Apsolutno najbolja zaštita imunološkog sistema jeste uravnotežena ishrana na bazi različitog voća, povrća, integralnih žitarica, semenki i jezgrastog voća (sve ove namirnice odličan su izvor neophodnih antioksidansa).

Najbolji izbor namirnica

Vitamin C je najjači stimulans za imunitet – ova materija uslovljava povećanje broja belih krvnih ćelija (limfociti), kao i antitela u organizmu. Takođe, vitamin C povećava broj interferona antitela koja oblažu površinu ćelija i sprečavaju prodor virusa, i stimuliše aktivnost imunoloških ćelija kao što su neutrofili i fagociti.

Osim namirnica bogatih vitaminom C, u ishranu uključite i bobičasto voće, limun i mango (zbog sadržaja vitamina C);
namirnice bogate vitaminom E, kao što su pšenične klice, integralne žitarice, semenke, jezgrasto voće, avokado, sve vrste zelenog povrća, paradajz, jer sadrži crveni pigment likopen, koji deluje kao antioksidans u neutralisanju ćelijskih oštećenja; sve vrste voća, budući da je bogato antioksidansima; slatki krompir, šargarepu i bundevu, pošto imaju visok sadržaj beta-karotena; meso lososa, sardine, skuše i lanene semenke, zbog omega-3 masnih kiselina; beli luk, jer je najmoćniji prirodni antibiotik.

5 biljaka za jačanje imuniteta

1. EHINACEA Ehinacea je jedno od primarnih sredstava za eliminaciju mikroba iz organizma. Ekstrakt ove biljke efikasan je uborbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija i može se istovremeno koristiti s drugim biljnim sredstvima u „gašenju” infekcije u čelom telu.

biljke za jacanje imuniteta

2. ASTRAGALUS U kineskoj medicini primenjuje se već vekovima, a otkako su efekti ove biljke u jačanju imuniteta prepoznati na Zapadu, često se upotrebljava i u ovom delu sveta. Astragalus može biti idealan za svakog čiji je imunitet narušen iz bilo kojih razloga. To znači da ga mogu koristiti osobe koje često pate od prehlade, kao i one koje se boreskancerom.

3. BELI LUK Ovo je jedna od nekoliko biljaka s univerzalnim koristima. Svakodnevno konzumiranje održava organske funkcije na način na koji to može malo drugih biljaka. Beli luk je medu najefikasnijim prirodnim antimikrobnim sredstvima, što znači daje podjednako delotvoran u borbi protiv virusnih, bakterijskih i parazitskih infekcija. Njegovo aromatično ulje u velikoj se meri izlučuje preko pluća, zbog čega se koristi u tečenju sistemskih infekcija, kao što su hronični bronhitis, katar pluća, učestale prehlade i grip.

4. ZOVA Zova je još jedna od biljaka s antiviralnim dejstvom. Pomaže u obaranju povišene telesne temperature, ublažavanju simptoma gripa i u jačanju imuniteta. Njeni cvetovi koriste se za održavanje mukusne sluzokože nosa i grla i ublažavaju simptome katara, sinusitisa, alergijskog rinitisa, polenske groznice, kašlja grlobolje, postnazalnog slivanja mukusa i hronične upale uha.

5. SIBIRSKI ŽENŠEN Naučne studije su pokazale znatna poboljšanja brojnih parametara optimalne funkcije imunološkog sistema kod zdravih osoba koje su mesec dana uzimale ekstrakt sibirskog ženšena. Brojne laboratorijske studije takođe ukazuju na pozitivan efekat ove biljke u jačanju imuniteta.

Terapije za jačanje imuniteta

Raspoloženje i mentalno stanje osobe u velikoj meri utiču na funkciju imunološkog sistema, što znači da je od velikog značaja sve ono što vam pomaže da postignete pozitivno emotivno stanje.

Akupunktura može pomoći u stimulaciji i održavanju normalne funkcije imuniteta. Sve vrste masaže, naročito manuelna limfna drenaža, stimulišu protok limfe i jačaju otpornost organizma na viruse.
Psihoterapija i psihološko savetovanje omđgućavaju detektovanje skrivenih uzroka stresa, anksioznosti i depresije, koji slabe odbrambene snage organizma.

Meditacija ne utiče samo na usporavanje pulsa i snižavanje krvnog pritiska, već pomaže u borbi protiv stresa i jačanju imuniteta.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply