Promenljive jesenje temperature “idu na ruku” virusima koji napadaju sluzokožu grla ili ždrela, iritiraju je, pri čemu osećamo “grebanja”, zacrveni se i javlja se otok. U težim slučajevima dolazi i do upale krajnika. Osim toga i bakterije mogu da prouzrokuju upalu grla i krajnika ili anginu. Posebno su opasne bakterije streptokoke jer preko krvi mogu da se prošire i izazovu upalu zglobova ili oštete srce i bubrege. Nisu retke ni takozvane “superinfekcije”, kada zbog upale prouzrokovane virusima oslabi imunitet i nastupi bakterijska infekcija. U tom slučaju se upala grla proširi na dublje disajne puteve i postoji opasnost od upale pluća.

Na sreću, postoje biljni čajevi koji pomažu da se izleče ove upale, bilo da su akutne ili hronične. Najčešće se upotrebljava lekovito bilje koje deluje blago, sadrži sluz, pektin, tanin i etarska ulja. Medu njima su kamilica, žalfija, beli i crni slez, nana i hajdučica, ali i tran-davilje, majska ruža, dobričica, kupina, trava od srdobolje…

Trandavilje

Ovo cveće gaji se u dvorištima, a sve do kraja jeseni prikupljaju se samo lekoviti tamnoljubičasti i crveni cvetovi. Čak i suvi sadrže sluz, tanine i antocijanske boje.

RECEPT

– 20 g cveta trandavilja
– 20 g cveta majske ruže
– 20 g crnog sleza
– 20 g belog sleza
– 20 g podbela
Kašiku mešavine prelijte sa 2 dl proključale vode i poklopite. Posle dva sata procedite i tokom dana grgljajte nekoliko puta.

Kamilica

Etarsko ulje tamno plave boje, ali i gorke materije i tanini pomažu da se “ugase” upale grla i krajnika.

RECEPT

– 25 g kamilice
– 25 g nane
– 25 g žalfije
– 25 g anisa
Kašiku mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode i odmah poklopite. Posle 2 sata procedite, grgljajte i pijte čaj nekoliko puta tokom dana.

KUPINA

Osim ploda lekovite osobine imaju i listovi. U osušenom listu ima flavona, organskih kiselina, vitamina C i, najviše, tanina. Zbog ovog poslednjeg napici imaju opor ukus, ali površinski skupljaju tkiva i pomažu u slučaju upale sluzokože.

RECEPT

– 25 g Usta kupine
– 25 g Usta jagode
– 25 g Usta ribizle
– 25 g Usta maline
U 2 dl vode dodajte kašiku mešavine i kuvajte 5 minuta. Sklonite sa ringle, poklopite i sačekajte da se malo prohladi. Topao čaj procedite i grgljajte nekoliko puta dnevno.
NAPOMENA: Preostalu količinu malo zagrejte pre svake upotrebe.

Majska ruža

Osušeni krunični listići, ubrani pre nego što se cvetovi potpuno razviju, bogati su, između ostalog, taninom, galnom kiselinom i etarskim uljem. Zbog toga sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama i koristi se za lečenje zapaljenja sluzokože.

– 100 g samlevenog osušenog cveta majske ruže
– 0,5 dl 50% alkohola ili prepečenice
– 5,5 dl 96% alkohola
– 1/2 kg meda
Samleveni cvet prelijte 50% alkoholom (prepečenicom), posle 3 sata dospite 96% alkohol, poklopite i povremeno promešajte varjačom. Posle 5 dana procedite i pomešajte s medom. Kašiku smese razmuuteu čaši vode, 2-3 puta dnevno grgljajte, pa progutajte.

Dobričica

Raste u šumama i na vlažnim livadama, a za lek se upotrebljava lišće koje sadrži tanine, etarsko ulje, vitamin C, sirćetnu i vinsku kiselinu… Najčešće se koristi za lečenje disajnih puteva i protiv upaljenog grla.

RECEPT

– 30 g dobričice
– kašika meda
– 1,25 dl jabukovog sirćeta
– 1,25 dl vode
Pomešajte vodu i sirce, dodajte dobričicu i med i kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Kad se prohladi procedite i grgljajte bar 5 puta dnevno.

Saznajte više>>> Kako da izlečite bolno grlo i krajnike za samo 4 sata

Trava od srdobolje

Iako se ova biljka, odnosno njen koren, u narodnoj medicini najčešće koristi protiv dizenterije (srdobolje), efikasno leci i upale usne duplje, grla i krajnika jer površinski skuplja tkiva.

RECEPT

– 20 g korena trave od srdobolje (Potentilla tormentUla)
– 20 g bedrinca (Pimpinella saxifraga)
– 20 g žalfije
– 20 g hajdučke trave
– 20 g kamilice
Sa 3 dl ključale vode poparite 2 kašike mešavine, poklopite i ostavite na mlakoj ringli 2 sata. Procedite i grgljate 4-5 puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply