Ne postoji nijedan konkretan metod ili dijeta koja garantuje da ćete brzo smršati 5 kg. Kombinacija zdrave ishrane, vežbanja i čvrsta volja i upornost će vam pomoći ne samo da brzo izgubite suvišne kilograme, već takođe vode i znatno zdravijem životu.

Brza pretraga za gubljenje težine će vas dovesti do raznovrsnih dijeta koje su u modi, poput Atkinsove dijete, Dijete 5 faktora, Dijete po krvnim grupama i sl. Ove dijete će vam svakako pomoći da smršate, ali da li ćete moći da održite željenu težinu kad je dostignete – to niko ne može da vam garantuje.

1. Pazite šta jedete
Da biste što brže smršali 5 kilograma, počnite da jedete niskokaloričnu i niskomasnu hranu. Jedite manje obroke 4 ili 5 puta dnevno. Smanjite unos kalorija tokom dana tako što ćete jesti niskokalorične namirnice i smanjiti porcije koje jedete. Izbegavajte hranu koja sadrži mnogo masnoća, poput pržene hrane, masnih mlečnih proizvoda, slatkiša, brze hrane, proizvoda od belog brašna i peciva. Ubacite u ishranu što više svežeg voća, povrća, semenki, koštunjavog voća, nemasnog mesa, ribe i nemlevenih žitarica. Smanjite zaslađene čajeve i kafe, sokove i alkohol.

kako smrsati 5 kg

2. Radite raznovrsnije vežbe
Najbrži način da izgubite 5 kilograma jeste da sagorite kalorije, a najbolji i najbrži način da to i postignete jeste vežbanje. Pokušajte sa vožnjom bicikla, plivanjem, kik-boksom, aerobikom, plesom ili bilo kojom kardio vežbom. Uključite i vežbe sa tegovima i fokusirajte se na najveće grupe mišića. Dizanje tegova iz benča, obično disanje tegova, čučnjevi sa tegovima i sve ostale kombinacije biste definitivno trebali da isprobate ne samo da biste dobili na mišićnoj masi, već i da biste brže sagoreli masnoće.Mnogi žele mršavljenje bez vežbanja ali bez adekvatne fizičke aktivnosti teško da ćete smršati.

3. Pijte mnogo vode
Voda ne sadrži kalorije i stvara osećaj sitosti kada je pijete, posebno ako je pijete pre obroka. Ne samo da održava organizam hidriranim, pomaže u bržem izbacivanju štetnih toksina i ubrzava metabolizam, već takođe održava jetru i bubrege u dobrom stanju i pomaže im da bolje funkcionišu. Američki Institut za medicinu preporučuje da muškarci piju oko 3,7 litara vode dnevno, a žene 2,7. Zato – pijte vodu.

4. Budite motivisani
Još jedan važan faktor kod mršavljenja jeste da postavite realne ciljeve. Realne u smislu da biste trabali da budete praktični u vezi toga koliko kilograma želite da izgubite. Nerealna očekivanja će smanjiti šanse da izgubite kilažu. Zato ostanite fokusirani na plan koji ste zacrtali i motivišite sebe tako što ćete na umu imati veći cilj kada postignete ovaj. Analizirajte tip vašeg organizma, način života, koliko ste fizički aktivni tokom dana itd.Smršati 5 kg bez dijete je svakako moguće ali je nerealno očekivati da to postignete za 5 dana.Višak kilograma se nakupljao mesecima iako mnogi kažu malo sam se ugojio tokom praznika.To jednostavno nije moguće! Za kilogram sala je potrebno 7.000 kalorija više a teško da toliko viška unesete za nekoliko dana.Ako povećate unos slane hrane, so će vezati vodu pa ćete biti teži kad stanete na vagu.

5. Ostanite odlučni
Vaš stav je važan kada razmatrate najbrži način da smršate 5 kg. Vaš lični stav prema vašem telu ima mnogo uticaja na vaš organizam. Ako imate malo samopouzdanja, uvek ćete razmišljati o svojim problemima sa težinom i tako ih samo činiti većim. Postanite samopouzdaniji i volite sebe. Ovo svakako ne znači da ne treba da radite ništa po pitanju skidanja suvišnih kilograma. Samo nemojte da im pridajete prevelik značaj.