opadanje obrva kod zena

Šta izaziva opadanje obrva? Koji su dobri načini za lečenje ovog problema? Da li je presađivanje obrva rešenje? Saznajte više o opadanju obrva i opcijama za njihov oporavak.

Opadanje obrva koje se javlja s vremena na vreme je potpuno normalno. Obrve, kao i sve druge vlasi sa tela imaju prirodan ciklus, u čijem je poslednjem stadijumu opadanje.

Ovaj proces bi, doduše, trebao da bude jedva primetan i ne bi smeo da ostavi ćelava mesta na obrvama. Ako primetite iznenadan i velik gubitak dlaka sa obrva, ili vaše guste obrve počnu odjednom da se stanjuju, možda imate razloga za brigu.

Iako su nama obrve važne samo u estetskom smislu, one zapravo imaju ulogu u zaštiti oka od raznih čestica i tečnosti. Iz tog razloga, sprečavanje opadanja obrva je važno, bez obzira na to da li ste muško ili žensko.

opadanje obrva

Opadanje obrva može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Zbog toga je odgovor na pitanje „Zašto gubim obrve“ još važniji.

Slike opadanja obrva

Sada ćete videti kako opadanje obrva izgleda. Ako vaše obrve podsećaju na ovako nešto, znači da gubite više obrva nego što bi trebalo.

opadanje obrva slike

opadanje obrva slika

Šta uzrokuje opadanje obrva

Nekoliko stvari može izazvati opadanje obrva. Na primer, možda preterujete sa čupanjem obrva kad se sređujete. Ako ne čupate obrve, možda razlog za opadanje leži u sledećem:

Deficijencija

Baš kao što loša ishrana može uzrokovati opadanje kose, manjak proteina, minerala i vitamina može uticati na rast i opadanje obrva.

Lekovi

Obrve, kao i druge dlake sa tela možete izgubiti ako pijete lekove kojima je nuspojava opadanje kose. Primer su lekovi koji se koriste za hemoterapiju kod lečenja raka.

Hormonska kontracepcija, tj. antibebi pilule izazivaju stanjenje obrva kod žena, pogotovo ako imaju genetske predispozicije za opadanje kose. Drugi lekovi koji remete rad hormona takođe mogu izazvati opadanje obrva.

Autoimune bolesti

Neka autoimuna oboljenja mogu uticati na opadanje obrva. Zapravo, opadanje kose je jedan od čestih simptoma autoimunih bolesti. One koje se najčešće vezuju za opadanje kose su:

A) Alopecia Areata

U slučaju Alopecia Areata, telo napada svoje folikule kose i izaziva opadanje kose na raznim delovima tela. Ako imate alopeciju na obrvama, možete ostati bez dela obrva ili celih obrva. Opadanje obrva izazvano alopecijom može biti stalno, ali je u većini slučajeva privremeno.

Delu ljudi će kosa povremeno ponovo opadati i izrastati, dok će drugima opasti samo jednom i više se neće ponavljati.

B) Lupus

Osobe koje pate od ovog autoimunog poremećaja, znaju da je opadanje kose jedan od simptoma, a obrve su jedno od mesta na telu na kojima će to biti primetno.

Kožne bolesti

Neke osobe koje imaju ekcem ili atopični dermatitis, ponekad imaju problema i sa svrabom u obrvama i opadanjem kose. Psorijaza i seboreja takođe mogu izazvati opadanje dlaka sa obrva, ako ove bolesti zahvataju taj deo. I kontaktni dermatitis može izazvati opadanje obrva, ako se nalazi tu.

Izrasline na koži, poput mladeža i pega, čak i ako nisu maliciozne, mogu uzrokovati opadanje dlaka ako se nalaze baš tu gde rastu obrve.

Problemi sa štitnom žlezdom

Hipotiroidizam, stanje u kom štitna žlezda radi slabije nego što bi trebalo, jedan je od uzročnika stanjenja obrva. Hipotiroidizam izaziva puno problema, kao što su suvoća kože, zamor i iznenadno gojenje.

Proređivanje dlaka, uključujući one na obrvama, javlja se u kasnijim fazama hipotiroidizma. Opadanje dlaka sa obrva može biti primetnije nego na drugim delovima tela, jer obrve nisu tako guste kao dlake na drugim delovima tela.

Doduše, ne može se svako stanjivanje obrva svesti na loš rad štitne žlezde, ali, opadanje obrva zbog hipotiroidizma ima vrlo sprecifičnu šemu. Opadanje ili proređivanje obrva je obično na spoljnoj stani, ili na drugoj trećini obrve.

Nastanak ožiljaka

Nesreće i opekotine na licu mogu izazvati pojavu ožiljaka i trajan gubitak dlaka sa obrva.

Godine

Dlake na obrvama, baš kao i na ostatku tela, mogu opadati kako starimo.

Hansenova bolest

Ova zarazna bolest vam je možda poznatija pod nazivom lepra ili guba. Ukoliko utiče na lice i deo oko obrva, onda može izazvati njihovo opadanje.

Tretman protiv opadanja obrva

Postoji nekoliko različitih načina za lečenje opadanja obrva. Postoje neki tretmani koji će čak, zaustaviti dalje opadanje.

Tretman koji deluje protiv proređivanja obrva fokusira se na ponovni rast. Postoji nekoliko različitih oblika za lečenje ovog problema, od mazanja krema do operacije. Jedan od najčešćih tretmana koji se koristi za opadanje obrva je Rogaine.

Može se naći u tečnoj ili kremastoj formi. Neke recenzije sugerišu da je odličan za sprečavanje daljeg opadanje obrva, a uz to pomaže vašim prirodnim dlakama da ponovo izrastu, posle par meseci konzistentne upotrebe.

Za prestanak opadanja obrva, često se koristi i Latisse, jedini lek koji se može dobiti na recept, a služi za rast trepavica. Dobra strana kod Latissa kao načina lečenja protiv opadanja obrva je da potamnjuje kožu ispod obrva, zbog čega one deluju tamnije i samim tim, gušće.

Ukoliko možete, zakažite pregled kod svog lekara, koji će detaljno pogledati obrve. Najbolje rešenje problema odnosi se na njegov koren uzroka, pa bi uvek trebalo tako pristupati. Na primer, nema smisla da počnete da primenjujete tretman za obnovu rasta, ako obrve i dalje opadaju zbog, recimo, ekcema.

Ako vam je lečenje prirodnim putem draže, nakon što ste utvrdili da je opadanje obrva u vašem slučaju samo privremeno, možete isprobati lekove iz tradicionalne medicine.

U nekim nesrećnim okolnostima, kao što su ožiljci ili ozbiljni slučajevi alopecije, opadanje obrva je trajno i u tom slučaju, ni jedan prirodan lek vam neće pomoći. Tada je već vreme za hirurški zahvat, i potpunu obnovu, tj. transplataciju obrva.

Šta je transplatacija obrva ?

Postoji puno opcija za osobe koje trajno izgube obrve. Osim tetoviranja raznim stilovima i korišćenja šminke radi iscrtavanja, postoji i transplatacija, tj. presađivanje vlasi u obrve.

Ako ćemo realno, tetoviranje i crtanje obrva nikad ne daje prirodan izgled, a nije ni trajno rešenje. Ponekad, ako se ne urade dobro, mogu biti prilično zastrašujuće. Pa ako vam je jedina opcija transplatacija obrva, evo šta treba da očekujete.

Procedura obuhvata uzimanje dlaka sa nekog drugog dela tela u kom su folikuli aktivni; obično se uzimaju sa zadnjeg dela glave, i prebacuju se na obrve.

Ukoliko nađete pravog stručnjaka, bićete zadovoljnim rezultatima.I neće vas više brinuti opadanje obrva.

Transplatacija obrva, tj. ceo proces traje par dana kada se pravilno izvodi. Jako je važno da se raspitate o hirurgu koji će raditi transplataciju, jer morate biti zadovoljni novim oblikom obrva koji ćete dobiti. Muške i ženske obrve se prilično razlikuju, pa bi o svemu trebalo razmisliti i dogovoriti se unapred, kako bi ‘implanti’ izgledali što prirodnije.

Rekonstrukcija obrva je najbolji tretman u slučaju alopecije, jer se može uraditi i na malom delu obrve, u slučaju da ne opadnu cele.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply