Svi znamo za poslovicu “Jedna jabuka na dan tera doktora van”, zar ne?

A isto bi se moglo reći i za pomorandžu.

Postoji na stotine razloga zašto je pomorandža na dan dobra ideja. Kao prvo, siromašna je kalorijama, ali je bogata hranjivim materijama. Zbog nje nam je koža lepša i svilenkastija, a kosa jača.

Isto tako, sadrži 170 različitih fitohemikalija i više od 60 flavonoida, od kojih su mnogi poznati da imaju protuupalna svojstva i jaka antioksidantna dejstva.

Pomorandža je zbog svoje sočnosti, slatkoće i bogatstva vitaminom C savršen međuobrok i dodatak mnogim poslasticama. Nije ni čudo što je jedno od najpopularnijih voća na svetu.

Pa ko bi odolio njenim mekanim i sočnim kriškama i slatko-kiselkastom ukusu? Uz to što je stvarno ukusna, ova ‘zlatna jabuka’ nudi brojne pogodnosti za zdravlje.

1. Pomorandža jača imunitet

Prvo i osnovno – pomorandža je izvrstan izvor vitamina C.

Jedna srednja pomoradža može ispuniti oko 72% dnevne potrebe za vitaminom C.  A zašto je ovaj vitamin toliko bitan? Pa jedan od razloga je taj što je vitamin C zapravo antioksidans koji igra ključnu ulogu u obrani organizma od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Takođe smanjuje upale u stanjima povezanih s imunološkim sistemom kao što je artritis. Iako je ovaj podatak sporan, istraživanja ukazuju na to da vitamin C igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, štiti organizam od prehlada, kašlja ili bilo kojih drugih uobičajenih infekcija.

2. Pomorandža pomlađuje kožu

Jeste li znali da se kao glavni sastojak u većini kozmetičkih proizvoda za negu kože krije upravo ekstrakt pomorandže?

Pa verovatno postoji dobar razlog zašto su narandže toliko popularne u maskama i kremama za lice. A to je zato što vitamin C sprečlava oštećenja kože tako da uklanja slobodne radikale.

Vitamin C je takođe uključen u sintezu kolagena – važne komponente za održavanje lepe i zdrave teksture kože. Takođe sprečava starenje i boranje kože.

Osim vitamina C, narandže su bogate i vitaminom A koji pomaže u održavanju zdravlja kože.

Želite li osvežiti svoju kožu, na lice stavite obloge od soka narandže. Tako ćete omekšati nadraženu kožu, potaknuti proizvodnju kolagena i osloboditi kožu od odumrlih ćelija.

Ako imate malo više vremena probajte napraviti jednostavnu masku za lice od pomorandže i maslinovog ulja.

Pomorandžu dobro operite, narežite je i stavite u multipraktik sa 2 kašike maslinovog ulja. Dobivenom smesom izmasirajte lice i vrat i ostavite je da deluje kojih 20-ak minuta. Višak uklonite papirnatom maramicom. Ova maska će vašu kožu učiniti glatkom i mekanom, a odlično uklanja i mrtve ćelije sa koži.

3. Pomorandža štiti zdravlje oči

Narandže su bogate vitaminom A koji osigurava zdravlje sluznica u očima. Vitamin A se u organizam može uneti u obliku karotenoidnih spojeva kao što su lutein i beta-karoten.

Ishrana bogata luteinom (jaja, kelj, spanać, kukuruz, brokoli …) štiti očne ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala te sprečava razvoj senilne makularne degeneracije.

Takođe je vitamin A neophodan za stvaranje vidnog pigmenta (rodopsina) koji oku omogućava prilagođavanje prema jačini svetlosti. Zbog samo malog nedostatka ovog vitamina može se javiti i noćno slepilo.

Naravno, ovde je i vitamin C koji ima jaka antioksidativna delovanja, usporava i sprečava razvoj mrene te smanjuje štetno delovanje slobodnih radikala.

4. Naranča sprečava razvoj bolesti srca

Ovo je još jedna zdravstvena korist pomorandže zbog njenog bogatstva vitaminom C.

Zbog raznih fizičkih i hemijskih reakcija u našem organizmu, konstantno se stvaraju i slobodni radikali.

Slobodni radikali podstiču oksidaciju holesterola čije se molekuli nakupljaju na ćelije krvnih sudova. To dovodi do začepljenja arterija koje mogu uzrokovati srčani udar, koronarne arterijske bolesti ili čak moždani udar.

Vitamin C i flavonoidi u pomorandžama neutrališu slobodne radikale, snižavaju nivo holesterola i sprečavaju blokiranje vena.

5. Narandža jača mentalne sposobnosti

Folna kiselina i vitamin B9 u narandži promovišu zdravlje mozga i drže ga u vitalnom stanju.

Zbog ovih se nutrijenata i trudnicama preporučuje da jedu narandže kako bi smanjile rizik da im dete pati od kasnijih neuroloških poremećaja.

Pomorandže takođe sadrže fitonutrijente koji se nazivaju polifenoli i imaju značajnu ulogu u razvoju funkcije učenja i pamćenja u mozgu.

6. Pomorandža je izvrsna za dijabetičare

Narandža je bogata vlaknima koja uravnotežuju nivo šećera u telu pa tako sprečavaju i razvoj dijabetesa.

Takođe su dobar izbor za one koji već pate od dijabetesa. Budući da dijabetičari ne smeju da jedu slatkiše ili drugu slatku hranu, mogu barem uživati u slatkoj narandži.

Koliko vidite, pomorandža stvarno ima mnogih dobrobiti za naše sveukupno zdravlje, a sve to zahvaljujući vitaminu C.

Kada sečete pomorandžu, nemojte uklanjati ona bela vlakna koja ostanu na kožici. Ona su veoma hranljiva, ublažuju probleme sa disanjem, poboljšavaju varenje i oralnu higijenu.

A uz konzumiranje narandže, vitamin C možete uneti i pomoću dodataka ishrani. Pobrinite se za svoje zdravlje i naoružajte se zdravim vitaminima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply