Celulit je stanje kože koje se javlja kao posledica preteranog povećanja zapremine ćelija masnog tkiva usled nepotpunog izlučivanja toksina. Javlja se na trbuhu, zadnjici i butinama većine odraslih zdravih žena (žene imaju više potkožne masti od muškaraca i razumno je očekivati da imaju više celulita). Budući da je gotovo univerzalna pojava, smatra se estetskim problemom i normalnim stanjem, te nije obavezno znak gojaznosti, neaktivnosti ili bolesti.

Faktori rizika na koje možete uticati

Prevencija celulita nije moguća, ali se pojava „narandžine kore” donekle može kontrolisati ukoliko vodite zdrav stil života. To, pre svega, podrazumeva dovoljno odmora, meni bogat voćem, povrćem, orasima i integralnim žitaricama, te dosledan režim vežbanja.

Međutim, pod uticajem popularne kulture i holivud-skog marketinga, „narandžinoj kori” objavljen je rat. Evo nekoliko istina zabluda o ovom problemu.

1. Mršave osobe nemaju celulit?

Zabluda! Čak i vitke žene u izvrsnoj formi mogu imati celulit.Faktor rizika na koji ne možete uticati jeste da ste žena. Pojava celulita može biti nasledna, a najčešće se javlja kod gojaznih odraslih žena nakon puberteta. Nekad ga uzrokuju hormonske promene, obično u trudnoći ili tokom menopauze.

2. Celulit se može otopiti

Sunčanje ili solarijum? Nijedno ne pomaže. Izlaganje UV zracima nema nikakvog efekta na ćelije masti, pa ni na celulit. Osim toga, treba imati na umu daje ultraljubičasto svetio glavni faktor rizika za rak kože.

3 Mršavljenje otklanja narandžinu koru

Čini se logično, ali mršavljenje ne poboljšava uvek izgled kože zahvaćene celulitom. U stvari, u nekim slučajevima gubitak težine može pogoršati izgled kože.

4. Postoje kreme protiv celulita

Ukoliko bi nanošenje specijalne kreme na kožu rešilo problem – celulit bi bio iskorenjen, a svi znamo da nije tako. Postoji više supstanci koje se koriste za različite tretmane celulita, ali dosad nije dokazano da retinol, kofein, aminofilin ili teofilin naneti na kožu imaju ikakvog efekta na ćelije masti koje se nalaze duboko pod kožom. To se takođe odnosi na biljne preparate. Danas, jednostavno, ne postoji naučna studija koja dokazuje da bilo koja supstanca može prodreti dovoljno duboko da bi imala ikakav učinak, međutim, neke od ovih krema sadrže hemikalije koje kod nekih ljudi mogu proizvesti alergijske reakcije. Preparati koji „rade” zapravo samo zamaskiraju celulit.

5. Lipomasaža isisava mast

Primena specijalnih uređaja za lipomasažu obećava, posebno ukoliko uzmemo u obzir američku studiju koja potvrđuje izvesna poboljšanja u izgledu kože. Ta poboljšanja su ograničena i odnose se pre svega na veću prokrvljenost i bolju cirkulaciju u masnom tkivu, dok će se celulit, kad tretman prestane, verovatno vratiti. Budući da ovi uređaji nisu štetni, a masaža predstavlja ugodno iskustvo, ukoliko je možete priuštiti – zašto da ne?

6. RTL i laser

RTL Uređaji koji proizvode toplotu i emituju radio-talase u dublje slojeve kože vrlo su popularni i postoje klinički dokazani pozitivni rezultati. Međutim, iako je poboljšanje očigledno, njihova dugoročna korist je sporna.
Laserski uređaji. Lasersko svetlo može se koristiti za uništavanje ćelija masti, ali je njegov učinak na poboljšanje izgleda kože s celulitom privremen.

7. Liposukcija rešava problem

Liposukcija ne rešava problem. Naime, u pitanju je hirurška metoda „isisavanja” masnih naslaga koja se radi iz estetskih, a neretko i zdravstvenih razloga. Međutim, to je mast koja se nalazi u dubokim slojevima, daleko ispod nivoa celulita, tako da zahvat nikako ne utiče na potkožne slojeve. Ponekad može čak i pogoršati celulit.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply