Šta je hemangiom kože?

Hemangiom kože je abnormalno grupisanje krvnih sudova na koži ili ispod njene površine. Hemangiom kože može da izgleda kao beleg boje crnog vina ili maline, a može da bude i ispupčen. Hemangiomi kože se najčešće javljaju na licu, vratu i iza ušiju.Veoma su česti hemangiomi kod dece mada se mogu javiti i kod odraslih.

Šta je kapilarni a šta kaverozni hemangiom ?

Izrasline na spoljašnjem sloju kože su kapilarni hemangiomi (hemangioma capillare). Oni koji se nalaze dublje u koži su kavernozni hemangiomi (hemangioma cavernosum). Kapilarni hemangiomi se obično ne leče, međutim, kavernozne izrasline bi trebalo lečiti ukoliko ometaju vid ili disanje.

Hemangiomi kože se najčešće primete kod dece jer obično nastaju u ranom detinjstvu. Javljaju se i kod dečaka i kod devojčica.

Kaverozni hemangiom

Kaverozni hemangiom

Hemangiomi deluju kao nešto što bi moglo da boli, međutim, retko izazivaju bilo kakvu nelagodu. Nakon kratkog perioda brzog rasta, obično počnu da se smanjuju i nestaju sami bez ikakvog lečenja. Hemangiomi kože nisu kancerogeni, a komplikacije su veoma retke.Ipak kad se pojavi hemangiom na licu ili usni zbog estetskih razloga ljudi bi hteli da ga što pre uklone.

hemangiom kod beba

(Pored hemangioma na koži koji se može javiti na licu, nozi ili bilo kom delu tela, postoje i hemangiomi jetre, kičme,  tankog i debelog creva. Hemangiomi su benigni tumori, a u slučaju jetre i najčešći benigni tumori ovog organa. Što se tiče hemangioma tankog i debelog creva, oni su retki.)

hemangiom na kozi

Koji su uzroci hemangioma na koži?

Stručnjaci ne znaju zašto se formiraju ovi benigni tumori. Međutim, prema Dečjoj bolnici Viskonsin, kad je u pitanju hemangiom kod beba i dece češći je kod:

  • devojčica
  • novorođenčadi sa malom težinom na rođenju
  • nedonoščadi
  • bele novorođenčadi

U nekim slučajevima se hemangiomi javljaju porodično. Mogu da nastanu i spontano pa je zato moguće da ulogu ima i genetska komponenta. Nemoguće je sprečiti hemangiome kože jer je njihov tačan uzrok nepoznat.

hemangiom kod odraslih

Koji su simptomi hemangioma na koži ?

Hemangiom na koži je obično tamnocrvene ili ljubičaste boje. Izgledaju kao ispupčene lezije ili tumori na koži. Što je hemangiom dublji, to će biti i tamnije boje. Izrasline na površini kože (malinasti ili kapilarni hemangiomi) obično su tamnocrvene boje. Potkožne izrasline (kavernozni hemangiomi) izgledaju kao plave ili ljubičaste sunđeraste mase ispunjene krvlju.

Hemangiomi su obično mali, mada mogu da budu i prilično veliki. Hemangiomi kože se na početku javljaju kao male ogrebotine ili crvene fleke po koži, koje nastaju tokom prve dve ili tri nedelje života. Hemangiomi kod beba imaju tendenciju ubrzanog rasta tokom sledećih četiri do šest meseci.

Nakon ovog perioda rasta, hemangiomi ulaze u stadijum mirovanja. Trebalo bi da ostanu iste veličine nekoliko meseci ili godina, a nakon toga bi trebalo da počnu da se smanjuju.

Kako se dijagnostikuje hemangiom kože ?

Lekar može da dijagnostikuje hemangiom na koži prostim posmatranjem. Obično nije potrebno bilo kakvo drugo ispitivanje. Lekar može da vas uputi na analizu krvi ili biopsiju kože (uzimanje malog uzorka kože radi ispitivanja), ukoliko izraslina deluje abnormalno ili postoje i druge rane.

Kavernozni hemangiom se ispituje magnetnom rezonancom ili CT skeniranjem. Ove vrste snimanja omogućavaju lekarima da vizualizuju strukture iza kože i vide koliko hemangiom raste u dubinu.

Lekari mogu da koriste i Dopler ultrazvuk da bi ustanovili kako protiče krv kroz hemangiom. Ovo im omogućava da razlikuju hemangiom i druge, slične lezije, kao što su one koje nastaju usled rubeole, malih boginja ili papuloznog akrodermatitisa. Dopler ultrazvuk može lekarima da pomogne da ustanove da li hemangiom raste, miruje ili se smanjuje.

Kako se leči hemangiom na koži ?

Kapilarni hemangiomi se obično ne leče. Kod dece nestaju sami od sebe.Kako dete raste izraslina se smanjuje i obično sama nestaje.

Ukoliko se kavernozni hemangiom nalazi u regiji koja može da ometa vid ili disanje (oko očiju, nosa ili grla), lečenje je neophodno. Lečenje je neophodno i kada se javlja nelagoda jer je hemangiom veoma veliki ili postoji ulceracija (pucanje i krvarenje).

Lečenjem izraslina može da se smanji ili ukloni. Laserska operacija može da ukloni velike hemangiome kože koji izazivaju nelagodu ili stvaraju probleme posebno kad se jave na licu ili usni. Laserski tretman može da ublaži preostalu diskoloraciju nakon izlečenja hemangioma.

Ako hemangiom na licu brzo raste, kortikosteroidi, poput prednizona, mogu da uspore ili zaustave njegov rast. Mogu da se daju oralno, lokalno ili da se injektiraju u sam hemangiom. Moguća neželjena dejstva ovog načina lečenja su ozbiljna, a u njih spadaju usporen razvoj, visok nivo šećera u krvi, povišen krvni pritisak i katarakta.

Lek koji se zove vinkristin, a koji služi za lečenje drugih vrsta tumora, ponekad leči i hemangiome koji ometaju vid ili izazivaju probleme sa disanjem. Obično se administrira u obliku mesečnih injekcija.

Koje su komplikacije povezane sa hemangiomom na koži ?

Komplikacije hemangioma kože su izuzetno retke. Međutim, do njih može da dođe ako hemangiom raste veoma brzo ili se nalazi na opasnom mestu. U moguće komplikacije spadaju:

  • ulceracija (krvarenje)
  • promene vida (ako se hemangiom nalazi na oku)
  • otežano disanje (ako je hemangiom veliki i nalazi se na grlu ili nosu)
  • sekundarna infekcija

Hemangiom na licu i kod odraslih i kod dece izaziva veliku nelagodu iz estetskih razloga pa se preporučuje lasersko uklanjanje.

Povezano>>> Hemangiom na jetri simptomi i lečenje

Kakve su dugoročne prognoze ?

Hemangiom kod dece vremenom sam nestaje.Takođe i hemangiom kod odraslih posle perioda mirovanja (kad više ne raste) može da se značajno smanji ili potpuno nestane.Ukoliko smatrate da je vašem detetu potrebno lečenje tj. uklanjanje hemangioma na licu ili telu, porazgovarajte o tome sa vašim pedijatrom. Lečenje i uklanjanje se zasniva na pažljivom ispitivanju i posmatranju lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply