svrab vagine

[icegram campaigns=”14335″]

Vaginalni svrab je neprijatna, ali česta pojava. Postoji mnogo uzroka zbog kojih se može javiti svrab vagine a posebno stidnih usana, i gotovo svi zahtevaju lečenje.

Ovo su neki od najčešćih uzroka..

Gljivične infekcije

Većina žena ima gljivičnu infekciju vagine bar jednom u životu. Mada ovo nije nikakva ozbiljna bolest, simptomi gljivične infekcije mogu biti prilično neugodni.

U normalnim uslovima, u vagini živi dosta korisnih bakterija i gljivica. Bakterije i gljivice jedne druge, uslovno rečeno, drže pod kontrolom. Ako bakterije ne mogu da drže pod kontrolom gljivice, gljivice se prekomerno množe.

Simptomi gljivične infekcije su:

 • svrab
 • peckanje
 • beličast iscedak bez mirisa
 • iritacija

Gljivične infekcije se obično javljaju kada se broj bakterija smanji ili poremeti. Najčešći uzroci takvog poremećaja koji izaziva vaginalni svrab su:

 • često ispiranje
 • hormonalne promene, npr. tokom trudnoće ili zbog korišćenja kontraceptivnih pilula
 • upotreba antibiotika

I neka druga oboljenja mogu dovesti do gljivične infekcije koja uzrokuje jak svarb vagine, najčešće dijabetes ili slab imuni sistem.

svrab vagine

Bakterijska vaginoza

Ova česta bakterijska infekcija se najčešće javlja kod žena u reproduktivnom dobu. Do bakterijske vaginoze dolazi kada se poremeti broj zdravih bakterija u vagini.

Mnoge žene sa bakterijskom vaginozom nemaju nikakve simtpome. Ponekad se javlja vodenast iscedak neprijatnog mirisa, kao i peckanje i svrab oko vagine.

Uzrok bakterijske vaginoze koja ponekad izaziva vaginalni svarb nije uzvek poznat. U većini slučajeva, bakterijska vaginoza se javlja zbog nečeg od sledećeg:

 • često ispiranje, koje remeti vaginalnu mikrofloru
 • često korišćenje antibakterijskih i antiseptičkih preparata za ličnu higijenu
 • nekoliko seksualnih partnera ili nov partner
 • korišćenje parfimisanih sapuna za ličnu higijenu
 • jaki deterdženti za odeću
 • pušenje

Mnoge žene imaju bakterijsku vaginozu, a ni ne znaju za to, jer obično nema nikakvih simptoma, ali bakterijska vaginoza može biti opasna za trudnicu i fetus. Ako se svrab, peckanje ili iscedak jave u trudnoći, neophodno je da se to odmah prijavi lekaru.

Test na bakterijsku vaginozu podrazumeva uzimanje brisa iz vagine i laboratorijska analiza. Ako žena ima bakterijsku vaginozu, lekar će joj verovatno prepisati antibiotike.

Pošto je bakterijska vaginoza rezultat disbalansa u mikroflori, obično se radi na tome da se poveća broj korisnih bakterija.I korišćenje probiotika može pomoći u prevenciji i lečenju bakterijske vaginoze.

Saznajte više  Soda bikarbona i žalfija za ispiranje genitalija protiv svraba

Iritacija ili alergija

U nekim slučajevima, blaži vaginalni svrab može biti posledica korišćenja jakih praškova za veš ili proizvoda za intimnu negu, kao i tampona i uložaka. Svrab obično nestaje kada osoba prestane da koristi ove proizvode.

Da biste izbegli ovakvu iritaciju koja izaziva svrab vagine, birajte prirodne proizvode, bez veštačkih mirisa. Ispiranje se takođe ne preporučuje, jer može izazvati vaginalnu iritaciju, bakterijsku vaginozu i gljivične infekcije.

Neke žene imaju alergiju na lateks, koji se nalazi u kondomima, i alergijska reakcija se može javiti u vidu vaginalnog svraba i iritacije. Ako mislite da ste alergični na lateks, pitajte lekara koje su vam altirnative.

Mada vaginalni svrab može biti neprijatan, u većini slučajeva se lako može ukloniti.

Seksualno prenosive bolesti

Seksualno prenosive bolesti se, kao što im ime kaže, prenose seksualnim odnosom sa inficiranom osobom.Veoma često izazivaju vaginalni svrab.

Seksualne bolesti su česte, i možete sprečiti infekciju na sledeće načine:

 • suzdržavanjem od seksa
 • redovnim korišćenjem kondoma
 • smanjenjem broja seksualnih partnera
 • redovnim testiranjem
 • lečenjem u slučaju potrebe za tim
 • vakcinisanjem protiv HPV-a

Mnoge seksualno prenosive bolesti izazivaju i vaginalni svrab, pored ostalih simptoma.Veoma je važno da se redovno testirate na ove bolesti, jer mnoge od njih mogu izazvati dugoročne probleme poput zapaljenske bolesti male karlice, neplodnosti i komplikacija u trudnoće. Neke od ovih bolesti se mogu preneti i na bebu tokom porođaja.

Hlamidija

Hlamidija je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. U SAD se, u proseku, godišnje beleži oko milion i po novih slučajeva. Simptomi hlamidije kod žena su:

 • svrab u genitalnom delu
 • neprijatan miris vaginalnog iscetka
 • bolovi u stomaku
 • bol ili krvarenje tokom seksualnog odnosa
 • peckanje prilikom mokrenja
 • oticanje oko vagine i anusa

Svrab vagine nekad nije jak pa treba obratiti pažnju i na druge simptome.Ako se ne leči, hlamidija može izazvati mnoge dugoročne zdravstvene probleme. Obično ne izaziva simptome, pa se seksualno aktivne osobe retko testiraju na hlamidiju. Ako je test pozitivan, prepisuju se antibiotici i oboleloj osobi i njenom stalnom partneru. Neophodno je suzdržavati se od seksa tokom celog lečenja, a kada se infekcija izleči, preporučljivo je koristiti kondome kako bi se sprečila ponovna infekcija.

Genitalni herpes

Ovu vrstu herpesa izaziva virus herpes simpleks (HSV).

Genitalni herpes može izazvati peckanje i svrab oko vagine, a zatim se javljaju i plikovi. Ovi plikovi obično pucaju i ostavljaju ranice, kojima su potrebne nedelje da zarastu.  Kada dođe do izbijanja herpesa, potrebno je potpuno izbegavati svaki seksualni kontakt, kako se infekcija ne bi prenela na drugu osobu.

Ako se herpes javi pred porođaj, buduća majka ga može preneti na bebu, što može izazvati opasne, pa čak i fatalne posledice. Za herpes nema leka, ali neki antivirusni lekovi mogu ublažiti simptome. U većini slučajeva, trudnicama sa genitalnim herpesom se preporučuje carski rez kako bi se sprečilo prenošenje infekcije na bebu tokom porođaja.

Genitalne bradavice

Genitalne bradavice ne treba mešati sa herpesom i obično je reč o čvorićima boje kože ili sivkaste boje, koji izbijaju na genitalnom delu. Njih izaziva humani papiloma virus (HPV). Kod nekih osoba se javlja vaginalni svrab ili peckanje, ali često nema ovakvih simptoma.

Genitalne bradavice se uklanjanju operacijom, smrzavanjem ili kremama. Poželjno je lečiti ove bradavice kako bi se smanjila mogućnost prenošenja infekcije na drugu osobu.

Stidne vaši

Stidne vaši se prenose ličnim kontaktnom, najčešće tokom seksualnog odnosa. Stidne vaši izazivaju jak svrab u vaginalnom i pubičnom delu. One često izazivaju i pojavu crvenkastih ili plavih tačkica na koži, i njihova jajašca su obično vidljiva. Gnjide izgledaju kao žućkaste kuglice, a odrasle vaši su smeđe ili sive i imaju po šest nogu.

Ove vaši se obično uklanjanju kremama koje mogu da se kupe i bez recepta. Ipak, ako ovaj tretman ne pomogne, obratite se svom lekaru.

Trihomonijaza

Trihomonijaza pogađa oko 3.7 miliona ljudi u Americi svake godine. Poput ostalih polno prenosivih bolesti, može izazvati vaginalni svrab ili peckanje, a ponekad simptoma uopšte nema.

Trihomonijaza se lako leči antibioticima, i veoma je važno lečiti ovu bolest.Infekcija trihomonijazom čini osobu podložnijom drugim polno prenosivim bolestima, uključujući i HIV virus.

Lečenje je veoma važno za trudnice, pošto trihomonijaza može izazvati prevremen porođaj, malu težinu po rođenju i infekciju kod bebe.

Da biste izbegli moguće dugoročne komplikacije, zaboravite na stid i obratite se lekaru kako biste utvrdili uzrok svraba i našli prikladan tretman.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply