Popularno sobno cveće adam je biljka koju mnogi imaju u svom domu. Biljka adam (lat. Alocasia odora) je stigla u Evropu iz Indije. Ovo cveće u svojoj postojbini dostiže veliku visinu, pa često ispod adama možete pronaći ljude koji su u potrazi za hladovinom. List adama izgledom podseća na slonovo uvo. U kontinentalnim zemljama, kao i kod nas, adam se gaji kao sobno cveće. Održavanje adama nije komplikovano, ali treba poštovati neka pravila.

Adam ima cvet zelene boje i podseća na Anturijum, a biljka cveta jednom godišnje.

Ono po čemu je adam biljka specifična, to je da joj donji listovi izumiru, a gornji se postepeno razvijaju. U narodu je prisutno verovanje da kapljice koje se pojavljuju s vremena na vreme na njegovim listovima predstavljaju zapravo tugovanje Adama za Evom. Iz tog razloga, ako imate i Evu u svom domu, saksije bi trebalo da stoje jedna pored druge. Međutim, jasno je da je ovo samo uvreženo mišljenje u narodu. Sam proces se zove gutacija – kada biljka oslobađa kapljice vode preko površine svojih listova, kako bi se oslobodila viška vode kada je otežana transpiracija. Ovo se posebno dešava kada zalivate biljku previše često i kada je u prostoriji veća vlažnost vazduha.

adam

Inače, da li ste znali da je adam otrovna biljka? Zapravo, otrovan je adamov sok, i to veoma, a kod ljudi može da izazove alergijske reakcije.

Uzgoj i održavanje adama

Razmnožavanje adama je moguće reznicama i deljenjem izdanaka, a može se razmnožiti i semenom. Adama je najbolje presađivati u januaru, ali se ne treba dirati zemlja oko žila, da se slučajno ne ošteti koren. Ako su prisutni pelcerei, najbolje ih je skidati nožem, a zatim ih treba zasaditi u što je moguće manju saksiju kako bi se što pre ožilio.

adam cvet

Temperatura u prostoriji gde je pelcer bi trebalo da bude između 20 i 23 C. Idealna temperatura preko zime je 15 stepeni, a biljka minimalno može da izdrži 5 stepeni. Preko zime, treba voditi računa da se zemlja ne isuši, dakle, mora biti dovoljno vlažna.

Nega adama podrazumeva i adekvatno zalivanje. Adam je biljka koja voli dosta vode, pa je shodno tome treba češće zalivati. Listove bi trebalo svakodnevno prebrisati vlažnim sunđerom, kako bi biljka dobila dovoljno vlage koja joj je potrebna. Preko leta, biljku treba zalivati na svaka 2 dana, a zimi svega 2 puta nedeljno. Ne treba preterano zalivati biljku, jer to može dovesti do truljenja korena.

Što se tiče prihrane, adam cveće se prihranjuje na nedelju ili dve dana, a zimi je dovoljno jednom u mesec dana. Treba koristiti đubrivo koje se rastvara u vodi.

Adam je sobno cveće koje voli svetlo i veoma dobro podnosi čak i centralno grejanje u vašem domu. Međutim, možete ga uzgajati i na senovitim mestima, ali je tada potrebno manje zalivanje, jer će imati duže lisne drške.

Ono što je bitno napomenuti, adam cvet ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, jer tako listovi mogu požuteti i početi da se suše.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply