trcanje za mrsavljenje

[icegram campaigns=”13765″]

Da li je trčanje najefikasniji način za skidanje stomaka ?

Naslage na stomaku predstavljaju problem kod velike većine ljudi, a ovaj članak rešiće vam dileme oko toga da li je trčanje dobro za skidanje sala sa stomaka. Potpuno je normalno da želite da nađete najbolji način za mršavljenje i uklanjanje sala na stomaku. Poznato je i da postepeno mršavljenje nije nešto u čemu ljudi uživaju, pošto svi žele rezultate što pre, ali je važno znati da ishrana igra važnu ulogu u procesu skidanja kila.

Pa, da li trčanje zaista pomaže? Da li ćete trčanjem sagoreti salo na stomaku? Džogeri su svuda oko vas: u teretani, na ulici, plaži i vašem kraju, a pitanje za milion dolara je – da li trčanjem možete skinuti salo sa stomaka ili ne? I što je isto važno, da li je trčanje dobra opcija za mršavljenje?

trcanje za skidanje stomaka

Da li trčanje sagoreva salo na stomaku kakva su iskustva ?

Tačno je da je trčanje najbolje rešenje za osobe koje žele da smršaju, ali na džoging ne treba da gledate kao magičan štapić. Čak je moguće da ćete prvo dobiti par kilograma u mišićima, pre nego što počnete da gubite masne naslage. Ali, morate biti uporni, vežbati redovno i hraniti se izbalansirano, kako biste videli rezultate.

Nema nikakve garancije za to da ćete zbog trčanja smršati, naravno. Trebalo bi da radite i neke vežbe snage, sa fokusom na mišiće stomaka ako želite da ga izravnate.

Saznajte više  Kako skinuti salo sa stomaka prirodno i brzo

Ono što je važno znati – tek kada smanjite generalan postotak masti u organizmu, počinjete da gubite salo sa stomaka. Džogiranje u kombinaciji sa zdravom ishranom sa malo kalorija, pomoći će vam da zdravo i brzo smršate. A vaša genetika je odgovorna za to u kojim delovima tela ćete prvo primetiti promenu.

Kako skinuti salo sa stomaka ?

Da li ću trčanjem sagoreti višak na stomaku? Osim ako ne počnete da razmišljate šire, dakle o tome kako da smanjite procenat masti u celom organizmu, nećete moći da izravnate stomak. Ne postoji način za ciljano gubljenje naslaga, ali ako obratite pažnju na generalno dovođenje tela u formu, i salo na stomaku će vremenom, nestati.

Da biste do toga došli, morate se hraniti zdravo i redovno vežbati (aerobne vežbe su poželjne). Pored toga, smanjite stres i vodite računa o tome da spavate dovoljno.

Povezano  Kako skinuti salo sa stomaka za 10 dana 10 najboljih saveta

Hranite se pravilno

Namirnice koje treba izbegavati:

 • gazirani sokovi sadrže prazne kalorije, koje povećavaju telesnu težinu. Osim toga, imaju puno šećera koje telo ne može da sagori, pa se oni talože u stomaku, povećavajući ga. Zato bi sve sokove trebalo zameniti vodom.
 • Dezert posle ručka, koliko god bio primamljiv i ukusan, sadrži rafinisani šećer koji lako dodaje kilograme. Pun je kalorija i zbog toga, nije dobar tokom procesa mršavljenja. Zato, jedite dezerte koji imaju manji procenat masti i to vrlo retko.
 • Brza hrana ima najveću količinu ugljenih hidrata, masti i kalorija, te je potpuno nepoželjna stvar na meniju, kada pokušavate da smršate. Brza hrana se prži u ulju koje je puno loših masnih kiselina, odgovornih za izazivanje gojaznosti.
 • Iako je mleko bogato kalcijumom, puno je i neželjenih masti. Čak i mleko sa manjim procentom mlečne masnoće sadrži puno kalorija i masti, pa bi ga trebalo izbegavati po svaku cenu. Pošto zdravim odraslim osobama nije neophodno punomasno mleko, pokušajte da se prebacite na ono nemasno.
 • Čips je jedan od glavnih krivaca za salo na stomaku. Pošto se čips pravi tako što se krompir prži u hidrogenizovanom ulju, koje je puno trans masti, izizetno je nezdrav i izaziva gojaznost. Zamenite čips pečenim krompirom, ili nekim sa malo masti.
 • Palačinke u sebi imaju previše masti i kalorija, pogotovo u kombinaciji sa raznim premazima, te ozbiljno utiču na pojavu naslaga na stomaku. Ako želite da smršate, zamenite palačinke sa bakinim kolačima, napravljenim od integralnog brašna.

Slično  Koja je najbolja i najbrža dijeta za skidanje stomaka

Namirnice koje su dobre za mršavljenje:

 • zdrave masti: mononezasićene masti su odlične u borbi protiv sala na stomaku. One su dobre i za kontrolu upale u organizmu, kao i za zdravlje srca. Maslinovo ulje, koštunavo voće, avokado i pinjoli su odličan izvor zdravih masti.
 • Hrana sa niskim glikemijskim indeksom poput leblebija, sočiva i mahunarki održava kortizol na zdravom nivou. Sa manjim nivoom kortizola, ne stvara se visceralna mast i tako počinje nestanak sala sa stomaka.
 • Zeleni čaj, koji je pun antioksidanata katehina, može vam pomoći u skidanju naslaga sa stomaka. Kako biste ostvarili željeni efekat, trebalo bi da pijete 2-4 šolje zelenog čaja svakog dana.
 • Mlečni proizvodi su dobar izvor kalcijuma, koji je neophodan za sprečavanje hormona koji organizmu šalje signal da počne da akumulira visceralne masti. Zato je na primer, grčki jogurt odličan izvor zdravlja i vitke linije.
 • Sam proces varenja hrane, sagoreva oko 25-30% kalorija, koje se nalaze u svakom gramu proteina. Ali, samo 6-8% kalorija iz ugljenih hidrata ima isti učinak. Dakle, sačuvaćete oko 41 kaloriju svaki put kada pojedete 50 grama proteina umesto isto toliko ugljenih hidrata.

Neverovatno efikasno – Skidanje stomaka folijom

Vežbajte

 • kardiovaskularne vežbe: u dobar kardio režim spada hodanje, vožnja bicikla i trčanje, ukoliko želite da skinete salo sa stomaka. Intervalni treninzi su odlična kombinacija intenzivnih i lakših kardio vežbi. Uz kardiovaskularne vežbe, neophodan je i trening sa opterećenjem, kako se salo na stomaku ne bi ponovo stvaralo.
 • Trčanje na traci za skidanje stomaka: starije osobe i svi oni koji ne mogu da trče, mogu da iskoriste ove mašine u teretani kako bi skinuli salo sa stomaka. Eliptična mašina ima puno programa koji pružaju dobar trening. Osoba od 65 kilograma sagori oko 300 kalorija posle pola sata treniranja na eliptiku.
 • Trbušnjaci: lezite na leđa i postavite ruke na vrat. Savijte noge u kolenima i spustite stopala. Počnite vežbu odizanjem trupa i lopatica na gore, i savijanjem grudnog koša prema stomaku. Zadržite se u ovom položaju par trenutaka, pa se vratite u početni položaj i ponovite.
 • Čučnjevi: čučnjevi su odlična vežba za kvadricepse, ali ako se rade pravilno, mogu biti odlični i za mišiće stomaka. Početni položaj treba da bude kao za običan čučanj, ali umesto stavljanja šipke na leđa, postavite je na prednji deo ramena, i podvucite ruke ispod nje. Ruke treba da vam budu paralelne sa podom dok izvodite čučanj. Kada se spustite u čučanj, odgurnite se gore – osetićete da vam se mišići trupa zatežu tokom ove vežbe.