Tačkasta krvarenja po koži (petehije)

Iznenadna pojava sitnih, crvenih tačkica po koži, može da bude posledica unutrašnjeg krvarenja ili propusnih kapilara.Zbog krvarenja će se pojaviti crvene, ljubičaste ili smeđe tačkice, ponekad u grupama, a često će izgledati i kao osip. Obično ove crvene tačkice po koži ne svrbe i nisu pljosnate, a takođe ne gube ni boju na dodir.

U medicini se ove tačkice zovu petehije, a njihov prečnik je manji od 3mm. Sitne, crvene tačkice mogu da se pojave na rukama, nogama, grudima, licu ili drugim površinama tela.Petehije kod dece ponekad mogu da budu posledica jakog kašlja ili dugotrajnog plača posebno kad se javljaju na licu i grudima.Petehije kod odraslih mogu da budu znak ozbiljne bolesti ili nuspojava nekog leka.

petehije kod dece

Kako izgledaju petehije ?

Zanimljivo je da ove sićušne, crvene tačkice po koži ne svrbe uvek, mada je ponekad i to moguće. Petehije mogu da prate i drugi znakovi i simptomi:

 • nakupljena zgrušana krv ispod kože (hematom)
 • obilno krvarenje iz desni
 • lako izbijanje modrica ili krvarenje
 • krvarenje u zglobovima (hemartroza)
 • neobjašnjivo krvarenje iz nosa
 • obilno menstrualno krvarenje (menoragija)

petehije izgled slike

Šta izaziva petehije ?

Uzroci

Verovali ili ne, petehije su prilično česte u opštoj populaciji. Petehije mogu da budu znak brojnih oboljenja, međutim, da bi se utvrdio mogući uzrok, važno je da se obratite lekaru – tako ćete znati da li je u pitanju nešto bezazleno ili ozbiljno. Petehije na nogama a posebno na potkolenicama mogu biti znak trombocitopenije, petehije na licu, stomaku i rukama obično ne uzrokuju opasne bolesti.U nastavku članka ćemo navesti najčešće uzroke koji se povezuju sa petehijama.

Trombocitopenija

petehije na potkoljenicama

Petehije koje se javljaju na potkolenicama (na nogama ispod kolena) , često su simptom trombocitopenije. Trombocitopenija je oboljenje koje karakteriše abnormalno mali broj krvnih pločica. Krvne pločice, ili trombociti, su bezbojne ćelije krvi koje pomažu pri zgrušavanju krvi. Trombocitopenija može da bude neželjeno dejstvo nekih lekova, a može da nastane i kao posledica poremećaja imunog sistema ili nečeg još ozbiljnijeg poput leukemije.

Neki lekovi

Sitne, crvene tačkice po koži mogu da se pojave i kao reakcija na neke lekove, uključujući kortizon, aspirin, atropin, karbamazepin, hloral hidrat, desipramin, indometacin, naproksen, penicilin, nitrofurantoin, kinin, cimetidin, hlorotiazid, fenitoin, rifampicin, linezolid, kao i neke antikoagulante poput varfarina i heparina.Petehije će same nestati kad se prestane sa uzimanjem leka koji ih izaziva.

Alergijska reakcija

Petehije i modrice bez udarca mogu da budu simptom alergijske reakcije poput alergijske purpure. Purpura je bolest krvarenja kod koje potkožno unutrašnje krvarenje može da dovede do pojave petehija i spontanog izbijanja modrica.

Dugotrajno naprezanje

Petehije na grudima, vratu i licu su često posledica preteranog naprezanja, na primer, prilikom porođaja, podizanja velikog tereta ili dizanja tegova. Mogu da se jave i kao posledica gušenja, stalnog povraćanja, jakog kašlja i dugotrajnog plača kod dece i beba.

Povrede ili opekotine od sunca

Postoje i neke traume i povrede koje mogu da utiču na nastanak petehija u očima i na licu. Na primer, smrzavanje ili strangulacija (zadavljenje) mogu da dovedu do pojave petehija. U druge moguće uzroke trauma spadaju udaranje otvorenom šakom, ujed ili nagnječenje u saobraćajnom udesu. Petehije se ponekad javljaju i usled teških opekotina od sunca.

Sepsa

Petehije mogu da nastanu i usled teške sepse do koje dolazi zbog malog broja krvnih pločica. Sepsa je potencijalno po život opasno stanje do koga dolazi usled infekcije. Nastaje kada se u krvotok ispuste hemikalija čiji je zadatak da se bore protiv infekcije, usled čega dolazi do upale u čitavom organizmu. Sepsa može da dovede do septičkog šoka i dramatičnog pada krvnog pritiska, što za posledicu može da ima smrt.

Autoimune bolesti

Pojedine autoimune bolesti se povezuju sa petehijama, uključujući i reumatoidni artritis i lupus. Reumatoidni artritis je autoimuna reakcija kod koje bela krvna zrnca (leukociti) napadaju hrskavicu u vašim zglobovima. Posledice su upala, osip ili petehije u zahvaćenim regijama. Petehije mogu da prate sistemski eritemski lupus i diskoidni eritemski lupus, a obično su posledica trombocitopenije koja je česta kod pacijenata sa lupusom.

Malnutricija (loša ishrana)

Loša ishrana je još jedan od čestih uzroka petehija. Ove sitne, crvene tačkice po koži mogu da prate nedostatak vitamina C, K, kao i B vitamina poput vitamina B9, folata i B12.

Streptokokna infekcija grla

Streptokokna infekcija grla je bakterijska infekcija koju izaziva piogeni streptokok. U slučaju ove infekcije, petehije se nalaze na zadnjem delu nepca. U druge simptome povezane sa streptokoknom infekcijom grla spadaju suvo i otečeno grlo, uvećani limfni čvorovi na vratu i bol u grlu prilikom disanja, govora ili gutanja.

Šarlahna groznica (šarlah)

Šarlahna groznica (šarlah, crvenka) je bakterijska infekcija koja može da se razvije kod osoba koje imaju streptokoknu infekciju grla. Sitne, crvene tačkice prate šarlahnu groznicu, koja se manifestuje kao crveni osip koji se širi po telu. Osip je na dodir sličan šmirgli i izgleda kao opekotine od sunca. U druge simptome šarlahne groznice spadaju visoka telesna temperatura (do 40 stepeni C), grlobolja, crvenilo lica i malinasti jezik.

Skorbut

Skorbut je oboljenje koje nastaje usled nedostatka vitamina C u organizmu. Skorbut prate simptomi poput umora, otečenih desni, malaksalosti i bolova u zglobovima.

Drugi uzroci petehija

U druge moguće uzroke zbog kojih se javjaju petehije na koži spadaju infektivne bolesti poput endokarditisa (zapaljenje unutrašnjeg sloja srca), infekcije citomegalovirusom, hantavirusnog plućnog sindroma, pegavog tifusa Stenovitih planina, virusne hemoragične groznice, mononukleoze i meningokokcemije (meningokokna sepsa). Pored toga, izazivaju ih i vaskulitis (upala vena), idiopatska trombocitopenijska purpura, Fon Vilebrandova bolest, zračenje i hemoterapija i virusne infekcija koje otežavaju zgrušavanje krvi.

Da li su petehije znak leukemije ?

Kada se po koži pojave sićušne, crvene tačkice, uzrok može da bude i leukemija. Sve dok se leukemija ne otkrije prilikom rutinske analize krvi, veoma je čest slučaj da je neko ima i da ne zna za to, pošto se simptomi lako previđaju.

Leukemija je čest oblik kancera koštane srži i krvi. Osobe koje boluju od leukemije imaju oštećena bela krvna zrnca koja ometaju funkcionisanje zdravih ćelija krvi.

Petehije po koži mogu da ukazuju na leukemiju. Možete da mislite da imate osip, dok su u pitanju, zapravo, popucali krvni sudovi. U druge simptome koji su česti kod leukemije, spadaju lako krvarenje ili izbijanje modrica, neočekivani gubitak telesne težine, veliki umor, simptomi gripa, ponavljajuće krvarenje iz nosa, povišena telesna temperatura ili drhtavica, krvarenje iz desni, česte infekcije i bolovi u kostima.

Komplikacije

Kod dijagnostikovanih petehija mogu da se jave višestruke zdravstvene komplikacije. Petehije su povezane sa poremećajima zgrušavanja krvi, stoga nije čudo ako dođe do ozbiljnih komplikacija ako se oboljenje ne leči. U komplikacije spadaju:

 • teško ili nekontrolisano krvarenje
 • intrakranijalna hemoragija (krvarenje unutar lobanje ili mozga)
 • hronično trovanje
 • širenje infekcije

Lečenje

Kako se leče petehije?

Medikamenti

Postoje brojni medikamenti za lečenje petehija koji, zapravo, leče osnovno oboljenje koje izaziva sitne, crvene tačkice po koži. U takve lekove spadaju:

 • antibiotici za bakterijske infekcije
 • hemoterapija, radioterapija i biološka terapija kod kancera
 • kortikosteroidi kod upala
 • imunosupresivi poput azatiorpina, metotreksata ili ciklofosfamida

Vrhunski suplementi i prirodni lekovi za lečenje petehija

Najbolje je da lečite osnovno oboljenje koje izaziva petehije, a postoje i brojni prirodni metodi za to.

Hladne obloge

Premda hladne obloge neće izlečiti osnovno oboljenje, ublažiće upalu i smanjiti rizik od ponovne pojave petehija. Njih je lako napraviti: jednostavno obmotajte peškir oko pakovanja sa ledom i držite ga na zahvaćenoj površini oko 15 – 20 minuta. Umesto leda možete da koristite i hladnu vodu.

Suplementi

Postoje naročiti suplementi koji mogu da smanje pojavu petehija kod  nekih osnovnih uzroka. Na primer, probiotici, metilsulfonilmetan, ekstrakt timijana, enzim proteaza i enzimi za varenje mogu da pomognu kod petehija usled alergijske reakcije.

Vitamini

Neke hranljive materije će povećati broj krvnih pločica i ublažiti upalu. U njih spadaju vitamini C, D, K, folat i vitamin B9. Multivitaminski preparati koji imaju visok sadržaj ovih vitamina, kao i vitamina B12, mogu da pomognu da se spreči nedostatak vitamina zbog koga mogu da se pojave petehije. Vitamin C i kvercetin pomažu i kod ublažavanja osnovnog oboljenja poput reumatoidnog artritisa ili alergijske reakcije.

Lekovito bilje

Koren maslačka može da pospeši funkcionisanje jetre, poboljša zgrušavanje krvi i spreči pojavu petehija. Alge hlorela i spirulina su odličan super zeleniš koji pomaže kod detoksikacije i leči osnovne uzroke petehija poput reumatoidnog artritisa. U druge korisne biljne lekove spadaju eufrazija i kopriva. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, postoje brojni lekovi koji ublažavaju potkožno krvarenje, u koje spadaju i koren rehmanije, koren lotosa i pitoma nana.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je kućni lek koji može da bude veoma delotvoran, naročito za osobe koje žele da posvetle petehije, a moguće je da dovede i do toga da one izblede. Ovo možete da postignete tako što ćete napraviti pastu od 5 kašika sode bikarbone i kokosovog ulja. Nanesite pastu na površinu kože koju su zahvatile petehije, ostavite da deluje 10 minuta pa je obrišite mokrom krpom. Ovaj lek koristite redovno nedelju dana, da biste postigli najbolje rezultate.

Jabukovo sirće

Sirovo jabukovo sirće se često koristi za smirivanje svraba koji izazivaju petehije. Jabukovo sirće ima i dodatno korisno svojstvo kao antibakterik koji može da se izbori sa nekim izazivačima koji dovode do izbijanja petehija.

Možete da ga koristite tako što ćete natopiti komadić vate i naneti na zahvaćenu površinu. Ovo ponavljajte nekoliko puta u toku dana, nedelju ili dve, ako želite najbolje rezultate.

Limunov sok

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, limunov sok takođe može da pomogne za lečenje petehija. Vitamin C pomaže pri stvaranju kolagena i posvetljuje kožu oko petehija.

Jedan od najboljih recepata je mešavina 1 kašike limunovog soka, 2 kašičice meda i 2 kašike mleka. Dobro izmešajte sastojke i nanesite mešavinu na površinu kože na kojoj su se pojavile petehije. Ponavljate tretman jednom nedeljno tokom dve nedelje pa ćete verovatno imati zadovoljavajuće rezultate.

Hamamelis

Hamamelis je biljka čija se kora odavno koristi kao kućni lek za različita oboljenja, uključujući i petehije.

Natapajte približno 30g kore hamamelisa u 500ml vrele vode, oko 10 minuta. Procedite tečnost i ostavite da se ohladi. Nanesite tečnost na zahvaćene površine i ostavite da deluje 30 minuta. Nakon 30 minuta obrišite vlažnom krpom. Ako želite najbolje rezultate, koristite svežu koru hamamelisa.

Homeopatija

Kod hemoragičnih pega i petehija mogu da pomognu i homeopatski lekovi u koje spadaju planinska arnika (veprovac, vučji zub, moravka, brđanka), bela rada (petrovac, krasuljak, tratinčica), hamamelis, sumporna kiselina, šumska zvečarka, šarka, fosfor, kortizon, trinitrotoulen, sirćetna kiselina, hlorovodonična kiselina, kinin, srčenjak, kreozot i gospodar žbunja (vrsta zvečarke). Gospodar žbunja (zapravo otrov ove otrovnice) je posebno koristan za osobe sa masnom kožom koje se slabo znoje.

Homeopatija je vrsta medicine kod koje se koriste male količine supstanci iz prirode koje potiču organizam da se sam leči. U pitanju je alternativni vid medicine. Navedene lekove ne smete koristiti na svoju ruku, već isključivo u prisustvu obučenog homeopate. Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što pristupite ovom načinu lečenja.

Kako petehije mogu da se spreče ?

Evo nekoliko saveta kako da sprečite pojavu sitnih, crvenih tačkica po koži:

 • Izbegavajte aktivnost u kojima se podiže teret ili koje iziskuju naprezanje. Podizanje tereta ili naprezanje prilikom pražnjenja creva mogu da povećaju unutrašnji pritisak, usled čega mogu da se oštete krvni sudovi i da dođe do krvarenja i pojave petehija.
 • Neku hranu smete, a neku ne smete da jedete. Izbegavajte namirnice koje razređuju krv poput belog i crnog luka. Takođe, izbegavajte prerađene i rafinisane namirnice koje sadrže šećer i zasićene masti. Jedite sveže namirnice poput bobičastog voća, trešanja, šljiva i paradajza. Ove namirnice imaju visok sadržaj antioksidanata i povećavaju broj krvnih pločica.

Poboljšajte zdravlje kože – Probajte da na kožu nanosite ulje avokada ili oraha da biste popravili elastičnost i teksturu i sprečili izbijanje petehija.

Sledeći saveti mogu da vam pomognu da izbegnete infekcije koje izazivaju petehije:

 • Ne delite lične predmete, pribor za jelo ili čaše.
 • Redovno perite ruke.
 • Praktikujte bezbedan seks.
 • Ako idete u šumovitu oblast koristite repelente koji sadrže DEET. Osim toga, nosite odeću sa dugim rukavima.
 • Radne površine u kuhinji redovno čistite.

Pazite na sitne, crvene tačkice na koži

Sićušne, crvene, smeđe ili ljubičaste tačkice petehija mogu da imaju zastrašujuće implikacije. One mogu da budu znak leukemije, sepse ili autoimune bolesti. Ove tačkice mogu da budu i jednostavno neželjeno dejstvo nekog leka. Zbog svega navedenog, važno je da se obratite lekaru radi pomoći.

Kada se otkrije šta izaziva petehije, one mogu lako da se leče, a vi ćete biti pošteđeni neželjenih dejstava ili komplikacija koje mogu da se jave uz petehije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply