Kandidijaza je gljivična infekcija koju izazivaju gljivice koje pripadaju rodu Candida. Postoji nekoliko vrsta ove gljivice koje mogu izazvati oboljenja kod ljudi, a najčešće je to Candida albicans.

Genitalne infekcije kandidom su mnogo češće kod žena nego kog muškaraca, ali kada se javi kod muškaraca, obično se javi na glavi penisa i na kožici. Ovaj osip je obično poznat pod imenima „kandidijaza“, „monilijaza“ i „gljivična infekcija“.

Postoji i oboljenje po imenu tinea cruris, koje nije isto što i kandidijaza jer ga izaziva druga gljivica (Trichophyton ili Epidermophyton), ali takođe pogađa kožu oko genitalija i na preponama.

Kandida kod muškaraca – simptomi

Infekcija kandidom može biti asimptomatska što znači da se ne moraju javiti simptomi.

candida kod muskaraca

Kada se simptomi kandide jave, obično se jave u vidu svraba i osipa na penisu. Ostali simptomi uključuju crvenilo, oticanje, iritaciju, suvu kožu, upalu i bele „pečate“ na koži oko glave penisa.

Može se javiti i grudvičast, gust iscedak neprijatnog mirisa koji izlazi ispod kožice, a bolovi se javljaju tokom seksa i mokrenja. Ipak osnovni simptomi kandide kod muškaraca su svrab glavića, crvenilo i osip.

Kandida kod muškaraca – neke činjenice

 • Mada kandida normalno živi na koži i mukoznim membranama, ako se previše namnoži, može izazvati niz različitih simptoma, u zavisnosti od toga na kom se delu tela javlja.
 • Mada se genitalne infekcije zbog kandide češće javljaju kod žena, mogu se javiti i kod muškaraca i izazvati upalu žlezda u penisu.
 • Ostali nazivi za kandidijazu su monijaza i gljivična infekcija.
 • Gljivice mogu živeti na bilo kom delu tela, ali se najčešće razmnožavaju u toplim i vlažnim uslovima – ustima, vagini, ispod pazuha, ispod dojki, u pregibima kože i između prstiju na nogama.
 • Faktori rizika za dobijanje kandidijaze su upotreba antibiotika, kortikosteroida, imunosupresanata, dijabetes, loša higijena i korišćenje previše jake kozmetike.
 • Genitalna kandidijaza se ne smatra polno prenosivom bolešću, mada se može preneti i seksualnim kontaktom.
 • Smatra se da se kandida lako razmnožava ispod kožice na penisu, jer je tamo toplo i vlažno. Češće se javlja kod muškaraca koji ne vode dovoljno računa u higijeni, mada neki stručnjaci tvrde da to nije uvek slučaj.
 • Simptomi uključuju osip, svrab, crvenilo, oticanje i iritaciju oko glave penisa, grudvičast iscedak i bolove tokom mokrenja i seksa.
 • Za lečenje kandide kod muskaraca se koriste oralni antimikotici i kreme.
 • Kandida kod muškaraca se može sprečiti dobrom higijenom.

Šta je kandida kod muškaraca?

Kandida na polnom organu muškarca se obično označava kao gljivična infekcija i česta je i kod žena – gotovo tri četvrtine odlraslih žena je bar jednom u životu imalo gljivičnu infekciju. U poređenju sa ženama, muškarci mnogo ređe imaju kandidu na polnom organu.

Kandidijaza je gljivična infekcija i izaziva je gljivica Candida. Kod muškaraca, genitalna kandidijaza se obično javlja na glavi penisa i na prepucijumu.

Kandida se ne mora javiti samo na polnim organima, već i na drugim delovima kože i mukoznim membranama (npr. u ustima).

Uzroci kandide kod muškaraca

Uzročnik ove infekcije je gljivica Candida. Prvi opis ovog mikroorganizma nastao je pre više od 179 godina, 1839. godine, i dao ga je ugledni nemački hirurg Bernard von Langenbek. On je opisao Candidu albicans.

Reč je o vrsti kandide koja najčešće izaziva gljivične infekcije, mada i druge vrste kandide mogu izazvati gljivičnu infekciju (npr. Candida glabrata).

Kandida normalno živi u ljudskom organizmu i na koži. U svakom ljudskom organizmu žive gljivice, ali ne u tolikoj meri da bi izazvale probleme.

Samo jedan od pet muškaraca koji ima gljivice na penisu ima i simptome balanitisa (upale glavića).

Candida albicans izaziva probleme samo u određenim uslovima, kada može da se nekontrolisano razmnožava do te mere da gljivice počinu da stvaraju hife, strukture koje prodiru u tkivo na polnom organu.

Naš imuni sistem i bakterije normalno drže broj gljivica pod kontrolom, ali kada dođe do narušavanja te ravnoteže, dolazi i do nekontrolisanog razmnožavanja gljivica na spolovilu.

Zato se kandidijaza često javlja kod novorođenčadi, kod kojih se još uvek nije razvila normalna flora.

Kandida kod muškarca – faktori rizika

 • Uzimanje antibiotika – antibiotici širokog spektra izazivaju promene u normalnoj bakterijskoj flori, što lako dovodi do prekomernog razmnožavanja kandide.
 • Uzimanje imunosupresanata, citostatika i kostikosteroida.
 • Oslabljen imuni sistem znači i manju sposobnost organizma da se brani od gljivica i zato Candida može da se nekontrolisano razmnožava. Infekcija HIV virusom je jedan od primera oboljenja koja izazivaju slabljenje imuniteta.
 • Dijabetes, posebno ako se ne drži pod kontrolom. Visok nivo šećera u krvi stvara pogodnije okruženje za razmnožavanje kandide na polnom organu muškarca.
 • Nedovoljna higijena, posebno kod neobrezanih muškaraca – pošto je polni ud gotovo stalno u odeći, mračno, vlažno i toplo mesto ispod prepucijuma je odlično mesto za razmnožavanje gljivica.
 • Lična higijena. Hronična iritacija sapunima, penama za tuširanje, gelovima i sl. iritira penis i može doći do gljivične infekcije, koja se mnogo lakše razvija na oštećenoj koži. I neadekvatno sušenje kože nakon tuširanja je još jedan faktor rizika, jer vlaga prija gljivicama.
 • Loša ishrana.

Može li muškarac može dobiti kandidu od žene?

Mada se kandidijaza može preneti seksualnim kontaktom, ne smatra se polno prenosivom bolešću, jer se može javiti i sasvim nevezano za seksualni kontakt sa obolelom osobom.

Muškarci čija partnerka ima genitalnu gljivičnu infekciju ne moraju da potraže tretman, osim ako i sami nemaju simptome, pošto seksualni kontakt sa zaraženom osobom ne dovodi nužno do infekcije kandidom.

Najbolje je izbegavati seks bez zaštite ako vaša partnerka ima kandidijazu.

Muška kandidijaza – testovi i dijagnoza

Ako se kod vas i ranije javljala candida na penisu, možete pokušati da se sami izlečite ako imate iste simptome. Ako se uz pomoć iste terapije simptomi uklone, to znači da ste imali kandidijazu i nije neophodno da odete kod lekara.

Ako po prvi put javlja kandida na polnom organu ili nema pozitivne reakcije na prvobitni tretman, idite kod lekara kako biste isključili druge mogućnosti ili kako biste videli imate li neko drugo oboljenje, koje može biti predispozicija za kandidijazu (npr. dijabetes). Najbolje je uraditi test i na sve polno prenosive bolesti.

Obično je sasvim dovoljno da se uzme istorija bolesti i da se muškarac pregleda kako bi se potvrdila kandidijaza. Ako vaš lekar sumnja da je uzrok osipa nešto drugo, ili smatra da je reč o težem slučaju kandidijaze, verovatno će uzeti bris.

Biopsija se radi u slučaju da je neki čir ili ranica prisutna duže vreme i ne prolazi.

Lečenje kandidijaze kod muškarca

Većina blažih infekcija se povuče sama od sebe i nije potrebno nikakvo lečenje. Ako je potrebno da se ublaže simptomi, to se radi oralnim antimikoticima ili kremama koje sadrže antimikotike.

Kako se leči kandida kod muškaraca?

Kandid kod muškarca se leči isto kao i kod žena, mada su preparati za žene dostupni u više različitih oblika. Tretman je efikasan u 80-90% slučajeva.

Kod muškaraca se primenjuju oralni antimikotici ili kreme, a većina se može dobiti i bez recepta. Kreme se primenjuju direktno na problematična mesta, obično jednom dnevno u trajanju od tri do sedam dana.Poznate kreme su Canesten, Mackmiror, Daktanol…

Ako niste ranije imali problema sa kandidom, najbolje je pitati lekara za savet pre nego što sami potražite neki tretman. Ako ste ranije imali kandidijazu, možete koristiti isti tretman kao i ranije. Ako vam ne pomaže, tada se obratite lekaru.

Higijena

Pravilna higijena može sprečiti i izlečiti kandidijazu.

Ako niste obrezani, loša higijena može dovesti do nakupljanja smegme, grudvičaste bele supstance, koja može izazvati iritaciju.

 • Infekciju možete donekle očistiti pažljivim pranjem toplom vodom (bolje tušem nego kupanjem).
 • Izbegavajte korišćenje parfimisanih gelova za tuširanje i sapuna, jer oni mogu izazvati iritaciju kože na penisu.
 • Nakon tuširanja, dobro se obrišite kako ne bi ostalo vlage.
 • Nosite komotnu, pamučnu odeću i veš, kako biste genitalije održali suvim.

Da li probiotici pomažu?

Žene koje imaju upornu, hroničnu kandidijazu često uzimaju probiotike i slične alternativne tretmane. Postoji teorija da bakterija Lactobacillus može sprečiti ili usporiti razvoj kandidijaze, ali ona nije naučno dokazana.

Nije dokazano ni da je lečenje Intrakonazolom efikasnije od preparata koji sadrže bakteriju Lactobacillus acidophilus. Zna se samo da su ovi preparati veoma korisni u lečenju bakterijske vaginoze.

Komplikacije kandide kod muškarca

Neki muškarci su podložniji gljivičnoj infekciji krvi, tj. invazivnoj kandidijaza, koja je urgnetno stanje. Slab imunitet može značiti da se kod muškaraca kod kojih se razvila kandida na polnom organu može javiti i infekcija krvi, jer se gljvice veoma brzo šire po čitavom telu kada jednom dospeju u krv.

Urgentan tretman u bolnici podrazumeva zaštitu vitalnih organa od infekcije, a daju se jaki antimikotici. Ako se smatra da postoji rizik od invazivne kandidijaze, lekar će vam preporučiti mere opreza, kako ne bi došlo do sistemske infekcije.

Invazivna kandida na glavicu je veoma ozbiljan problem, i može biti fatalan. Ako imate jedan ili više faktora rizika, najbolje je odmah otići lekaru i videti na koje se sve načine može sprečiti teža infekcija.

Faktori rizika koji povećavaju rizik od invazivne kandidijaze kod muškaraca koji imaju kandidu na penisu su:

 • Infekcija HIV virusom
 • Dijabetes
 • Uzimanje imunosupresanata
 • Hemioterapija i radioterapija
 • Centralni venski kateter
 • Dijaliza

Smatra se da je bolje izbegavati seksualne odnose dok je prisutna bilo kakva aktivna kandida infekcija, mada neki stručnjaci misle da ovo ne važi kad je u pitanju kandida na penisu.