[icegram campaigns=”14147″]

Šta je hiperglikemija?

Najvažnije činjenice

 1. Visok nivo glukoze u krvi, ili hiperglikemija, prvenstveno se javlja kod osoba sa dijabetesom.
 2. Ukoliko se ne leči, može da dovede do hroničnih komplikacija, kao što su bolesti bubrega ili oštećenja nerava.
 3. Pravilno postupanje dijabetičara i pažljiva kontrola nivoa glukoze u krvi su delotvorni načini prevencije hiperglikemije.

Visok nivo šećera u krvi, ili hiperglikemija, vremenom može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kod osoba sa dijabetesom. Nekoliko faktora doprinosi pojavi hiperglikemije, uključujući i veći unos ugljenih hidrata od normalnog i manju fizičku aktivnost od normalne.

Redovna provera nivoa šećera u krvi je od presudne važnosti za osobe sa dijabetesom, pošto je mnogo onih koji ne osećaju simptome povišenog nivoa šećera u krvi.

hiperglikemija

Koji su simptomi hiperglikemije ?

U kratkotrajne simptome povišenog nivoa šećera u krvi spadaju:

 • jaka žeđ
 • pojačano mokrenje
 • učestalo mokrenje tokom noći
 • zamagljen vid
 • rane koje ne zaceljuju
 • umor

Ukoliko osećate simptome hiperglikemije, važno je da proverite nivo glukoze u krvi. Kada se povišen nivo šećera u krvi ne leči, može da dođe do hroničnih komplikacija, kao što su bolesti oka, bubrega ili srca, kao i do oštećenja nerava.

Simptomi hiperglikemije koje smo naveli mogu da traju nekoliko dana ili nedelja. Što se duže stanje ne leči, to i problemi postaju sve ozbiljniji. Kao opšte pravilo, nivo glukoze u krvi koji je nakon jela viši od 180mg/dl (9,99mmol/l) – ili preko 130mgIdl (7,2mmol/l) pre jela – smatra se visokim. Konsultujte se sa lekarom koji će vas uputiti koji je nivo šećera u krvi vaš cilj.

Šta izaziva hiperglikemiju?

Uzrok

Brojna oboljenja i faktori mogu da budu razlog što se javila hiperglikemija, uključujući i:

 • veći unos ugljenih hidrata od uobičajenog
 • manja fizička aktivnost od uobičajene
 • bolest ili infekcija
 • preživljavanje jakog stresa
 • nedovoljna doza lekova za snižavanje nivoa glukoze u krvi

Kako se leči hiperglikemija ?

Postoji nekoliko pristupa za lečenje hiperglikemije.

Pratite nivo glukoze u krvi

Važan deo kontrole dijabetesa je i česta provera nivoa glukoze u krvi. Vrednosti bi trebalo da beležite u notes, dnevnik samokontrole glukoze u krvi ili aplikaciju za praćenje nivoa glukoze, kako biste i vi i vaš lekar mogli da nadgledate plan lečenja. Kada znate šta dovodi do toga da nivo glukoze u krvi iskače iz vašeg ciljanog opsega, onda ćete lakše da držite pod kontrolom nivo glukoze pre nego što nastupe ozbiljni problemi kao što je koma.

Krećite se

Vežbe su jedan od najboljih i najdelotvornijih načina za održavanje nivoa glukoze u krvi na pravoj vrednosti i za njegovo snižavanje ako dođe do skoka. Ako uzimate lekove koji povećavaju insulin, obavezno pitajte lekara da vam odredi najbolje vreme za vežbanje. Ako je hiperglikemija izazvala komplikacije poput oštećenja nerava ili oka, posavetujete se sa lekarom koje su vežbe najpodesnije za vas.

Važna napomena: Ukoliko bolujete od dijabetesa dugo vremena i uzimate insulinsku terapiju, pitajte lekara da li postoje neka ograničenja za vežbanje sa povišenim nivoom šećera u krvi. Na primer, ako imate nivo glukoze u krvi iznad 240mgIdl (13,3mmol/l), lekar može da uradi analizu mokraće na prisustvo ketona.

Ukoliko imate ketone, nemojte da vežbate. Lekar može da vam kaže da ne vežbate i ako vam je nivo glukoze u krvi iznad 300mg/dl (16,65mmol/l), čak i kada nemate ketone. Vežbanje kada su u organizmu prisutni ketoni može da dovede do toga da povišeni nivo glukoze u krvi poraste još više. Mada je za pacijente sa dijabetesom tipa 2 ovo retkost, ipak je bolje da budete bezbedni.

Analizirajte svoj šablon ishrane

Hiperglikemija i ishrana su direktno povezani.Sarađujte sa dijetetičarem ili nutricionistom da biste napravili zdrav, interesantan izbor jela koja mogu da vam pomognu da kontrolišete unos ugljenih hidrata i sprečite porast nivoa glukoze u krvi.

Procenite plan lečenja

Vaš lekar može da preispita plan lečenja na osnovu vaše istorije bolesti i iskustava sa hiperglikemijom. Moguće je da vam promeni količinu, vrstu ili vreme uzimanja lekova za dijabetes. Ne menjajte način uzimanja terapije na svoju ruku – posavetujte se sa lekarom.

Koje su komplikacije hiperglikemije?

Nelečena i hronična hiperglikemija mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija. U njih spadaju:

 • oštećenja nerava, ili neuropatija
 • oštećenje bubrega, ili nefropatija
 • popuštanje rada bubrega
 • kardiovaskularne bolesti
 • bolest oka, ili retinopatija
 • problemi sa stopalima usled oštećenih nerava i lošeg dotoka krvi
 • problemi sa kožom, kao što su bakterijske i gljivične infekcije

Dijabetični hiperosmolarni sindrom

Ovo stanje je češće kod starijih osoba sa dijabetesom tipa 2. može biti praćeno okidačem, kao što je neka bolest. Kada je nivo glukoze u krvi povišen, bubrezi izlučuju šećer u mokraću, uzimajući uz njega i vodu.

Usled toga krv postaje koncentrovanija pa se povećavaju nivoi natrijuma i šećera u krvi. Usled toga može da dođe do gubitka vode i pojačavanja dehidracije. Nivo glukoze u krvi može da dostigne veoma visok nivo, čak i 600mg/dl (33,3mmol/l). Ukoliko se ne leči, hiperosmolarni sindrom može da izazove po život opasnu dehidraciju pa čak i komu.

Kako se sprečava hiperglikemija?

Dobra kontrola dijabetesa i pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi su delotvorni načini za sprečavanje hiperglikemije ili njeno zaustavljanje pre nego što se pogorša.

Redovno kontrolišite nivo glukoze u krvi

Redovno, svakodnevno proveravajte i beležite nivo glukoze u krvi. Prilikom svake posete lekaru, podelite ove informacije sa njim.

Kontrolišite unos ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati i hiperglikemija su u direktnoj vezi.Uvek morate da znate koliko ugljenih hidrata unosite svakim obrokom ili užinom. Težite tome da se držite količine koju su vam propisali vaš dijetetičar ili lekar. Ove informacije beležite uz vrednosti glukoze u krvi.

Ponašajte se mudro

Hiperglikemija se mora kontrolisati.Morate da imate plan delovanja za slučaj da vaš nivo glukoze u krvi dostigne određeni nivo. Lekove uzimajte onako kako vam ih je lekar prepisao, budite dosledni kada su u pitanju vreme i veličina obroka ili užine.

 Nosite uvek oznaku za dijabetičare

Medicinske narukvice ili ogrlice za dijabetičare mogu da budu od koristi kada je potrebna hitna reakcija na vaše stanje ako dođe do većeg problema.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply