divlji kesten u rakiji za vene

Jedan od lekova koji nam Priroda nesebično daruje je svakako i divlji kesten, koji bi trebalo koristiti za sanaciju mnogih oboljenja.

Divlji kesten u rakiji recept

Obično se ova mešavina preporučuje za mazanje obolelog mesta kod reume i različitih bolova zglobova.
Kada je u pitanju divlji kesten u rakiji, recept je vrlo jednostavan, samo je potrebno odabrati zdrave plodove i kvalitetnu, domaću rakiju.

Oprane plodove divljeg kestena bi trebalo iseći na manje delove, pa ih smestiti u staklenu teglu ili flašu i naliti domaćom rakijom. Ovako pripremljena mešavina treba da stoji na sunčanom mestu oko 15 dana, a posle toga se jednostavno procedi i koristi kada je potrebno.

divlji kesten u rakiji za vene

Divlji kesten kao lek

Uz brojne vitamine koje sadrži, divlji kesten kao lek je dobro koristiti za lečenje kako vena i popucalih kapilara, tako i kod pojave hemoroida, ali u vidu masti. Takođe se preporučuje primenjivati ga u kombinaciji sa rakojom i to za lečenje reumatoidnih bolova.

Pored vitamina, u njemu se nalaze i brojni minerali, ali i ostale izuzetno korisne supstance. Poznato je da divlji kesten kao lek ima protivupalno dejstvo, teda je dobro koristiti ga kada je potrebno očistiti zagnojene rane, a primenjuje se i kao lek protiv upornog kašlja.

Kesten u rakiji za vene

Najčešće se divlji kesten i rakija koriste za vene i to u obliku specijalno spravljenog gela.
Smatra se da je ovaj prirodni lek za vene odličan, zato što utiče na jačanje oštećenog tkiva, te pokazuje naročito dobre rezultate.

Divlji kesten kao lek za proširene vene na nogama

U većini slučajeva se preporučuje divlji kesten za vene i kapilare koristiti u obliku melema, koji se priprema od lanolina i ekstrakta ploda ovog drveta. Osnovna mera je 90 grama lanolina i 30 grama ekstrakta ploda divljeg kestena, a postupak pripreme je posebno jednostavan, jer je potrebno samo pomešati ova dva sastojka.
U principu, divlji kesten kao lek za proširene vene na nogama ima odlične rezultate, ukoliko počne da se primenjuje na vreme.

Tinktura od divljeg kestena za popucale kapilare

Obično se koristi tinktura od divljeg kestena za popucale kapilare, a osim 20 plodova oljuštenog ploda će vam biti potreban i litar kvalitetne domaće rakije.

Nakon što usitnite oljuštene plodove, stavite ih u staklenu teglu ili flašu i nalijte rakijom, pa posudu zatvorite i ostavite oko 20 dana da stoji na sobnoj temperaturi. Po isteku navedenog perioda se ova tinktura procedi, a valjalo bi je čuvati u tamnoj posudi od stakla.

Melem za proširene vene

Svakako je najbolje napraviti melem za proširene vene prema receptu koji je opisan u jednom od prethodnih poglavlja, mada ima i u prodaji onih koji su spravljeni industrijski.

Kesten gel za vene

U brojnim apotekama se može kupiti i industrijski spravljen kesten gel za vene, koji zahvaljujući specijalnoj recepturi takođe ima prilično dobre rezultate.

Divlji kesten za hemoroide

Kao jedno od najboljih prirodnih sredstava se preporučuje koristiti divlji kesten za hemoroide. Svakako se može kupiti gotov melem ili spraviti u kučnim uslovima, ali su efekti njegove primene obično odlični.
Za pripremu domaćeg melema je potreban konjak i plodovi divljeg kestena, s tim da na 30 – ak plodova ide oko pola litre konjaka.

Trebalo bi oprani i neoljušteni divlji kesten izrendati, staviti u staklenu teglu ili flašu, te preliti konjakom i ostaviti da stoji oko 8 sedmica.

Ovako pripremljen divlji kesten za hemoroide se pije svakoga dana i to u količni od po par kapi, koje treba pomešati sa vodom.

Čaj od kestena

Potrebna je 1 supena kašika ili osušenih listova ovog drveta ili cveta da bi se pripremio čaj od kestena, kao i 200 mililitara proključale vode. Nakon što se navedena količina čaja prelije vodom, treba da odstoji jedan sat, procedi i pije.

U zavisnosti od tegoba, preporuka je piti čaj od kestena u količini od 2 do 3 šolje u toku jednog dana.

List kestena kao lek

Za pripremu čaja se koristi list ove biljke, koji takođe ima dokazano dobra svojstva.
Mahom je preporuka koristiti list kestena kao lek protiv kašlja i bronhitisa, pa čak i astme, ali se to svakako ne treba činiti bez prethodne konsultacije sa stručnim licem, koje je upoznato sa zdravstvenim tegobama pacijenta.