bol u donjem stomaku kod zena

[icegram campaigns=”14335″]

Mnogo je onih koji bar nekad u životu osete bol u stomaku, međutim, bol u donjem delu trbuha kod žena je prilično čest. Razlog pojave bola se razlikuje od osobe do osobe pa stoga i lečenje mora da bude individualno prilagođeno a ne univerzalno.

Trbuh je regija koja sadrži organe za varenje i koja je ograničena karlicom i dijafragmom. Bol u stomaku, uključujući i onaj u njegovom donjem delu, je termin koji se najčešće koristi da bi se opisao bol koji potiče iz organa smeštenih u trbušnoj duplji. U te organe spadaju želudac, tanko crevo, debelo crevo, jetra, žučna kesa, slezina i pankreas. Kod žena, najniži deo stomaka je zapravo karlica i u njoj su smešteni materica, jajovodi i jajnici.

Ponekad je teško utvrditi da li se bol oseća u trbušnoj ili karličnoj regiji. Bol u donjem delu stomaka kod žena može da bude zastrašujuć jer su sklone da odmah pomisle kako to može da ugrozi njihov reproduktivni proces, mada to nije uvek slučaj. Najčešći uzrok bola u donjem delu stomaka kod žena je menstruacija.

Postoje slučajevi kod kojih se bol u donjem delu stomaka javlja čak i usled problema sa organima koji uopšte nisu smešteni u trbušnoj duplji. Na primer, kod problema sa donjim delovima pluća ili bubrezima koji prouzrokuju bol u stomaku.

Bol u donjem delu stomaka kod žena može da bude znak brojnih zdravstvenih problema. U nekim slučajevima, bol brzo prolazi, dok u drugim zahteva jednostavno lečenje.

bol u donjem stomaku kod zena

Najčešći uzroci bola u donjem delu stomaka kod žena

Divertikulitis

Ovo je jedan od najčešćih uzroka bola u donjem delu stomaka. Divertikulitis nastaje kada dođe do upale malih kesastih proširenja (džepova) koja se zovu divertikuli, a koja se formiraju na oslabljenim mestima sluzokože debelog creva. Ovi džepovi mogu da se cepaju, otiču i postaju upaljeni. U druge simptome divertikulitisa spadaju povišena telesna temperatura, mučnina i povraćanje. Teži oblici ovog oboljenja zahtevaju hiruršku intervenciju.

Gasovi

Gasovi u digestivnom traktu su normalni i obično su rezultat gutanja i varenja. Nakupljanje gasova u intestinalnom traktu može da dovede do njihovog širenja, što izaziva nelagodu i bol. Pojava gasova može da bude prouzrokovana gutanjem veće količine vazduha od uobičajene, kao i konzumiranjem namirnica koje izazivaju gasove. Višak gasova se obično ublažava podrigivanjem ili flatulencijom (ispuštanjem vetrova).

Indigestija (slabo varenje)

Do ovog scenarija dolazi nakon jela i posledica je toga što želudac proizvodi više kiseline u reakciji na hranu. Želudačna kiselina može da nadraži jednjak, želudac ili creva. Indigestija se najčešće oseća kao nelagoda, bol ili osećaj pečenja. U druge simptome spadaju gorušica, osećaj naduvenosti i mučnina.

Hernija (kila)

Ovo je stanje kod koga neki unutrašnji organ ili drugi deo organizma strči kroz oslabljeni deo trbušnog zida. Javlja se kao izraslina ili guka, a većina kila se javlja u regiji trbuha ili prepona. Postoje brojne vrste hernija i neke od njih iziskuju hitnu medicinsku intervenciju.

Bubrežni kamenac

Formiranje kamenčića u urinarnom traktu može da izazove jak bol na boku i leđima, delu koji se najčešće naziva leva ili desna slabinska regija. Bol obično nailazi u talasima, jenjavajući i pojačavajući se u zavisnosti od kretanja kamenaca kroz urinarni sistem. Kada imate kamenac u urinarnom traktu, mokraća može da bude ružičasta, smeđa, mutna ili neprijatnog mirisa. Možete da imate i povišenu telesnu temperaturu, mučninu, povraćanje i drhtavicu.

Herpes zoster

Posledica istog virusa koji izaziva ovčje boginje, herpes zoster je reaktivacija virusa koji je bio pritajen do trenutka ponovne aktivacije, što se najčešće događa kada je imuni sistem oslabljen na neki način. Herpes zoster infekcija može da bude bolni osip koji izgleda kao traka puna plikova koja se obavija oko bočne strane tela. Ovaj osip je izuzetno zarazan i trebalo bi da se pokriva da bi se smanjilo izlaganje. Vakcina protiv herpesa zostera može da umanji šanse za dobijanje ove virusne infekcije.

Menstrualni grčevi

Svaka žena u reproduktivnom periodu će osetiti ovaj simptom bar jednom mesečno, obične pre početka menstruacije. Bol može da bude u rasponu od manje neprijatnosti do toliko jakog da remeti dnevne aktivnosti. Premda obično nije ništa ozbiljno, preporučuje se da posetite ginekologa ukoliko imate izuzetno jake menstrualne grčeve.

Endometrioza

Ovo je oboljenje koje nastaje kada se sluzokoža materice usadi van materice. Zbog specifične proliferacije (ćelijske deobe) i vaskularnosti (ispunjenosti krvnim sudovima) ovog tkiva, ono može da izazove bol i čak dovede do neplodnosti. U simptome spadaju bolni menstrualni grčevi koji se vremenom pojačavaju, bol tokom polnog odnosa i obilno menstrualno krvarenje. Uzrok endometrioze je nepoznat.

Cista na jajniku

To je kesa ispunjena tečnošću koja se nalazi na unutrašnjoj ili spoljašnjoj površini jajnika. Premda je većina cista dobroćudna, naročito velike ciste mogu da izazovu komplikacije. Veće ciste mogu da vrše pritisak na bešiku, pojačavajući mokrenje. Cista može da pukne i izazove jake bolove ili unutrašnje krvarenje. Preporučljivo je da odmah zatražite lekarsku pomoć ako osetite iznenadan, jak bol u trbuhu, bol praćen povišenom temperaturom i povraćanjem ili znakove šoka poput hladne i lepljive kože, ošamućenosti i ubrzanog disanja.

Torzija jajnika (uvrtanje jajnika)

Ovo oboljenje nastaje usled promene položaja jajnika u telu. Bolno uvrtanje jajnika može da preseče dotok krvi, izazivajući odumiranje jajnika. Do uvrtanja jajnika češće dolazi u trudnoći ili u periodu uzimanja hormona koji podstiču ovulaciju. Ovo oboljenje nije često ali se češće javlja u reproduktivnom periodu žene.

Ektopijska (vanmaterična) trudnoća

Do ove pojave dolazi kada se oplođena jajna ćelija usadi u jajovodu umesto u materici. Ovo je problem jer jajovod ne može da nosi fetus koji raste. Smatra se hitnim medicinskim slučajem jer jajovod može da pukne i izazove jake bolove u trbuhu.

Zapaljenska bolest male karlice (PID)

Ovo oboljenje je posledica nelečene polno prenosive bolesti poput hlamidije ili gonoreje. Žene  koje imaju zapaljensku bolest male karlice mogu, ali ne moraju, da osećaju simptome, a u njih spadaju bol u trbuhu, povišena temperatura, vaginalni sekret i bol ili krvarenje tokom polnog odnosa.

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba

Ovaj zglob se nalazi između sakruma (krsne kosti) i ilijačnih kostiju karlice. Krsna kost kod ljudi podupire kičmu, a nju sa obe strane podupiru karlične kosti. Sakroilijačni zglob kod žena može da bude izvor bola u nogama, preponama, donjem delu leđa i kukovima, naročito kod trudnica.

Abrupcija posteljice (prevremeno odvajanje posteljice)

Ovo je stanje kod koga se posteljica iznenada odvaja od zida materice. Ovo je opasna komplikacija jer je spojena posteljica neophodna da bi obezbeđivala dotok kiseonika i hranljivih materija do bebe. Do odvajanja materice obično dolazi u trećem trimestru trudnoće i praćeno je jakim, neprestanim, postepeno pojačavajućim bolom u donjem delu trbuha. Kada nastupi ovo stanje, neophodan je hitan carski rez.

Spontani pobačaj

Gubitak fetusa pre 20. nedelje trudnoće naziva se spontanim pobačajem, a može da prouzrokuje bol u donjem delu stomaka. U simptome spadaju grčevi, bol u leđima, vaginalno krvarenje i izbacivanje tečnosti ili tkiva iz vagine.

Sindrom policističnih jajnika

Ovaj hormonalni poremećaj se javlja kod žena u reproduktivnom periodu. U simptome spadaju bol u karlici, neredovne menstruacije, obilne menstruacije i prekomeran rast malja na licu i telu.

Salpingitis (zapaljenje jajovoda)

Ovo je bolest koja izaziva zapaljenje jajovoda usled infekcije različitim mikroorganizmima. U najvećem broju slučajeva nastaje zbog seksualnih odnosa bez zaštite. Ova bolest izaziva jake bolove u stomaku.

Drugi uzroci bola u donjem delu stomaka

Pankreatitis

Pankreatitis je upala pankreasa (gušterače), organa zaduženog za stvaranje hormona i enzima neophodnih za varenje hrane. Kada nastupi ovo oboljenje, ono može da dovede do bolova u stomaku i donjem delu leđa.

Išijas

Išijas nastaje kada dođe do kompresije i/ili nadražaja kičmenog korena (lumbalna i lumbosakralna kičma) jednog od pet živaca koji sačinjavaju išijadični nerv, a najdominantniji simptom je bol.

Bol u slabinama

Ovaj termin se odnosi na nelagodu ili bol koji se osećaju u gornjem delu trbuha, leđima ili bokovima. Ovaj bol je najčešće privremen, mada može da bude znak ozbiljnog oboljenja.

Apendicitis

Kada se javi bol na desnoj strani i počne da se širi na druge regije stomaka, to može da bude upala slepog creva. To je stanje koje se pogoršava za nekoliko sati.

Cistitis

Cistitis je infekcija bešike koja ima simptome poput bola u donjem delu stomaka, pritiska u stomaku, pečenja prilikom mokrenja i čestog mokrenja.

Fibroidi

Nekancerogene izrasline u materici mogu da budu praćene simptomima poput bola i pritiska u karlici, obilnog menstrualnog krvarenja, čestog mokrenja, konstipacije, kao i bola u leđima i nogama.

Kancer

Kada se u donjem delu stomaka nalazi kancerogena izraslina, ona može da dovede do blagih ili veoma oštrih bolova u toj regiji.

Holecistitis

Holecistitis je upala i otok žučne kese, usled čega se javljaju bolovi u donjem delu stomaka.

Opstrukcija creva (ileus)

Do ileusa dolazi kada je blokiran protok sadržaja iz gornjeg u donji deo creva. Ovo oboljenje izaziva jake bolove u stomaku.

Lečenje bola u donjem delu stomaka kod žena

Najčešći lek za bol u donjem delu stomaka kod žena su termofor sa toplom vodom i blagi analgetici – ovo se primenjuje u slučaju PMS-a ili pravih menstrualnih grčeva.

U slučajevima jačeg bola, lekar može da prepiše lekove za kontrolu hormona koji će smanjiti mogućnost upale i bolova u narednim mesecima.

Kada žena oseća oštre grčeve i bol u karlici, posebno one koji se javljaju sa jedne strane, u pitanju može da bude vanmaterična trudnoća. Ovo je hitan medicinski slučaj i neophodno je hitno zbrinjavanje.

Zapaljenska bolest male karlice takođe zahteva lekarsku intervenciju, pošto uznapredovali stadijumi ovog oboljenja obično znače da je neophodna operacija.

Nije neobično da se kod žena javljaju ciste ili fibroidi. Premda ih je većina bezazlena, drugi mogu da izazovu mnogo neprijatnosti pa je neophodno uklanjanje hirurškim putem.

Sindrom policističnih jajnika se često leči oralnim kontraceptivnim pilulama koje regulišu menstrualni ciklus. Međutim, operacija je i dalje jedna od mogućnosti lečenja.

U slučajevima upale slepog creva, operacija kojom se uklanja crvuljak može da bude neophodna.

Odlazak kod lekara će omogućiti pravilno ispitivanje uzroka bola u donjem delu stomaka, a ujedno i prikladan način lečenja.

Dijagnostikovanje bola u donjem delu stomaka kod žena

Kada žena koja oseća bol u donjem delu stomaka ode kod lekara, on će joj postaviti seriju pitanja o menstruaciji, mokrenju i pražnjenju creva. Osim toga, biće potrebno da opiše opšte zdravstveno stanje i bilo koje simptome koji mogu da deluju nepovezano, kao što su povišena temperatura i malaksalost. U nekim slučajevima lekar može da smatra prikladnim da postavi i neka pitanja o porodici, poslu i seksualnom životu.

Nakon početnog razgovora sa lekarom, sledi fizikalni pregled. Lekar će pregledati trbuh, a možda obavi i vaginalni pregled. Lekari često traže i uzorak urina na osnovu koga može da se otkrije infekcija. Ukoliko žena navede da ima vaginalni sekret, lekar može da uzme i vaginalni bris.

Ovo su neki od mogućih pregleda:

  • Ginekološki pregled može da podrazumeva uzimanje brisa, uključujući i cervikalni bris ili ultrazvučni pregled karlice. Radi dijagnostikovanja kancera mogu da se obave posebne analize krvi.
  • Endoskopski pregled creva se obavlja kada se sumnja da je uzrok problema debelo crevo.
  • CT skeniranje ili kompjuterizovana tomografija može da otkrije abnormalnosti u trbušnoj duplji.
  • Ultrazvučni pregled može da utvrdi uzrok koji potiče iz urinarnog trakta.

Bol u donjem delu stomaka – način života i prevencija

I pored toga što su neke vrste bola u donjem delu stomaka van naše kontrole, ipak možemo da brinemo o našim stomačićima i sprečimo neprijatnosti. Na primer, zdrav način života, koji podrazumeva ishranu bogatu hranljivim materijama i uzimanje velikih količina vode, može da spreči infekcije urinarnog trakta. Osim toga, može da spreči i konstipaciju koja je jedan od uzroka bola u donjem delu stomaka.

Evo još nekih saveta koje bi trebalo da imate na umu:

  • nosite pamučni donji veš
  • izbegavajte kontakt vagine sa parfimisanim proizvodima, kao što su intimni sapuni ili gelovi za tuširanje
  • radi prevencije bola tokom PMS-a i menstruacije, pokušajte da pijete sok od limuna i sok od đumbira
  • analgetike uzimajte tačno prema uputstvu
  • ne postavljate sami dijagnozu

Premda većina žena koje osećaju bol u donjem delu stomaka nemaju razloga za brigu, kada simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, to već može da bude znak nečeg ozbiljnijeg. Ako se nađete u takvoj situaciji, ne ustežite se da zatražite lekarsku pomoć. U brojnim slučajevima kada se na vreme počne sa lečenjem, smanjuju se šanse za nastanak trajnih oštećenja ili potreba za operacijom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply