Ispucale ili suve usne su česta, bolna i nepoželjna pojava. Uobičajeni simptomi su suvoća, crvenilo, pucanje i ljuštenje kože usana praćeno bolom.

Neki od glavnih uzroka su nedostatak vitamina, alergijska reakcija, dehidratacija, pušenje, preterano oblizivanje usana, izloženost suncu i teškim vremenskim uslovima.

Dostupno je mnogo proizvoda za negu ispucalih usana, ali možete sačuvati novac i osloboditi se problema uz neke prirodne lekove.Ovi lekovi su efikasni u lečenju suvih i ispucalih usana, ali da biste sprečili da se ovi problemi povrate održavajte usne vlažnim, a telo dobro hidriranim. Izbegavajte ekstremne temperature i imajte pravilnu ishranu.

1.Šećer
Uklanjanje mrtvih ćelija sa vaših ispucalih usana će pomoći da one brže vrate svoju prirodnu mekoću.
Pomešajte dve kafene kašičice šećera sa jednom kafenom kašičicom meda. Nanesite smešu na vaše usne i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Zatim prstima nežno utrljajte mešavinu na usne kako bi se uklonile mrtve ćelije kože.
Sperite mlakom vodom.

2. Med
Med je odličan ovlaživač koji takođe ima lekovita i antibakterijska svojstva.
Jednostavno nanesite čist, organski med na vaše ispucale usne nekoliko puta dnevno.
Možete takođe napraviti pastu od meda i glicerina i naneti je na usne pre spavanja kako bi ujutru imali mekane usne.

3. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je prirodni ovlaživač koji pomaže u oporavku usana oštećenih usled loših vremenskih uslova. Dovoljno je da nanesete kokosovo ulje nekoliko puta dnevno na vaše usne kako bi zadržale vlažnost. Možete takođe koristiti i maslinovo ulje.

4. Ricinusovo ulje
Ricinusovo ulje je još jedno dobro rešenje za suve i ispucale usne.
Nanesite ricinusovo ulje na vaše usne nekoliko puta na dan.
Možete takođe napraviti umirujući piling koristeći jednu kafenu kašičicu ricinusovog ulja, jednu kafenu kašičicu glicerina i nekoliko kapi svežeg limunovog soka. Sve to dobro promešajte i nanesite na usne pre spavanja. Ujutru uklonite piling uz pomoć vate i mlake vode. Ponavljajte postupak svaki dan dok vam se usne ne oporave.

5. Kajmak
Visok nivo masti u kajmaku je odlični prirodni ovlaživač usana.
Nanesite svež kajmak na usne i ostavite da deluje 10 minuta. Nakon toga nežno uklonite kajmak vatom i mlakom vodom. Ponavljajte postupak svaki dan kako bi vam se usne brže oporavile.

6. Sok Aloe Vere
Lekovita svojstva aloe vere su dobro poznata. Ako nanosite samo male količine soka aloe vere na usne pomažete njihovom zarastanju i uklanjanju bola. Sok aloe vere ima neprijatan ukus, ali je veoma vredan zbog svojih isceliteljskih svojstava.

7. Krastavac
Još jedno jednostavno i prirodno rešenje za ispucale usne je krastavac.
Nežno trljajte malo parče krastavca na suve usne tako da njegov sok pređe preko celih usana. Ostavite da deluje 15 do 20 minuta, a zatim isperite usne vodom. Uradite ovo nekoliko puta dnevno kako bi vaše usne zacelile brže.

8. Voda
Dehidratacija može biti jedan od uzročnika ispucalih usana. Važno je da pijete puno vode tokom dana kako bi vaše telo bilo dobro hidrirano. Pokušajte da započnete dan tako što ćete popiti jednu ili dve čaše vode pre nego što pojedete ili popijete nešto drugo. Takođe, pre odlaska u krevet popijte bar jednu čašu vode. Osim toga što će vam telo biti hidrirano, voda će pomoći i da izbacite toksine iz organizma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply