljenja, šloga i smanjuje rizik od osteoartritisa i reumatskog artritisa.

2. Prevencija za karcinom
Pošto je vrlo bogat esencijalnim flavonoidima poput karotena, luteina, tanina i zeaksantina, kumkvat ima odličan potencijal da deluje kao antikancerogeni agens. Ovi flavonoidi uništavaju karcenogene ćelije i sprečavaju razvoj tumora. Ako unosite dovoljno flavonoida, vaš organizam postaje otporan na agense koji izazivaju karcinom i štetne mikrobe.

3. Kumkvat voće je bogat je izvor minerala
Ovo sočno voće je odličan izvor gvožđa, kalijuma i bakra i mnoštva drugih minerala koji su neophodni za optimalno funkcionisanje organizma. Gvožđe i bakar podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i tako obezbeđuju potrebnu „isporuku“ kiseonika u sve organe i delove tela. Bakar je važan za održavanje normalnog rada srca i stabilnog krvnog pritiska.

4. Benefiti kore kumkvata
Kao i kod većine drugog voća, kora kumkvata je takođe jako hranljiva. Sadrži supstasne poput limonena, pinena, alfa-befgamotena i kariofilena. Sve ovo sprečava razvoj kancerogenih ćelija. Takođe dosta pomaže kod kamena u žuči i olakšava simptome gorušice, kao i još nekih zdravstvenih problema.

kumkvat voće

 

Nutritivna vrednost

 RDA

Energija71 Kcal3.5%
Ugljeni hidrati15.90 g12%
Proteini1.88 g3%
Masti0.86 g4%
Holesterol0 mg0%
Dijetalna vlakna6.5 g17%

Vitamini

Folati17 µg4%
Niacin0.429 mg2.5%
Pantothenska kiselina0.208 mg4%
Piridoksine0.036 mg3%
Riboflavin0.090 mg7%
Tiamin0.037 mg3%
Vitamin A290 IU10%
Vitamin C43.9 mg73%
Vitamin E0.15 mg1%
Vitamin K0 µg0%

Elektroliti

Natrijum10 mg0.5%
Kalijum186 mg4%

Minerali

Kalcijum62 mg6%
Bakar0.095 mg10%
Gvožđe0.86 mg11%
Magnezijum20 mg5%
Mangan0.135 mg6%
Selen0.0 mcg0%
Cink0.17 mg1%

Fito-nutritijenti

Carotene-ß0 µg
Carotene-α155 µg
Cryptoxanthin-ß193 µg
Lutein-zeaxanthin129 µg

– Voće kumkvat je neverovatno bogato vitaminima. Prema nutricionističkoj tabeli Američkog instituta za poljoprivredu, 100 grama ovog voća sadrži umerene količine vitamina C (73%), A (10%) i K (1%). Pomenuti vitamini su veoma značajni za dobro funkcionisanje svih organa u telu.

– Takođe, kumkvat je voće veoma bogato brojnim vitalnim mineralima poput gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra itd. Ovo fantastično citrusno voće može biti odlična dijetetska alternativa određenim suplementima, jer sadrži 17% dijetetskih vlakana na 100 grama voća.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply